Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una proposta de resolució sobre el traçat del tren orbital

Escoltar

El Ple aprova una proposta de resolució sobre el traçat del tren orbital

El Ple d’ahir va aprovar una proposta de resolució sobre el traçat del tren orbital presentada pels grups municipals de la CUP, PSC, ICV-EUiA i ERC. La resolució, que es va consensuar a partir d’una proposta originària de la CUP, es va aprovar amb els vots a favor dels grups municipals del PSC, CiU, ICV-EUiA, ERC i la CUP i l’abstenció del PPC.


 

El text íntegre de la proposta és el següent:

 

“En aquests moments es troba en fase d’exposició pública el Pla Director Urbanístic de Reserva de Sòl per a la futura Línia Orbital Ferroviària (LOF), que ha d’unir les ciutats de la segona corona de l’arc metropolità de Barcelona des de Mataró a Vilanova i la Geltrú. La construcció de noves estacions de tren i enllaços que comportarà el tren orbital són aspectes positius per a la nostra ciutat, perquè contribuiran a potenciar el transport públic a tot el conjunt de l’àrea.

 

D’altra banda, tant el Pla General d’Ordenació Urbana de Mataró vigent com el posterior Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner preveuen la preservació de les Cinc Sènies com a espai agrícola protegit, d'un gran valor ecològic, social, econòmic i cultural i promoure la seva reactivació a través d'un futur Pla Especial.

 

El dibuix que es posa a exposició pública per part del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat inclou un tram que passa pel mig de les Cinc Sènies i que situa una estació de tren fora del nucli urbà i uns tallers ferroviaris damunt una explotació agrària d’alt rendiment, cosa en la qual la ciutat no pot transigir.

 

L’Ajuntament ha de ser el garant que les Cinc Sènies, en tota la seva integritat, mantindrà la condició de zona agrícola protegida d’un gran valor ecològic, social, econòmic i cultural.

És per això que cal que l’Ajuntament manifesti el seu desacord a aquesta reserva de sòl mentre no es respecti l’activitat agrícola protegida de les Cinc Sènies. Precisament en aquest sentit s’hi han manifestat els afectats i caldrà que s’hi expressi l’Ajuntament amb la formulació d’al·legacions.

 

Per tot plegat, els grups municipals de la CUP, PSC, ICV-EUiA i ERC proposen al Ple l'adopció dels acords següents:

 

1.- Encomanar al Govern municipal el desenvolupament, durant aquest mandat, del pla especial de les Cinc Sènies per tal de preservar-les com a pulmó verd i espai agrícola protegit de la ciutat.

 

2.- Instar el Departament de Política Territorial i Obres Públiques a estudiar un traçat  alternatiu que no afecti l’activitat agrícola preservada pel Pla General de Mataró i pel Pla Director Urbanístic del sistema Costaner actuals.

 

3.- Encomanar al Govern municipal de Mataró que dialogui més a fons amb la part directament més afectada: la pagesia, i que en tingui en compte l'opinió.

 

4.- Ampliar el procés participatiu perquè les entitats i el conjunt de la ciutadania puguin opinar i debatre sobre el planejament urbanístic i el desplegament de les infraestructures ferroviàries que necessita Mataró”.