Mataró promou la utilització de fusta amb certificat de gestió forestal sostenible

L'Ajuntament, en el marc dels objectius de l'Agenda 21, vol promoure l'adquisició de fusta certificada per a la seva utilització en les obres municipals, en el mobiliari urbà, en parcs i jardins i en oficines. Aquesta iniciativa per contribuir al desenvolupament sostenible es va presentar en la Comissió Municipal Informativa de Serveis Territorials del 4 de març i es va aprovar en el Ple d'ahir amb el vot afirmatiu de tots els grups municipals.

L'Ajuntament ha iniciat aquesta pràctica però la voluntat actual és estendre la compra de fusta certificada a tota l'administració municipal, aplicant directrius comunes. Per aquest motiu, l'acord del Ple vol promoure la compra de productes forestals amb una clara certificació de procedència i que ofereixin garanties de protecció del medi ambient i compliment de les normes internacionals de treball i dels drets humans.

En l'adquisició de fusta en les compres i contractacions públiques, s'establirà un ordre de preferència de certificacions i documents acreditatius per complir els requisits més exigents que, segons els casos, poden ser: protecció de la biodiversitat, inclosa la conservació dels boscos primaris i/o d'interès per a la conservació; la gestió forestal a llarg termini; la cadena de custòdia que garanteixi que els productes finals s'hagin elaborat amb fusta certificada; el reconeixement dels drets dels pobles indígenes i la seva manera de viure; la millora de les condicions laborals i socials dels treballadors i de les comunitats locals i la participació i el consens amb les organitzacions no governamentals.

Actualment hi ha diverses certificacions de fusta i de productes derivats que són expedides per una tercera part independent: el segell Forest Stewardship Council (FSC), la Certificació Forestal Paneuropea (PEFC),l'Àngel Blau o el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental (DGQA), entre d'altres.

L'acord del Ple es comunicarà a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, impulsada per la Diputació de Barcelona, a la World Wildlife Fund/Asociación para la defensa de los animals (WWF/Adena) i a Greenpeace.