Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró s'integra a la xarxa de Ciutats Amigues del Circ

Escoltar

Mataró s'integra a la xarxa de Ciutats Amigues del Circ

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, el president de l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), Jordi Juanet, el president de l'Institut Municipal d'Acció Cultural de Mataró (IMAC), Sergi Penedès, i 10 alcaldes i regidors d'arreu de Catalunya van formalitzar ahir la creació de la xarxa de Ciutats Amigues del Circ. Aquesta xarxa està formada per les poblacions de Figueres, La Bisbal d'Empordà, Lleida, Mataró, Pineda de Mar, Reus, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Tarragona, Tortosa i Vilanova i la Geltrú, i busca promocionar el circ i les activitats relacionades amb aquest món.  

Les 11 ciutats duran a terme més de 300 actuacions i activitats de circ durant el 2008 gràcies al suport econòmic de la Generalitat. Una vegada iniciada aquesta primera fase, el col·lectiu de Ciutats Amigues s'ampliarà en els propers anys.

A Mataró, durant el marc de Les Santes, s'ha prioritzat el projecte Festa, Fires i Firaires, que inclou diversos espectacles de circ de petit, mitjà i gran format. Hi participen sis companyies, que ofereixen 15 actuacions. A més, al Teatre Monumental hi ha una programació estable que inclou sessions juvenils i treball previ de difusió de públics amb infants i joves. Aquest any ja s'han fet diversos espectacles, com "Ï" de Baró d'Evel Cirk o "Circ de Sara", representat al Teatre Monumental a l'abril.

El projecte

El projecte Ciutats Amigues del Circ, al qual els municipis s'hi sumen a petició pròpia, pretén crear un circuit estable de circ a Catalunya, atreure nous públics de totes les edats i promoure el circ en totes les seves vessants: educació, recerca, creació, producció, difusió i exhibició. El projecte Ciutats Amigues s'emmarca en el Pla integral del circ de Catalunya.

Les 11 ciutats assumeixen el compromís de desenvolupar, durant un període mínim de quatre anys, una programació continuada d'activitats i espectacles de circ. Així mateix, es comprometen a incloure els espectacles de circ dins les programacions estables d'activitats culturals en igualtat de condicions que la resta d'arts escèniques i a organitzar activitats que promoguin la creació de nous públics.

Les Ciutats Amigues del Circ també es comprometen a garantir que dins la programació anual de circ hi actuïn un mínim d'artistes/companyies catalanes, exceptuant els festivals de caràcter internacional. També prestaran una atenció especial als espectacles creats en residències de circ que tenen el suport del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

Les poblacions es comprometen també a signar el protocol de col·laboració per a la creació de noves mesures per a la presentació del circ a Catalunya, que determina els drets i deures dels ajuntaments, les companyies i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació per a la instal·lació en condicions de circs a les ciutats. A més, i sempre que sigui possible, les poblacions que formin part de la xarxa adaptaran els teatres municipals a les necessitats tècniques que les disciplines circenses requereixen i oferiran espais adequats per acollir en condicions els circs en vela i estructures desmuntables.

Per últim, les poblacions incorporaran la imatge de la xarxa de Ciutats Amigues del Circ en tota la difusió de les activitats que facin. Una bandera identifica les ciutats participants com a "ciutat amiga del circ". Es tracta d'una imatge distintiva que les acredita com a poblacions de la xarxa i que els organitzadors podran utilitzar a les activitats relacionades amb aquests espectacles.

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació es compromet a incorporar al Pla d'infraestructures les recomanacions tècniques específiques per a l'exhibició d'espectacles de circ en teatres i espais municipals, així com a donar suport econòmic a les activitats incloses en el projecte de cada ciutat amiga. L'import d'aquest suport podrà ser de fins al 40% del cost de les activitats i fins a un màxim de 5.000 € per als municipis de fins a 25.000 hab, de 8.000 € per als municipis d'entre 25.000 i 50.000 hab., i de 15.000 € per als de més de 50.000 hab. Aquestes subvencions es vehicularan anualment a través de convocatòries públiques de subvenció al llarg dels anys de vigència del Pla integral del circ.

La Generalitat es compromet també a donar informació de serveis i d'activitats de circ per orientar els municipis a l'hora d'organitzar actes circenses, atenent a les seves infraestructures, pressupostos i nombre d'habitants, i a facilitar una eina d'intercanvi d'informació entre els municipis adherits a la xarxa de Ciutats Amigues. L'APCC donarà suport als ajuntaments per a qualsevol consulta, ajut o problema vers l'àmbit del Circ.

El Pla integral del circ de Catalunya

El Pla integral del circ de Catalunya, acordat entre el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya, aborda des de diverses vessants la millora i l'impuls del sector del circ i proposa les polítiques que cal seguir perquè la formació, la creació, la difusió, la producció i la projecció internacional del circ es puguin desenvolupar en condicions adequades.

En aquest sentit, els objectius del Pla són dignificar i professionalitzar el sector, estimular el talent i la creativitat, garantir l'exhibició en condicions adequades i dinamitzar econòmicament el sector. Amb aquesta finalitat, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha augmentat enguany un 50% els recursos destinats al circ, fins als 2,44 milions d'euros.

Per últim, el Pla integral del circ vol incidir de manera directa en la creació de nous públics. Amb aquest objectiu s'engegarà a finals d'any una campanya de comunicació sobre el circ.