Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró vol atraure els ciutadans propis i dels municipis veïns amb un ampli programa d'actes per a Nadal i Reis

Escoltar

Mataró vol atraure els ciutadans propis i dels municipis veïns amb un ampli programa d'actes per a Nadal i Reis

La presidenta de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), Alícia Romero, i el regidor de Via Pública, Oriol Batista, han presentat avui en roda de premsa les activitats lúdiques, culturals, tradicionals, adreçades a petits i grans. La programació nadalenca és possible per la col·laboració entre diferents regidories i serveis de l'Ajuntament i entitats de la ciutat.

L'encesa de l'enllumenat de Nadal, que es portarà a terme demà a les 18.30 h, institucionalitzarà l'inici dels actes previstos. Els ciutadans podran trobar al web municipal www.mataro.cat tot el ventall d'activitats programades.

Campanya de comunicació Nadal 2008

En la línia de l'any passat, l'IMPEM ha definit una campanya de comunicació que té com a lema "La màgia del Nadal es troba a Mataró" i es basa en tres eixos fonamentals: el comerç, les tradicions i les fires.

- "La màgia del Nadal es troba als comerços de Mataró!"

- "La màgia del Nadal es troba a les tradicions de Mataró!"

- "La màgia del Nadal es troba a les fires de Mataró!"

Les accions de comunicació es portaran a terme en tres formats: falques de ràdio i anuncis de premsa a mitjans locals i comarcals; publicitat exterior amb cartells a marquesines i altres elements del mobiliari urbà. Pel que fa a la difusió, aquesta arribarà a tota la comarca per atraure als ciutadans de les poblacions veïnes. També s'editarà un fulletó informatiu que recollirà l'oferta de les activitats.

En la publicitat, a més del lema principal, també apareix l'eslògan "Hi ha coses que només passen al Nadal. Hi ha Nadals que només passen a Mataró".

Fira de Pessebres i Ornaments de Nadal

El tret de sortida de les activitats de Nadal es va fer el passat dissabte 29 de novembre amb l'obertura, a la plaça de Santa Anna, de la Fira de Pessebres i Ornaments de Nadal. Una trentena de parades restaran obertes fins al 23 de desembre per oferir tot tipus de productes per preparar la llar per a les reunions familiars i amb els amics. L'IMPEM organitza aquesta fira que enguany ha arribat a la 26a edició i que disposa d'un seguit de tallers, demostracions i activitats relacionades amb la temàtica nadalenca durant els caps de setmana.

A la plaça de Santa Anna, s'ha instal·lat un avet de prop de 8 metres d'alçada amb ornamentació i il·luminació nadalenca.

Fira d'Artesania i Regal de Nadal

Una altra de les fires que organitza l'IMPEM, és la Fira d'Artesania i Regal de Nadal que se celebra del 20 de desembre al 6 de gener al Parc Central. Es tracta d'una setantena de parades on el ciutadà pot trobar tot tipus d'objectes per regalar: bijuteria, orfebreria, jocs tradicionals de fusta, complements i d'altres elements artesanals elaborats en cuir, vidre, sabó i llana, entre d'altres. L'horari és de 17 a 22 h durant els dies laborables i els dissabtes, diumenges i festius de 10 a 22 h.

Activitat comercial

La Generalitat de Catalunya ha establert que els dies 6, 14 i 21 de desembre i el 4 de gener són els festius que els comerços poden obrir al públic per campanya de Nadal. L'11 de gener també és festiu d'obertura autoritzada però en aquest cas per campanya de rebaixes.

Les associacions de comerciants de la ciutat, amb el suport de l'IMPEM, han organitzat una desena d'activitats de dinamització, d'oci i lleure per a petits i grans, al voltant dels eixos comercials de la ciutat.

- Parc d'atraccions infantil de Comerç Mataró Centre: a la Rambla, del 28 de novembre al 18 de gener.

