Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els trenta municipis del Maresme s’integraran en un únic Pacte Territorial pel Desenvolupament Local i l’Ocupació

Escoltar

Els trenta municipis del Maresme s’integraran en un únic Pacte Territorial pel Desenvolupament Local i l’Ocupació

Està previst que el mes de març es faci l’acte de signatura

La presidenta de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), Alícia Romero, i el conseller delegat de Promoció Econòmica i Serveis Educatius del Consell Comarcal del Maresme (CCM), Bernat Costas, han presentat avui en roda de premsa l’Acord per al Desenvolupament Econòmic i l’Ocupació del Maresme. Aquest acord estableix la fusió en un sol ens del Pacte Local per a l’Ocupació de Mataró (coordinat per l’IMPEM) i el Pacte Territorial per l’Ocupació del Maresme (coordinat pel CCM) per esdevenir en un únic pacte comarcal i treballar en objectius coherents amb la nova realitat del territori.


L'Acord per al Desenvolupament Econòmic i l'Ocupació va ser aprovat pel Ple del Consell Comarcal del Maresme celebrat el 20 de gener i està previst que s'aprovi demà en el Ple de febrer de l'Ajuntament de Mataró. Altres ajuntaments com és el cas del Masnou ja l'han aprovat. El passat mes de juliol els coordinadors del dos pactes així com els agents socioeconòmics van signar la proposta d'acord marc de fusió dels dos pactes a la Sala de Plens del CCM.

 

El nou ens aplegarà tots els municipis de la comarca, el Consell Comarcal del Maresme, l’IMPEM, i els agents socioeconòmics (entitats representants dels treballadors i dels empresaris). Està previst que el mes de març es faci l’acte de signatura amb els agents implicats. 

 

Treballar de forma conjunta

 

L’objectiu de fusionar les dues estructures, que elaboren plans d’actuació i programen les polítiques actives d’ocupació del Maresme, és treballar de forma conjunta i consensuada per detectar les necessitats, coordinar i planificar les corresponents polítiques per tal d’aconseguir més eficàcia i optimització de recursos, amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’ocupació i augmentar la competitivitat de l’economia en l’àmbit territorial.

 

A més, el document també recull els següents objectius específics: 

 

. Facilitar l’emergència de projectes innovadors i d’impacte territorial, generadors de coneixements i d’ocupació.

. Ordenar racionalment les polítiques de desenvolupament econòmic del territori d’influència (comarca del Maresme).

. Aprofitar i augmentar les sinergies existents per fomentar l’ocupació i l’esperit empresarial, donar suport a la innovació i qualificació del capital humà.

. Oferir coordinació i assistència tècnica als programes i iniciatives per al desenvolupament local, a partir d’una programació i gestió concertada en el territori.


Línies estratègiques comunes

 

L’acord contempla les següents línies estratègiques del Pacte Local de Mataró i del Pacte Territorial del Maresme definides a la programació 2008-2011 del projecte REPTe (Reflexió Estratègica dels Pactes Territorials):

 

Línia 1: Coordinar el disseny per al desenvolupament econòmic i l’ocupació del Maresme per millorar els nivells de cooperació local, comarcal i supracomarcal, liderar projectes de desenvolupament estratègic sostenibles i proactius per al conjunt del territori.

 

Línia 2: Fomentar l’esperit empresarial i la creació d’empreses. Millorar l’adaptabilitat de les empreses, el personal i l’empresariat. Promoure l’economia social i l’autoocupació.

 

Línia 3: Impulsar mesures actives per millorar la qualitat de l’ocupació i augmentar l’ocupabilitat de les persones.

 

Línia 4: Afavorir la igualtat d’oportunitats i fomentar el mercat laboral inclusiu.

 

Línia 5: Augmentar i millorar la capacitació del capital humà. Fomentar l’orientació i la formació al llarg de tota la vida.

 

Línia 6: Adaptar el territori i les infraestructures al model de desenvolupament econòmic sostenible.

 

Línia 7: Donar suport a la innovació tecnològica, la recerca i el desenvolupament (trinomi R+D+I) i al nou model econòmic basat en el coneixement.

 

Línia 8: Potenciar els sectors econòmics emergents i acompanyar als sectors tradicionals en la seva transformació en pro d’una major diversificació de l’economia territorial.

 

Línia 9: Promocionar la comarca del Maresme a l’exterior i crear factors d’atractivitat per tal de potenciar la seva activitat econòmica.

 

Línia 10: Millorar la projecció internacional de les empreses de la comarca, atreure inversors, afavorir el finançament i fomentar les exportacions.

 

Línia 11: Adaptar les administracions locals i comarcals a la nova visió estratègica i al nou model de desenvolupament econòmic sostenible.

 

D’aquestes línies estratègiques, 5 seran prioritàries per al pla de treball 2008-2009: 

 

. Organització estratègica (Línia 1)

. La creació d’empresa i el foment de l’esperit empresarial (Línia 2)

. La qualitat en l’ocupació (Línies 3 i 4)

. La capacitació del capital humà (Línia 5)

. Donar suport a la innovació tecnològica, la recerca i el desenvolupament (Línia 7).


  

Òrgans de decisió

 

Els òrgans de decisió i gestió de l’acord són: el Plenari, Presidència i Vicepresidència, Comissió Executiva, Comissió Tècnica.

 

Els pactes d’ocupació a Mataró i Maresme

 

El l Pacte Local per a l’Ocupació a Mataró va néixer l’any 1998 i hi participen l’Ajuntament de Mataró, la UGT, CCOO i la Federació d’Associacions i Gremis de Mataró i Comarca. Des d’aleshores s’han signat tres pactes, el darrer amb una vigència de 2004 a 2007.

 

El Consell Comarcal del Maresme l’any 2000 va signar el seu primer Pacte Territorial per l’Ocupació del Maresme en el qual hi participen els 30 ajuntaments del Maresme (excepte Mataró que ja té un Pacte propi), el Consell Comarcal del Maresme, les organitzacions sindicals UGT i CCOO i les organitzacions empresarials FAGEM i PIMEC-SEFES.

 

Fins ara aquests han estat els instruments que articulaven les directrius i estratègies d’ocupació i al mateix temps gestionaven les sol·licituds de subvencions a la Diputació de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya i d’altres administracions.

 

Els dos pactes s’han prorrogat durant el 2008 amb la finalitat de definir aquest nou model, l’Acord per al Desenvolupament Econòmic i l’Ocupació del Maresme.