Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró i la seva Festa Major es traslladen per un dia a la ciutat agermanada de Créteil

Escoltar

Mataró i la seva Festa Major es traslladen per un dia a la ciutat agermanada de Créteil

El president del Patronat Municipal de Cultura (PMC), Sergi Penedès, i el regidor d'Agermanaments, Carlos Fernández, han donat a conèixer avui en roda de premsa que la ciutat agermanada de Créteil (França) acollirà durant la seva festa major una representació de Les Santes mataronines. A la trobada hi participaran unes 360 persones pertanyents a diferents comparses i a la Colla Castellera Capgrossos, a més de la delegació oficial. La festa, anomenada Jour de fète, tindrà lloc el diumenge 22 de juny.

La comitiva que visitarà la ciutat francesa de Créteil estarà formada per la delegació oficial encapçalada per l'alcalde, Joan Antoni Baron, i diferents regidors; 214 castellers de la Colla Castellera Capgrossos i 133 membres de les comparses.

La Jour de fête de Créteil d'aquest any gira al voltant de la cultura catalana en general i en particular se centrarà en la Festa Major de Mataró, Les Santes. La festa consistirà en una gran desfilada que recorrerà diferents carrers de la ciutat francesa en la qual hi participaran els Gegants de Mataró (en Robafaves, la Geganta, la Toneta i en Maneló), l'Àliga, el Drac, la Momerota, les Diablesses i els castellers, tots ells seguits pels seus respectius acompanyaments musicals: els flabiolaires, els tabalers, els grallers i els Ministrils.

La festa començarà a les deu del matí i finalitzarà al voltant de les onze de la nit amb un castell de focs. Al llarg de tot el dia, la desfilada de les figures i els castellers anirà acompanyada de les comparses de les associacions de la ciutat amfitriona que s'hi aniran afegint des dels diferents centres socials. Hi haurà batucada, sardanes, coreografies inspirades en tradicions catalanes, rumba, l'espectacle "El foc de mar" de Xarxa Teatre, una exposició i les corals del conservatori que cantaran cançons catalanes, entre d'altres.

Per tal de concretar aquesta invitació i veure en directe Les Santes, una delegació formada per quatre representants de Créteil va visitar Mataró l'any passat durant la celebració de la Festa Major.

Programa del Jour de fête a Créteil

. 10 h: Créteil Village
Desfilada amb els gegants de Mataró i el castellers. Acabaran davant la Maison du Combattant

. 12 h: Dinar oficial

. 15 h: Gran desfilada. Sortida de la place Dassibat

. 16 h: Gran desfilada. Sortida de la place Chabrier
Amb els Gegants de Mataró, l'Àliga, el Drac, la Momerota, les Diablesses i els castellers, sardana i batucada

Al llarg del recorregut, es passarà per equipaments de la ciutat que estan decorats i dedicats a Catalunya: colors de la senyera, Dalí, Miró i Picasso

. 17 h: totes les comparses es retroben a la place Salvador-Allende per a la gran final. Coreografies, música i les corals del conservatori que tenen previst cantar cançons tradicionals catalanes

. 18.30 h: Gran final amb una coreografia de José Montalvo inspirada en la sardana catalana

. 21 h: Pique-nique als jardins de l'hôtel de ville. Hi haurà escenografies inspirades en Miró, gimnastes, acròbates, rumba de Kaloome... i l'espectacle "El foc de mar" de Xarxa Teatre

. 23.15 h: Groupe F. Espectacle pirotècnic.

Exposició de fotografia

La participació mataronina també serà patent en una exposició que es podrà veure a la Maison des Arts del 19 al 28 de juny.

L'exposició mostrarà unes 80 fotografies que s'han extret de les mostres que es fan cada any sobre Les Santes. Les fotografies són de: Sergio Ruiz, Marga Cruz, Dani Domínguez, Javier i Marcos Miguélez, Conxi Duro, Toni Canal, José Luis Moyano, Teia Cusachs i Andreu i Martí Català.

L'objectiu de l'exposició és donar a conèixer les diferents activitats que tenen lloc durant la celebració de Les Santes, des de les activitats infantils, esportives, els espectacles, les figures, fins a les matinades o les dormides dels gegants.