Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra els 50 anys de Formació Professional a la ciutat

Escoltar

Mataró celebra els 50 anys de Formació Professional a la ciutat

La presidenta de l'Institut Municipal d'Educació, Conxita Calvo, i el director de l'IES Miquel Biada, Ramon Grau, van presentar divendres passat el programa d'actes per celebrar el 50 aniversari de la creació de la Formació Professional a Mataró (1958-2008). Els actes començaran el 6 de març amb la visita del president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, i finalitzaran el mes d'octubre.

L'IES Miquel Biada és de titularitat municipal i està gestionat per l'Institut Municipal d'Educació. En aquests moments el centre encara un nou repte que passa per millorar la formació, les possibilitats d'inserció laboral, la connexió amb la universitat i l'aposta per crear cada vegada més un connexió més forta amb el món empresarial. N'és un exemple el conveni de col·laboració que va signar l'IES Miquel Biada amb l'empresa Cruxent, SA.

Programa d'actes

. Dijous 6 de març, 11 h
El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, visitarà l'IES Miquel Biada.

. Divendres 4 d'abril, 19 h
Jornada musical amb motiu del 10è aniversari de la Jove Orquestra del Biada, al Teatre Monumental.

. Dijous 10 d'abril, 19 h
Taula rodona sobre les perspectives de futur de la Formació Professional, al Centre Cívic Pla d'en Boet.

. Dijous 22 de maig, 19 h
L'alcalde, Joan Antoni Baron, presidirà l'acte institucional, al Saló de Plens de l'Ajuntament.

. Divendres 30 de maig, 21 h
Trobada-sopar d'antics alumnes, antics professors i professorat actual, al pati del centre.

. Divendres 13 de juny, 21 h
Festa de fi de curs. Comiat dels alumnes que acaben els estudis en el centre, a la sala d'actes del centre.

. Mes d'octubre
Acte de cloenda, a la sala de conferències del centre.

Antecedents de la Formació Professional a Mataró

Els orígens de la Formació Professional a Mataró es remunten a l'any 1866 quan l'Ajuntament de Mataró va crear l'Escola d'Arts i Oficis, ubicada al carrer d'en Palau, sota l'impuls de Terenci Thos, Antoni Ferrer i Emili Cabanyes.

El 1948, any del centenari del ferrocarril i per commemorar l'efemèride es va proposar la creació d'una Escola de Formació Professional. El projecte va començar a tirar endavant el 1958 quan Antoni Macià i Fonoll amb un grup de tècnics industrials i estudiants universitaris proposen transformar l'Escola d'Arts i Oficis en una Escola de Formació Professional recolzats per la nova llei d'Ensenyament Professional. L'Ajuntament accepta la iniciativa.

El 1965 s'inicien les obres de construcció d'un nou edifici i el curs 1967-68 s'inaugura l'Institut de Formació Professional Miquel Biada, situat a l'avinguda de Josep Puig i Cadafalch, 89-99.

Des del curs 1976-77 fins al 1982-82 l'Institut de Formació Professional Miquel Biada serà l'embrió, amb caràcter experimental, de la primera Escola Universitària de Mataró depenent de la Universitat Politècnica de Barcelona (UPB). A partir d'aleshores l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica de Mataró és declarada centre adherit de l'UPB.

A partir del curs 1994-95 arriben els primers alumnes d'ESO i dos cursos després s'inicien els cursos de Batxillerat i el 1996 s'introdueix l'actual estructura de la Formació Professional i es comencen a impartir cicles formatius de Grau Mitjà i posteriorment de Grau Superior.

En aquest curs escolar, l'IES Miquel Biada té 1.029 alumnes, dels quals 352 cursen ESO, 171 Batxillerat, 464 fan un cicle formatiu i 44 es preparen per passar la prova d'accés als cicles de Grau Superior.