Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El consistori vol millorar l’eficàcia en la lluita contra les pintades que embruten els immobles

Escoltar

El consistori vol millorar l’eficàcia en la lluita contra les pintades que embruten els immobles

El Ple del mes d’abril va aprovar una proposta de resolució per millorar l’eficàcia en la lluita contra les pintades. El text inicial va ser presentat pel grup municipal de CiU i la resolució es va aprovar amb un nou redactat de l’acord introduït pels grups municipals del PSC, ICV-EUiA i ERC. Es va aprovar amb els vots a favor de CiU, PSC, ICV-EUiA, ERC i el PPC i el grup municipal de la CUP hi va votar en contra.



La resolució és la següent:


 

“El nostre grup rep, permanentment, queixes de ciutadans i ciutadanes indignats per la situació en què es troben diverses zones de la ciutat com a conseqüència de les pintades que embruten façanes, portals i persianes.

 

En el Ple del dia 5 de març insistíem en la necessitat d’implementar un pla de xoc que, mitjançant mesures preventives, mesures de neteja i reparació i mesures punitives, permeti acabar amb aquesta xacra. En aquesta línia, som conscients que, atesa la dificultat de l’empresa, cal aprofitar qualsevol avenç que es produeixi en el nostre entorn per millorar l’eficàcia d’aquestes mesures.

 

Ara fa uns dies hem conegut que l’Ajuntament de Sabadell ha posat en marxa una experiència pionera que utilitza l’anàlisi cal·ligràfica per avançar en la lluita contra les pintades, els tags i els grafits.

 

Tal i com explica el tinent d’alcalde de Serveis Centrals de Sabadell i regidor de Seguretat Ciutadana en la web de l’Ajuntament, “s’ha trobat un instrument que permet que, després de sorprendre algú in fraganti efectuant un tag no autoritzat, se li pugui atribuir l’autoria d’altres accions a altres punts de la ciutat”. També segons la web, aquesta mesura ha permès relacionar al voltant d’un centenar de tags o grafits amb un mateix grup d’autors. El fet de sumar les faltes permet que la denúncia tingui més consistència i que l’acció jutjada no quedi com una falta aïllada. Així, els jutjats de Sabadell han acceptat l’anàlisi cal·ligràfica com a prova i han citat i imputat 4 persones per la presumpta comissió de faltes o delictes continuats i danys a la propietat.

 

Volem creure que, més enllà de les diferències que puguem tenir sobre la manera de combatre-les, tots estarem d’acord en què la proliferació de pintades a les façanes de la nostra ciutat, no només perjudica molts ciutadans i ciutadanes de Mataró sinó que, a més, malmet la imatge de la ciutat sencera. Les pintades degraden el nostre espai públic i, a més, obliguen a importants despeses al conjunt dels ciutadans.

 

És per això que valorant positivament l’experiència de l’Ajuntament de Sabadell, es proposa al Ple l’adopció del següent,

 

ACORD:

 

L’Ajuntament de Mataró requerirà els serveis d’un perit cal·ligràfic amb l’objectiu d’imputar als autors de grafits, tags o pintades que siguin identificats per agents de la Policia Local o del Cos de Mossos d'Esquadra, d’altres de les mateixes característiques apareguts a la ciutat i que prèvia estimació per part de la Unitat de Serveis d'Investigació de la Policia Local presentin indicis clars de semblança i hi hagi denúncia per part del propietari de l’immoble o bé moble afectat”.