- Fira Màgic Bulevards de Mataró: al Parc Central del 13 de desembre al 6 de gener; laborables de 17 a 21 h i festius d'11.30 a 14 h. i de 17 a 21h

- Vine a saludar a la Buma a la 2a recollida de joguines: al Parc Central del 13 de desembre al 6 de gener; laborables de 17 a 21 h i festius d'11.30 a 14 h i de 17 a 21 h., organitzat per Bulevards Mataró.

- Animació de Pallassos: al Parc Central, sempre de 12.30 a 13.30 h, es podrà veure "Ludovico i Castañuela, un espectacle de ball, riure i globus" (21 de desembre), "Compte de Nadal interpretat per la yaya Jajà" (25 de desembre), "Titelles amb la rana valiente" (26 de desembre) i "Màgia amb el Mago Pampa" (el 28 de desembre). Organitza Bulevards Mataró.

- Caga Tió... Caga Torró, organitzat per Comerç Mataró Centre: a la Rambla, el 20 de desembre de 18 a 20 h.

- Ludoteca de Nadal de Comerç Mataró Centre: del 20 de desembre al 5 de gener, a l'Escola Pia Santa Anna del Torrent; horari de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

- Aquest Nadal compra i guanya amb Cerdanyola Comercial: el sorteig entre els clients s'efectuarà el proper 30 de desembre.

- Comerç Rocafonda amb la Rifa de Nadal: els clients de l'eix comercial de Rocafonda disposaran de calendaris amb participació a la rifa de Nadal.

- L'Home dels Nassos de Comerç Mataró Centre: el 31 de desembre al matí, l'home amb tants nassos com dies té l'any es passejarà per les places i mercats de Comerç Mataró Centre repartint "nassos" als vianants.

- Patge Reial a Cerdanyola Comercial: el 3 i 4 de gener de 18 a 20h, a la plaça d'Isla Cristina, el Patge Reial obsequiarà amb caramels i recollirà les cartes pels Reis d'Orient.

- Fanalets Cavalcada de Reis: el 3 i 4 de gener, de 18 a 20 h, a la plaça de l'Ajuntament, Comerç Mataró Centre obsequiarà als nens i nenes amb caramels i fanalets per preparar l'arribada dels Reis.

Fires de l'Infant

Aquesta proposta va dirigida als nens i nenes de 0 a 12 anys i a les seves famílies. Es tracta d'un seguit de propostes lúdiques i educatives que es porten a terme al voltant d'un eix temàtic. Enguany les activitats giren al voltant del viatge d'un personatge anomenat Matmonjú que va per diferents països i regions del món i descobreix com el joc és un element comú a diferents cultures.

Les activitats, que són gratuïtes, es fan a quatre espais de la ciutat: al Centre Cívic Molins, al Centre Cívic Pla d'en Boet, al CEIP Germanes Bertomeu i al CEIP Tomàs Viñas. L'horari és d'11 a 13 h i de 16.30 a 19.30 h, del 27 de desembre al 31 de gener i del 2 al 4 de gener. El 2 de gener a la tarda, no s'ofereix aquesta activitat perquè els infants puguin anar al Parc Central a rebre, al Parc Central, els Missatges Reials que vindran a Mataró amb helicòpter.

Activitats Esportives

El Nadal també inclou un seguit de propostes esportives amb l'objectiu de promoure l'esport entre tota la ciutadania:

- 11a Mitja Marató Ciutat de Mataró i Gran premi Diputació de Barcelona i 15a Marató Escolar: la sortida és des del Parc Central, el proper 7 de desembre.

- Jornada handbolicat: el 20 de desembre, de 9 a 14 h, al Poliesportiu Municipal Teresa Maria Roca.

- Inauguració de la primera fase de les obres de l'Estadi Municipal d'Atletisme: el 20 de desembre, a les 17h.

- Ciclocros Ciutat Mataró: el 21 de desembre, de 10 a 12.30 h al Circuit de Cros.

- Torneig 3X3 Intermon Oxfam: el 21 de desembre, de 10 a 19 h, al Palau Municipal d'Esports Josep Mora.

