Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Mataró recorda les mesures a prendre pels ciutadans en cas d’onada de calor

Escoltar

L’Ajuntament de Mataró recorda les mesures a prendre pels ciutadans en cas d’onada de calor

En els propers dies es pot superar el llindar de temperatura extrema a Catalunya

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha activat aquest matí la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de calor, i el Departament de Salut de la Generalitat ha activat la fase 2 d'alerta del Pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut (POCS). Segons les previsions meteorològiques, fins el dimecres es podria superar el llindar de temperatura extrema a Catalunya.

 

Davant aquesta situació, l’Ajuntament ha pres les mesures contemplades a Mataró dins del POCS. Entre altres mesures, la fase 2 d’alerta preveu contactar i fer el seguiment des del Servei de Benestar Social de les persones més vulnerables i fràgils –principalment gent gran que viu sola i pateix malalties cròniques–, a les quals es fa arribar les recomanacions oportunes.

 

En general, es recorda als ciutadans les mesures a prendre per evitar afectacions a la salut, especialment per a les persones en situació de risc:

 

Controlar la temperatura a l’interior de casa

- tancar les persianes de les finestres quan toca el sol i obrir les finestres durant la nit per refrescar l’habitatge; romandre a les estances més fresques;

- utilitzar aparells de climatització (aire condicionat, ventiladors) per refrescar l’ambient i si a casa no se’n disposa passar un mínim de dues hores diàries a llocs climatitzats (centres comercials, cinemes...);

- prendre dutxes e manera freqüent.

 

Evitar el sol directe al carrer

- portar gorra o barret;

- utilitzar roba lleugera de colors clar i que no sigui ajustada;

- caminar per l’ombra i descansar en llocs frescos o climatitzats;

- portar aigua i beure’n sovint;

- mullar-se una mica la cara i, fins i tot, la roba;

- no deixar els nens a dins dels cotxes amb les finestres tancades.

 

Limitar l’activitat física en les hores de més calor

- evitar sortir a les hores del migdia;

- reduir les activitats intenses.

 

Beure força i vigilar l’alimentació

- beure aigua i sucs de fruita, fins i tot sense tenir set;

- no prendre begudes alcohòliques;

- evitar els menjars molt calents i els que aportin calories.

 

 

Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor a Mataró

 

Les diferents institucions i serveis que treballen en els àmbits sanitari i social a Mataró tenen a punt des de principis de l’estiu el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut, que s’actualitza i posa en marxa anualment de manera coordinada. El Pla, que depèn del Departament de Salut de la Generalitat amb la implicació de les administracions locals, té com a objectiu minimitzar els efectes negatius que una situació de temperatures molt elevades pot tenir sobre la població, especialment en els grups considerats de més risc (infants i gent gran).

 

A Mataró l’aplicació del Pla requereix la coordinació dels serveis de Salut Pública, Benestar Social, Protecció Civil i Participació Ciutadana de l’Ajuntament, el Consorci Sanitari del Maresme, tant des de l’atenció hospitalària i sociosanitària com des de l’atenció primària, l’Institut Català de la Salut i la delegació de Creu Roja a Mataró.

 

La coordinació d’aquests serveis i institucions permet treballar amb llistes unificades de les persones més vulnerables o fràgils, i establir un pla d’actuació amb mesures de suport adreçades especialment a aquest col·lectiu.

 

La Generalitat ha fet arribar als ciutadans material informatiu sobre la campanya "Fresca a l’estiu", que l’Ajuntament de Mataró també ha distribuït mitjançant els diferents serveis municipals. Per atendre qualsevol consulta, els ciutadans es poden adreçar al telèfon 010 de l’Ajuntament (807 11 70 10 si es truca des de fora de Mataró o des d’un mòbil),  o bé al 902 111 444, de Sanitat Respon.