Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró es prepara per a la nit de Sant Joan

Escoltar

Mataró es prepara per a la nit de Sant Joan

Durant la nit del dilluns 23 de juny se celebra la revetlla de Sant Joan quan arriba a la ciutat la Flama del Canigó, s'organitzen fogueres i revetlles i comença el festival musical "Mataró, Cruïlla de Cultures". L'Ajuntament tornarà a posar en marxa un operatiu especial de neteja de les platges i de recollida de la brossa perquè els banyistes puguin gaudir d'aquest espai a l'endemà de la revetlla. A més, el Pla Específic Municipal per a la revetlla de Sant Joan, que va posar-se en marxa l'any passat, es tornarà a activar.

La Generalitat de Catalunya ha fet arribar als ciutadans diversos consells per a l'ús dels coets i focs artificials i per la realització de les fogueres que formen part de la campanya de prevenció d'incendis forestals 2008:

. No es poden fer fogueres a menys de 15 m de cotxes o façanes ni sota les línies elèctriques, ni es poden llençar petards a menys de 500 m de zones boscoses.

. No subjectar els petards amb les mans ni encendre'ls prop de la cara o del cos. Cada article s'ha d'encendre seguint les seves instruccions concretes.

. No encendre petards dintre de les cases ni guardar-los a les butxaques. S'ha d'encendre la metxa per l'extrem per tenir temps d'enretirar-se.

. No es poden fer fogueres sense l'autorització corresponent, ni utilitzar-hi papers, teixits, bidons, esprais, pneumàtics ni plàstics.

. On es fan revetlles s'ha de recollir la roba estesa i els tendals i tancar portes i finestres. Les fogueres han de permetre el pas dels vehicles d'emergències.

. No llançar un petard contra ningú ni ficar-los dins de totxanes o ampolles perquè en explotar faran metralla que és molt perillosa.

Pla de prevenció per a les revetlles i les fogueres

El Servei de Protecció Civil torna a posar en funcionament el Pla Específic Municipal per a la revetlla de Sant Joan, que forma part del Pla de Protecció Civil Municipal. Segons el document, el Pla s'inicia la nit del dia 23 de juny i finalitza a la matinada del dia 24, tot i que les accions preventives comencen el dimarts anterior, perquè al llarg de la setmana es preparen les fogueres acumulant fustes i mobles vells i s'utilitzen productes pirotècnics.

El Pla disposa d'una anàlisi del risc concret de les activitats i detalla les mesures de prevenció: extintors i preventius sanitaris necessaris, les característiques dels actes i les mesures especials per a cada activitat, els serveis implicats de l'Ajuntament i els externs i els responsables municipals en cas d'emergència.

Com a accions prèvies hi ha la vigilància de la ubicació de foguers, la càrrega de foc que tenen, les autoritzacions de festes en locals o cases particulars, la venda de pirotècnia, el transport i l'emmagatzematge, la cura en les distàncies de seguretat que s'han d'establir o el recordatori de prohibicions en zones properes al bosc entre altres.

Prèviament, també s'estableixen els aspectes de coordinació dels serveis d'emergències, la coordinació entre ells, les comunicacions i l'augment de dispositius. Els dispositius de Bombers, les ADF (Agrupació de Defensa Forestal), la Creu Roja, les ambulàncies del grup La Pau i voluntaris quedaran centralitzats al Parc de Bombers de Mataró (Via Sèrgia s/n) i estaran coordinats pel Servei de Protecció Civil.

El Pla també enumera les ubicacions de les fogueres, els llocs de venda de productes pirotècnics (casetes i locals), les festes de carreres i les revetlles que han estat autoritzades per l'Ajuntament. Enguany s'han autoritzat 12 punts de venda de productes pirotècnics: 7 casetes i 5 locals. Hi hauran 15 festes de carrer i revetlles autoritzades, com la festa del passeig Marítim, la del carrer Sant Joan, la que posarà final a les festes de Peramàs-Esmandies, la revetlla del Camp Municipal La Llàntia o la del carrer d'Altafulla entre altres. A més, s'ha autoritzat una foguera que estarà ubicada en el solar que hi ha entre la Riera de Figuera Major, la Riera de Cirera i la ronda de Sant Oleguer.

La Flama del Canigó i el Cruïlla de Cultures

El Club d'Opinió Jaume Llavina, la delegació de Mataró d'Òmnium Cultural i el Grup d'Història del Casal organitzen l'arribada de la Flama del Canigó, símbol de la unitat dels Països Catalans, que portarà la colla de caminants Maimakansu, a les 19.30 h del dilluns 23 de juny. A l'acte hi intervindrà l'alcalde, Joan Antoni Baron, alguns membres de la colla castellera Capgrossos de Mataró, l'esbart dansaire d'Iluro, el cantant Genís Mayola i un membre del Grup d'Història.

Aquest mateix dia, a la platja del Varador, els grups La Pegatina, el Desván del Duende i Zulú 9:30 faran el primer concert del festival "Mataró, Cruïlla de Cultures". L'espectacle és gratuït i començarà a les 23 h.

Operatius de neteja

Serveis i Manteniment de l'Ajuntament durà a terme un operatiu especial per fer front a la neteja de la platja després de la celebració de la revetlla de Sant Joan. El servei especial començarà a les 6 h del dimarts 24 de juny i comptarà amb 25 persones exclusives per a la neteja de les platges.

També es farà una actuació especial als carrers on s'hi ha celebrat revetlles i el dimecres a primera hora està previst que es retirin les restes de les fogueres cremades. La recollida de la brossa del dilluns 23 de juny, s'avançarà a les 15 h i per això les restes s'hauran de llençar als contenidors abans d'aquesta hora.