- Torneig femení de Nadal Unió Esportiva Mataró: el 27 i 28 de desembre, de 9 a 20.30 h a la Unió Esportiva Mataró.

- Primera banyada de l'any: l'1 de gener, a les 12 h, a la platja del Varador.

- Final Copa Catalunya de Futbol Sala: el 3 de gener, al Poliesportiu Municipal Teresa Maria Roca.

Activitats Culturals

La música és un dels protagonistes de les activitats culturals que es poden fer a la ciutat durant el Nadal. Però, a banda de la música, també hi ha exposicions, rutes audioguiades i visites guiades, entre d'altres.

- Exposició de pessebres de l'Associació de pessebristes de Mataró en commemoració del 80è aniversari de l'entitat: del 4 de desembre al 25 de gener, a la Sala d'exposicions de Caixa Laietana. D'altra banda, l'Associació de Pessebristes de Mataró instal·laran, a partir del 9 de desembre, un pessebre al vestíbul de l'Ajuntament (La Riera, 48).    

- Exposició de diorames i pessebre monumental: del 8 de desembre al 8 de febrer a l'Edifici de La Presó.

- Concert de Nadal: el 12 de desembre, a les 21h, l'Escolania de Montserrat i la Capella de Música de Montserrat faran aquest concert que s'emmarca dins dels actes de commemoració del Mil·lenari de Santa Maria.

- Visita guiada a les seccions del Museu Arxiu de Santa Maria: el 13 de desembre, a les 18 h, recorregut comentat per la Sala de Síntesi, el Conjunt dels Dolors i les altres seccions del Museu.

- Concert de Nadal: el 19 i 20 de desembre, a les 22 h, al Teatre Monumental; a càrrec de l'Orquestra Simfònica d'Alacant, dirigida per Joan Iborra.

- Concert de Nadal: el 21 de desembre, a les 12.30 h, la Jove Orquestra Iluro, el Jove Cor Iluro i el Grup Instrumental Iluro faran un concert de nadales i música clàssica a Les Esmandies-Casal de Barri.

- Ens preparem per celebrar el Nadal!: el 22 i 23 de desembre, a les 17.30 h, la Biblioteca Caixa Laietana oferirà contes i activitats lúdiques als més petits.

- Cant de Nadales: el 25 de desembre, a les 21h, la Basílica de Santa Maria acollirà un concert especial a càrrec del Cor Madrigalista de Mataró.

- Concert especial de Nadal amb la Big Band Jazz Maresme & Wendell Brunious: el 27 de desembre, a les 21 h, al Teatre Monumental.

- Especial de nadales: el 27 de desembre, a les 21h, a la Capella de l'Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena a càrrec de la Coral La Nota.

- Concert extraordinari de Nadal: el 28 de desembre, a les 21.30 h, al Foment Mataroní es farà un concert extraordinari a càrrec de l'orquestra Camerart del Maresme, dirigida per Jordi Colomer.

- Vine a buscar l'Home dels Nassos: el 30 de desembre, a les 17.30 h, la Biblioteca de Caixa Laietana oferirà una activitat perquè els més petits descobreixin, a través de contes i jocs, aquest personatge misteriós.

- Els Pastorets de Mataró: el 26 i 28 de desembre, el 4, 6,10, 11, 18, 24 i 25 de gener i 1 de febrer a la Sala Cabañes.

Lliurament de cartes i Cavalcada dels Reis d'Orient

L'Institut Municipal d'Acció Cultural (IMAC) repartirà enguany gratuïtament entre els escolars de segon de primària de la ciutat, a l'oficina de l'IMAC i a través dels Missatgers Reials un conte sobre la Cavalcada dels Reis. Els escriptors Lola Casas i Francesc Chiva han estat els creadors d'aquesta narració que ha estat il·lustrada per Carmen Queralt.

