Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró crea el Servei d'Escola Municipal de Música

Escoltar

Mataró crea el Servei d'Escola Municipal de Música

La presidenta de l'Institut Municipal d'Educació (IME), Conxita Calvo, i el tècnic de la Diputació de Barcelona, pedagog i músic, Ignasi Gómez, han presentat avui en roda de premsa la propera implantació del Servei d'Escola Municipal de Música (EMM) de Mataró. El projecte es va donar a conèixer a la Comissió Informativa de Serveis Personals del passat 21 de novembre i avui es portarà la seva aprovació inicial al Ple. A més és una de les accions que recull el document de l'Acord de Govern per al mandat 2007-2011.

L'Escola Municipal de Música de Mataró és un servei públic que s'adreçarà a tota la població, sense limitació d'edat, per oferir propostes i espais de formació, pràctica, creació, producció i difusió en l'àmbit musical, amb la voluntat que sigui un element de cohesió social.

Implantació en dues fases

Aquest nou servei tindrà, inicialment, dues fases d'implantació. En la fase inicial, l'IES Miquel Biada serà l'espai de referència que s'adequarà per insonoritzar les aules on es desenvoluparà l'activitat. També es preveu que determinades activitats educatives del projecte musical com la música per a nens (programes de formació bàsica) o la música tradicional es portin a terme en altres seus, distribuïdes a diferents escoles d'infantil i primària de la ciutat encara per determinar. En aquestes escoles s'invertirà en mobiliari, equips de música, instruments i material didàctic a més de comptar amb el material que tingui la pròpia escola.

En una segona fase, l'IME preveu que l'Escola Municipal de Música s'estableixi en un espai de referència que farà les funcions de seu central.

Els objectius

Els objectius de l'EMM són articular una oferta formativa d'educació musical que sigui global, diversa, flexible i oberta a tota la ciutadania; estendre l'acció de l'EMM als camps de la formació, la pràctica, la creació, la producció i la difusió de la música; assumir, com a escola, un paper aglutinador de l'oferta musical pública; facilitar i potenciar el treball articulat i coordinat dels professionals i dels aficionats del sector musical de la ciutat i crear un entorn que fomenti els interessos, les demandes i les necessitats expressives dels ciutadans i, a la vegada, donar respostes a aquestes demandes.

L'EMM desenvoluparà progressivament els següents programes:

- Música en família (de 0 a 3 anys); música i moviment per a nens i nenes d'entre 4 i 8 anys; formació bàsica, per a nens i nenes majors de 8 anys; formació bàsica i formació avançada per a joves i adults; programa d'aprofundiment per a joves majors de 15 anys; música per a gent gran; música per a col·lectius amb necessitats educatives especials i formació continuada.

Tots els programes determinaran el nombre de places en relació amb els diversos conjunts amb els que comptarà l'escola com una big band, banda, orquestra de corda, grup de percussió, grup de músiques del món, "combos" de música moderna i jazz, grups de música tradicional, "ensembles" de música antiga, entre d'altres possibles.

L'IME preveu que l'EMM obri les seves portes el proper curs 2009-2010 amb unes 285 places per als programes dels infants, joves i amb diverses ofertes de curta durada per a joves i adults.

Tots els programes musicals de l'Escola Municipal de Música es basen en uns principis pedagògics que situa el grup com a base per a la relació, per a l'elaboració d'estratègies d'ensenyament i aprenentatge i com fonament metodològic. D'aquesta forma es prioritzarà el treball col·lectiu per sobre de la instrucció individual. Altres principis són emfasitzar la vivència artística per sobre dels continguts més teòrics, establir estratègies per integrar actituds i valors en l'aprenentatge al llarg de tota la vida i integrar els col·lectius més allunyats de les pràctiques artístiques.

Antecedents

L'Ajuntament desplega polítiques públiques dirigides a fomentar la pràctica artística entre la ciutadania. Alguns exemples d'aquesta línia són l'Aula de Música Tradicional i les activitats de sensibilització, iniciació musical i conjunts instrumentals emmarcades en el Pla Educatiu d'Entorn. La creació de l'Escola Municipal de Música, que neix d'acord amb el que preveu la Llei 2/2006 d'Educació, donarà coherència a aquest desplegament alhora que permetrà ampliar el ventall d'ofertes formatives per recollir i atendre les necessitats generades en l'àmbit de l'educació musical.