Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una campanya informativa per retirar les antenes parabòliques de les façanes aconsegueix un 77% d'efectivitat

Escoltar

Una campanya informativa per retirar les antenes parabòliques de les façanes aconsegueix un 77% d'efectivitat

L'Ajuntament va engegar, el 15 de setembre de 2007, una campanya informativa als barris de Cerdanyola i Rocafonda per aconseguir millorar la imatge de la ciutat amb la retirada de les antenes parabòliques de les façanes dels edificis. De les 525 antenes parabòliques detectades en aquestes dues zones, s'han retirat 407 de forma voluntària.

La campanya, que va finalitzar el passat 15 de febrer, s'ha efectuat amb dues persones contractades a través del Servei dels Plans d'Ocupació de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM). Aquests treballadors han fet diverses accions informatives entres els veïns i entre els instal·ladors de la zona. Els resultats de la campanya es van informar a la Comissió Municipal Informativa de Serveis Territorials del passat 29 d'abril.

El procés de treball va iniciar-se amb la inspecció dels carrers i les zones on es va detectar un major nombre d'antenes parabòliques. A partir d'aquesta inspecció, es van acotar dues zones de Mataró: el barri de Rocafonda i el de Cerdanyola. La campanya informativa va començar amb la redacció d'un comunicat dirigit a les comunitats de veïns, a les persones afectades i també als instal·ladors de la zona amb qui s'han efectuat xerrades informatives.


Després d'aquesta primera acció, els dos treballadors dels Plans d'Ocupació de l'IMPEM van efectuar visites, prèvia trucada telefònica, als veïns afectats. La mitjana ha estat de 3,25 visites per ciutadà afectat.

Els resultats

En les zones acotades dels barris de Cerdanyola i Rocafonda es van detectar 525 antenes parabòliques que estaven instal·lades incorrectament. Després de la campanya informativa, l'Ajuntament ha aconseguit que 407 veïns les retirin de forma voluntària, el que es tradueix en un 77,52% d'efectivitat d'aquesta acció. Les antenes que encara estan instal·lades a les façanes són 118 però cal tenir en compte que hi ha 60 veïns que rebran, en breu, una carta on se'ls comunica la situació il·legal d'aquests elements i se'ls explica com es poden instal·lar de forma correcta. Després d'aquesta primera campanya informativa, l'Ajuntament pot iniciar un expedient d'execució i la imposició de multes coercitives que poden anar des del 300 als 3.000 euros segons l'article 217 del Decret legislatiu 1/2005, de 26 de juliol, pel que s'aprova el Text refós de la Llei d'Urbanisme.

La normativa

Les normes urbanístiques del Pla General d'Ordenació Urbanística indiquen que les antenes que siguin visibles des de la via pública s'han de col·locar en la teulada, separades 3 m del pla de façana i que quedin dins del volum teòric definit per un pendent de coberta de 45 º.

A les imatges, dos dels edificis on et pot veure l'efectivitat de la campanya. En primer lloc, una façana del carrer dels Bombers Madern i Clariana de Rocafonda; en segon lloc, una façana del carrer de la plaça de la Gatassa, a Cerdanyola.