Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El programa de Sant Jordi inclou una quarantena d’activitats adreçades a tots els públics

Escoltar

El programa de Sant Jordi inclou una quarantena d’activitats adreçades a tots els públics

Hi haurà presentació de llibres, teatre, música, tallers i contes, entre d’altres

El president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès, ha presentat avui el programa d’activitats entorn el dia de Sant Jordi 2009. El programa inclou una quarantena d’actes organitzats per diversos col·lectius, entitats i l’IMAC que se celebraran del 16 al 30 d’abril.


 

Al llarg de dues setmanes se succeiran activitats a l’entorn de la literatura i la festa com el repartiments de punts de llibre, teatre, sardanes, tallers de contes, castellers, la trobada de gegants, la fogonada i el concert de Sant Jordi, entre d’altres.

 

Els cartells d’aquesta edició fan una clara referència als llibres i a les roses i han estat obra de la dissenyadora mataronina Regina Puig.

 

 

Llibres, teatre i música

 

La novetat d’enguany és l’Aparador de lletres. Aquesta activitat es podrà veure del 16 al 30 d’abril als aparadors de diferents establiments comercials i equipaments culturals de la ciutat. Als aparadors s’hi podran veure fragments de textos de poetes, narradors i creadors literaris locals. Els textos han estat triats per Albert Calls: Manel Bonany a Kadirah; Toni Cabré a Frèsia; Josep M. Calleja a la llibreria Márquez; Jordi Carrión a El Caminet; Lola Casas a la Biblioteca Caixa Laietana; Joan Carles González Pujalte a Calçats Boixet; Manuel Guerrero a Robafaves; Jordi Lopesino a Picon&Prats; Eva Rumí a l’Ateneu Caixa Laietana; Guillem Sánchez i Gómez a la Biblioteca Pública Pompeu Fabra i Care Santos a Ca l’Arenas, Centre d’Art del Museu de Mataró.

 

A més, hi ha prevista una conversa amb els escriptors el divendres 17, a les 20 h, amb Manel Bonany; dilluns 20, a les 19 h, amb Lola Casas; el dimarts 21, a les 20 h, amb Jordi Carrión; i dimecres 29, a les 20 h, amb Toni Cabré. Les trobades seran als establiments comercials l’aparador dels quals exposaran fragments de les seves obres. Finalment el dijous 30, a les 20 h a Ca l’Arenas, hi haurà un col·loqui amb diversos d’aquests autors alhora.



També com a novetat, l’Associació Cultural... i 15! presenta el nou llibre-joc perquè els més petits coneguin els integrants de La Passada de Les Santes, “Les Santes de cap a peus” i a més han reeditat “La Passada de Les Santes”, el llibre-joc amb imants que incorpora la nova figura del Dragalió.

 

El divendres 17 d’abril, es representarà al Teatre Monumental la peça teatral “Mort de dama” de Llorenç Villalonga.

 

Sant Jordi és el dia per excel·lència per presentar llibres, en aquesta edició, el dissabte 18 d’abril a diferents hores, s’hi presentaran “Anem de festa” de Lola Casas i Carmen Queralt; “Raspall” de Pere Calders; “La lluna d’en Joan” de Carme Solé; i “No m’ho crec” de Joan Majó. Aquestes presentacions estan organitzades per Robafaves Llibres amb la col·laboració dels comerços del carrer Nou. I el dimecres 22, a la sala de Caixa Laietana es presentarà el llibre “Els viatges del capità Moreu” de Joaquim Llovet, Premi Iluro 2008.

 

La música també hi serà present. El dissabte 18, al Teatre Monumental, amb l’espectacle “ReVOLTA”, ball i música populars del territori català a càrrec de l’Esbart Sant Martí de Barcelona i el Ballet Folklòric dels Països Catalans. El dimarts 21 hi haurà una lectura de poemes musicats i la Missa solemne de Sant Jordi, dijous 23 a l’Església de Sant Josep, s’acompanyarà amb el Cor Madrigalista de Mataró. El divendres 24 l’Església de Sant Josep també serà l’escenari del tradicional Concert de Sant Jordi, amb la Coral La Nota i el Cor Jove Cantus Firmus amb la col·laboració del tenor Josep Fadó.

 

La Diada de Sant Jordi, una vegada finalitzada la Fogonada a la plaça de la Muralla, clourà el ball amb el grup de música tradicional La Coixinera.

 

El divendres 24 el Teatre Monumental acollirà el concert de Joan Miquel Oliver, compositor, lletrista i guitarrista d’Antònia Font. El concert forma part del IV Cicle de Músiques Tranquil·les. Dissabte 25, a l’Església de Maria Auxiliadora a les 20 h, Màgic Trio oferirà un ventall de grans clàssics versionats en català i a les 22 h a la Sala Clap La Troba King-Fu farà un concert de rumba catalana. Els tres concerts estan organitzats per la Casa de la Música Popular

 

Els més petits podran gaudir de la música amb la retransmissió en directe des del Gran Teatre del Liceu i a través d’Anella Cultural de l’òpera “La Ventafocs”. Serà el diumenge 26 a les 11 h al Teatre Monumental i l’entrada és gratuïta.

 

 

Per Sant Jordi nous gegants

 

A la cercavila dels gegants de la tarda de Sant Jordi es presentaran 8 gegants nous a la ciutat: L’Executiu, la Júlia i l’Isidre de La Llàntia, en Ton dels Salesians, La Girafa, dels grup The Oratam Company, en Bernardino de l’Escola d’Educació Especial de Les Aigües, l’Ona de l’Escola Anxaneta i la nova Maria de Mata.

 

Des de l’IMAC, en col·laboració amb la Colla de Gegants, la Colla del Drac i la Colla del Dragalió, es facilitarà més material didàctic per als grups escolars que visitaran les figures al vestíbul de l’Ajuntament que hi seran des del divendres 17 al dijous 30 d’abril. Se’ls donarà un llibret explicatiu de cada figura i comparsa, i específicament per als grups infantils un cd amb més material: un retallable dels Nans, jocs que s’havien presentat en diverses Revoltes de Nans de festes majors passades, i dues peces musicals del llibre-joc “Les Santes amb lletra i música”, concretament el Ball de Nans i la Rumbeta dels nans nous.

 

 

Acte institucional i jornada de portes obertes

 

El dimarts 21 d’abril, a les 20 h al Saló de Sessions de l’Ajuntament, tindrà lloc l’acte acadèmic institucional de la Diada de Sant Jordi, en el transcurs del qual l’escriptora Maria Mercè Roca pronunciarà la conferència “Escriure, una crisi permanent”. L’acte estarà presidit per l’alcalde, Joan Antoni Baron, i la presidenta d’Òmnium Cultural de Mataró, Mercè Colomer.

 

Com cada any, l’Ajuntament obrirà les portes perquè els ciutadans puguin conèixer els diferents espais de la Casa Gran. La jornada de portes obertes serà de les 10 a les 18 h. Les visites seran guiades pels propis regidors de l'Ajuntament, que explicaran la història de l'immoble i posaran de relleu els principals detalls i elements decoratius de cada sala.

 

L’any passat, 1.306 persones van visitar les principals sales de l’edifici (Sala de Sessions, Sala de Regidors, Sala dels Lleons, vestíbul i pati central i galeria dels mataronins il·lustres). Gairebé la meitat, 644, van ser escolars de nou centres educatius i d’altres associacions socials de la ciutat que havien concertat prèviament la visita. La resta de visitants, 662, van ser ciutadans a nivell particular.