A banda d'aquesta novetat, la tradició marca l'arribada dels Reis d'Orient i dels seus missatgers. El 2 de gener, a les 17h, està previst que els Missatgers Reials arribin amb helicòpter al Parc Central per recollir les cartes dels més petits. Les cartes també es poden entregar els dies 3 i 4 de gener, de les 17.30 a les 20h, a les places de l'Ajuntament, de l'Església de Cirera i d'Isla Cristina, al centre social de La Llàntia, al Casal "Les Esmandies", al Casal de la Gent Gran de l'Havana i Rodalies, al Pati de Can Marchal, als centres cívics de Pla d'en Boet, Molins, i als equipaments cívics de Vista Alegre, Camí de la Serra i Via Europa-Nou Parc Central.

La cavalcada dels Reis d'Orient es farà el 5 de gener, a partir de les 17.30 h, amb sortida des de la plaça de Puerto Rico. Des d'allà, es dirigirà per la ronda d'Alfons X el Savi, plaça d'Espanya, Camí de la Geganta, plaça de Granollers, ronda de Leopoldo O'Donnell, plaça de Manuel Serra i Xifra, Camí del Mig, carrer de Miquel Biada, ronda d'Alfons XII, plaça d'Alexander Fleming, Camí Ral, La Rambla, plaça de Santa Anna i La Riera, fins a la plaça de l'Ajuntament.

Mobilitat i aparcaments

El trànsit als carrers de Sant Josep i la Muralla de Sant Llorenç quedarà restringit els dies 6, 14 i 21 de desembre i 4 de gener de les 18 a les 21 h, de la mateixa manera que es fa habitualment tots els dissabtes. Durant aquest dies i horari, només tindran accés per la Muralla del Tigre, els residents, els usuaris de l'aparcament de La Riera, el servei de transport públic Mataró Bus i els taxis. L'aparcament de La Riera tindrà entrada i sortida pel carrer d'en Moles.

Pel que fa al servei del Mataró Bus, la línia 5 es reforçarà amb un autobús més els dies 6, 14 i 21 de desembre i el 4 i 11 de gener per facilitar la campanya comercial. Els dies 24 i 31 de desembre, la línia 1 disposarà de 2 autobusos a partir de les 21h, i les altres línies només disposaran d'un autobús per cobrir el servei. El 5 de gener, dia de la Cavalcada de Ses Majestats els Reis d'Orient, totes les línies tindran alentiments, a partir de les 17 h.

Com a novetat d'enguany l'IMPEM facilitarà a les associacions de comerciants de la ciutat 10.000 targetes que permetran gaudir de bonificacions d'1 hora d'estacionament gratuït en les zones blaves. Aquestes targetes, que es posaran en funcionament a partir del proper 12 de desembre, seran distribuïdes per part dels establiments associats entre els seus clients per facilitar l'acte de compra. 

La Policia Local i els Mossos d'Esquadra intensificaran la vigilància pels carrers els dies més concorreguts de les festes, augmentant la seva presència a les zones de major afluència de ciutadans i amb una atenció preferent a les hores de tancament al públic dels establiments comercials. A més, s'intensificarà el control als estacionaments de les zones comercials. D'altra banda, es faran controls de seguretat viària i controls de velocitat i alcoholèmia per reduir l'accidentalitat.

Un Nadal sostenible

Els ciutadans podran dipositar els arbres de Nadal naturals a 32 punts de recollida que s'instal·laran a tota la ciutat. El Servei de Manteniment, els passarà a recollir els dies 9, 14 i 19 de gener per convertir-los en adob i fer-los servir en els parterres de la ciutat. D'altra banda, la recollida de la brossa s'avançarà a les 15 h, els dies 24 i 31 de desembre.

També s'habilitarà un dispositiu específic per a la recollida de residus comercials porta a porta, tant en allò referent a paper i cartró com matèria orgànica.

Des de l'Ajuntament es recorda que durant els dies de Nadal s'ha de continuar reciclant i fer servir el menor nombre d'embolcalls possibles en els regals.