Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una moció contra la pujada d’impostos prevista pel Govern de l’Estat per al 2010

Escoltar

El Ple aprova una moció contra la pujada d’impostos prevista pel Govern de l’Estat per al 2010

El Ple de l’Ajuntament va aprovar dijous passat, 5 de novembre, una moció contra la pujada d’impostos prevista en els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2010. La moció va ser presentada inicialment pels grups municipals de PPC i ICV-EUiA, i s’hi van afegir també CiU i ERC.

 

La proposta es va aprovar amb els vots favorables de CiU, PPC, ICV-EUiA i ERC. El PSC va votar en contra.

 

El text íntegre de l’acord és el següent:

 

“El Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per l’any 2010, aprovat pel Consell de Ministres el 26 de setembre, conté una sèrie de mesures que, de no modificar-se, augmentaran la crisi de l’economia espanyola i suposaran el reconeixement del fracàs de les polítiques de l’actual govern del PSOE a l’hora de posar-hi solucions. Una crisi que tot el món vaticina que serà pitjor a Espanya que a la resta dels països del nostre entorn.

 

En aquest context, l’única solució que se li ha ocorregut al Govern socialista per pal·liar la greu situació actual és la d’apujar els impostos a les classes mitjanes i als treballadors.

 

• La pujada d’impostos castiga l’estalvi i el consum. Les mesures proposades consisteixen bàsicament a suprimir la deducció de 400 € en l’IRPF (promesa estrella amb la qual Zapatero va concórrer a les passades Eleccions Generals); incrementar l’IVA de tipus reduït del 7% al 8%, i dos punts del 16% al 18%, i acompanyar-lo de retallades en la inversió productiva (baixen els Ministeris de Foment i Medi Ambient); i en les polítiques de comerç, turisme i PIMES, així com en I+D+i. Igualment augmentarà el tipus impositiu provinent dels interessos del capital. El consum i l’estalvi són dues fonts bàsiques de progrés i estabilitat que cap govern que vulgui inspirar confiança i seguretat en la societat pot castigar d’aquesta manera.

 

• La pujada d’impostos recaurà en les classes mitjanes i treballadores. Els productes que veuran incrementat el seu preu a manera d’exemple, són: roba, calçat, electrodomèstics, rebut de la llum, factura del telèfon, cotxes, habitatge, alimentació, hostaleria, restaurants, transport terrestre… El que posa de manifest que seran els treballadors, les treballadores i classes mitjanes qui patiran les conseqüències d’aquesta decisió.

 

• La pujada d’impostos és injusta, antisocial i provoca més atur. La pujada d’impostos que pretén aquest Projecte de Pressupostos Generals de l’Estat és especialment injusta perquè perjudicarà a tots els espanyols, especialment els que menys tenen. A més és antisocial perquè va en contra dels més desfavorits (ja que ni tan sols augmenta la despesa social, que veu reduït l’1 2% de la seva participació en els PGE, passant del 52’8% al 51’6%), i perquè produirà un augment de l’atur i del nombre d’aturats reconegut en els propis Pressupostos (l’OCDE calcula entorn de 700.000 desocupats més).

 

• Hi ha pujada d’impostos però absència d’austeritat. L’executiu pretén gastar més diners i obtenir-lo de tots els espanyols a través de l’augment impositiu. En el projecte dels PGE per a 2010 no hi ha gens d’austeritat: la despesa de l’Estat puja gairebé 3.000 milions més que el sostre de despesa aprovada el passat mes de juny, mentre que planteja un retall en algunes polítiques socials, i tenim en canvi el Govern amb més alts càrrecs de la història de la democràcia. L’any 2009 els Pressupostos eren de dèficit i atur, els de 2010 seran de més dèficit, més atur i més pressió fiscal. Quan el que fa falta és posar damunt la taula, i aplicar-les, contundents mesures d’austeritat allà on sigui necessari, per tal de garantir recursos per superar la crisi i pal·liar els seus efectes actuals. Amb el projecte aprovat per al 2010, l’executiu ha perdut una gran oportunitat de fer uns pressupostos per afrontar la crisi, crear ocupació i generar confiança.

 

• Més impostos es tradueixen en menys diners per als ajuntaments. Sent els ajuntaments el govern més proper als ciutadans, hauran de fer front a unes circumstàncies socials difícils (són els primers a rebre el descontentament social) i a més hauran d’estrènyer encara més les seves pròpies previsions davant la dràstica reducció de la seva recaptació motivada tant per la crisi econòmica, com per l’escàs suport que van a rebre del Govern davant la imminent disminució de les transferències de l’Estat. Si es mantenen les previsions pressupostàries del Govern, el finançament local incondicionat caurà el 2010 un 17’8%, el que suposa una pèrdua de 3.081 milions d’euros respecte el 2009. La situació és preocupant fins a tal punt que la pròpia FEMP acaba d’aprovar una moció dirigida al Govern en demanda d’una negociació de mesures puntuals per ser incloses en els PGE de 2010.

 

Per tot això, es sotmet a la consideració del Ple l’aprovació dels següents acords:

 

1.- Instar al Govern la retirada immediata de la pujada d’impostos en els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2010 per injusta i antisocial, ja que recaurà sobretot en els treballadors, treballadores i classes mitjanes, així com també sobre les entitats locals com és el propi Ajuntament de Mataró.

 

2.- Reclamar al Govern que atengui les peticions de la FEMP i accepti les modificacions propostes en els PGE de 2010, entre les quals destaca la de mantenir totes les partides i conceptes pressupostaris que sempre s’han destinat a las entitats locals, sense retallades ni suspensions.

 

3.- Traslladar aquests acords al president del Govern, als vicepresidents del Govern i als portaveus del grups parlamentaris de les Corts”.