Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tancament del brot de legionel·losi a Mataró

Escoltar

Tancament del brot de legionel·losi a Mataró

El dia 15 de juliol de 2008 es declara un brot de legionel·losi a la ciutat de Mataró. El resum dels casos fins al dia d'avui és de 12 casos, 9 homes i 3 dones d'edats compreses entre 31 i 87 anys (mitjana 70 anys). Tots els casos han tingut una evolució favorable i un no va arribar a ingressar. L'últim pacient aparegut, un home de 87 anys, també ha rebut ja l'alta mèdica. 

Tots els casos viuen i/o es mouen en l'entorn dels barris de Cerdanyola, Pla d'en Boet i Peramàs.

El Departament de Salut junt amb l'Ajuntament de Mataró, ha realitzat inspeccions i tasques de control sanitari a totes les instal·lacions d'aspersió d'aigua que podien representar risc (circuits de refrigeració, fonts ornamentals, camions de neteja urbana, etc...). També s'han revisat nombroses empreses que per les seves característiques podrien haver tingut instal·lacions de risc.

Les analítiques realitzades no permeten confirmar la relació directa dels pacients amb la instal·lació que hauria estat el focus del brot.

El Departament de Salut dóna per tancat el brot, encara que podria, en la propera setmana, aparèixer algun cas en que el començament de símptomes es trobi en el període de 10-12 dies posteriors a haver desinfectat totes les instal·lacions investigades.

Altres actuacions realitzades

L'Ajuntament i el Departament de Salut han estat realitzant, des del dia en què es va declarar el brot de legionel·losi, reunions per analitzar la situació i planificar totes les intervencions a realitzar en el municipi per garantir la ràpida resolució del problema i eliminar els possibles focus d'infecció. A les reunions han estat presents tots els serveis implicats de l'Ajuntament (Benestar Social, Protecció Civil, Policia Local, Salut, Llicències d'activitats, Manteniment, Atenció ciutadana, Aigües de Mataró i Comunicació), l'Agència de Protecció de la Salut de la Generalitat de Catalunya i l'Hospital de Mataró.

L'Ajuntament va habilitar el telèfon gratuït d'informació 900 859 009 per atendre les consultes ciutadanes relacionades amb el brot de legionel·losi. També es va obrir una oficina d'informació, que va funcionar a la plaça de Catalunya, 20 (seu del Servei de Salut Pública de l'Ajuntament de Mataró). En total, l'oficina va efectuar 102 hores d'atenció presencial, amb un equip mixt de l'Ajuntament i la Generalitat, i 288 hores d'atenció telefònica. Quant a les consultes rebudes, s'han atès 116 persones a través del telèfon i 21 visites a l'oficina d'informació.

Es van prendre mesures preventives a la ciutat, com tancar les fonts ornamentals i la xarxa de reg; es va aturar el reg per aspersió i s'ha fet una desinfecció sistemàtica dels camions de neteja viària. Un cop donat el brot per tancat, està previst posar en marxa les fonts ornamentals en els propers dies, després de fer una neteja i desinfecció de cadascuna de les instal·lacions. Així mateix, el reg per aspersió, que ja s'havia habilitat a les zones on la legionel·losi no ha tingut incidència, s'activarà de nou a tota la ciutat.