L’Ajuntament inicia una nova campanya per foragitar els estornells de la plaça Santa Anna i la Rambla
Aquesta setmana es posa en marxa una nova campanya de control d’estornells a la ciutat per evitar l’assentament d’aquestes aus als arbres de la plaça Santa Anna i la Rambla. Enguany, el control es farà de forma intensiva amb un sistema acústic portàtil i dispositius làser. Durant aquesta setmana es controlarà l’arribada d’aquells ocells i un cop es certifiqui s’iniciarà el procediment per foragitar-los.
Crits d’avís i dispositius làser
Els espantaocells acústics portàtils (megàfons) emeten els crits d’avís que fan els estornells guia -encarregats de buscar els millors llocs per niar- per avisar als seus companys sobre els perills de la zona. El tècnic encarregat de la campanya va equipat amb el megàfon i amb un dispositiu làser que serveix per espantar directament als estornells. Aquest sistema suposa un control intensiu dels animals.
Els arbres de la Rambla i de la plaça Santa Anna estan ocupats per pardals però, en determinades èpoques de l'any, són desplaçats pels estornells. Segons l'estudi "Caracterització de la fauna ornítica de la ciutat de Mataró que genera molèsties", realitzat per l'Ajuntament, els estornells arriben en grans estols en l'època de migració i durant el seu període post-reproductor.
Els excrements d'aquests animals són una molèstia pels veïns i ciutadans però també el soroll que emeten els estornells guia quan avisen als altres perquè han trobat un lloc on niar. Una altra de les conseqüències negatives de l'arribada d'aquests ocells a la ciutat és que foragiten els pardals del seu hàbitat natural.
La campanya té una durada prevista de dos mesos durant els quals hi haurà un tècnic que farà un control diari. També es redactaran informes sobre l’evolució i es farà una diagnosi final. La campanya coincideix temporalment amb els temps de migració d’estornells tot i que hi ha la possibilitat, si fos necessari, d’allargar la campanya.