Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament presenta els efectius i recursos de prevenció i extinció d’incendis forestals

Escoltar

L’Ajuntament presenta els efectius i recursos de prevenció i extinció d’incendis forestals

Una de les mesures preventives és el manteniment de les franges perimetrals

L’alcalde, Joan Antoni Baron, i el regidor de Via Pública, Francesc Melero, han presentat avui l’equip de prevenció, extinció i vigilància forestals que opera en el terme municipal de Mataró durant el període de més risc així com les mesures preventives que s’han realitzat. Per mostrar els recursos de què es disposa i veure els treballs fets a les franges de protecció perimetrals s’ha fet un recorregut per la Urbanització La Fornenca fins arribar al Turó de Mata.


 

La prevenció, extinció i vigilància d’incendis requereix del treball conjunt de diversos serveis municipals i d’emergències que estan coordinats pel Servei de Protecció Civil de l’Ajuntament, així com dels ADF (Agrupació de Defensa Forestal) Serra de Marina, Bombers de la Generalitat, Policia Local, Mossos d’Esquadra, Creu Roja i Defensa Forestal de la Diputació de Barcelona.

 

En aquest sentit, el 8 de gener de 2009 l’Ajuntament en Ple, en sessió ordinària, va acordar aprovar la revisió del Pla d’Actuació Municipal per Incendis Forestals de Mataró. Posteriorment, el 30 d’abril va ser homologat per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.

 

 

Ban de prevenció d’incendis

 

D’acord a la normativa de la Generalitat, s’estableix que del 15 de març al 15 d’octubre es mantinguin en vigor les mesures de prevenció d’incendis forestals.

 

Des del servei de Protecció Civil de l’Ajuntament s’han enviat als domicilis de les urbanitzacions unes cartes amb recomanacions per evitar els incendis i consells sobre com s’ha d’actuar si n’hi ha un.

 

Al terme municipal de Mataró hi ha sis urbanitzacions, en les quals hi ha unes 700 parcel·les i hi resideixen aproximadament unes dues mil persones: La Fornenca, Can Quirze, Cal Marquès, La Cornisa, Les Sureres/Santa Maria i Can Vilardell.

 

 

Mesures preventives

 

La prevenció és un dels factors més importants per reduir el risc d’incendis, per aquest motiu durant l’hivern es van realitzar tasques per minimitzar les conseqüències dels possibles incendis. Així, Fecsa-Endesa ha estat netejant els entorns de les línies d’alta tensió situades a l’espai forestal i els ADF ho han fet en els camins, la major part d’aquests treballs als camins els han realitzat les persones que fan mesures penals alternatives per commutar delictes amb programes de treball a la comunitat.

 

 

Agrupació de Defensa Forestal Serra de Marina

 

Aquest any, també s’ha signat el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l’ADF Serra de Marina.

 

Les feines que es realitzen de manera coordinada amb l’Agrupació de Defensa Forestal són moltes i diverses, des de la preparació dels informes per al Servei de Jardineria municipal per al manteniment i millora d’accessos a la zona forestal, el control de punts d’abocament, la participació i col·laboració en actes i festes multitudinàries dins de la ciutat, i sobretot la vigilància i extinció dels incendis forestals i de vegetació que es poden produir a l’estiu, així com  el seguiment de les persones que han de realitzar l’alternativa a la denúncia penal, en les activitats d’arranjament de camins forestals i vigilància en prevenció en època de màxim risc.

 

 

Parc Natural del Montnegre i el Corredor

 

L’Ajuntament també ha signat el conveni de col·laboració amb la Diputació de Barcelona relatiu al dispositiu de vigilància i prevenció d’incendis del Parc Natural del Montnegre i el Corredor de l’any 2009.

 

L’Ajuntament té la voluntat de seguir participant activament en el pla de vigilància i prevenció d’incendis per tal que aquest es dissenyi i s’executi de la manera més pròxima al territori i el més eficient possible, de manera que conjuntament amb els recursos i mitjans que aporta la Diputació de Barcelona s’assoleixin els objectius del pla de vigilància i prevenció.

 

L’objecte d’aquest conveni de col·laboració és donar cobertura a la necessitat d’incrementar la vigilància a l’àmbit del parc durant el període de major risc d’incendis forestals, segons les previsions del pla de vigilància i prevenció d’incendis per a 2009, mitjançant la disposició del personal necessari destinat a realitzar principalment tasques de guaita, vigilància, i primera intervenció.

 

 

Manteniment de les franges perimetrals de les urbanitzacions

 

El 14 de juny van finalitzar les tasques de manteniment de les franges perimetrals de protecció contra incendis forestals de les urbanitzacions existents a Mataró.

 

S’ha obtingut una subvenció del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat per al tractament de la vegetació en les urbanitzacions afectades per la Llei 5/2003 de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana. El total de la subvenció és del 47% del cost. 

 

 

Efectius per a aquest estiu

 

El municipi de Mataró i entorns compten amb el següents efectius per fer les tasques de vigilància i extinció d’incendis:

 

- Bombers de la Generalitat de Catalunya del Parc de Mataró més 6 bombers en pràctiques i 8 bombers en contracte laboral per a l’estiu

 

- ADF Serra de Marina que tenen 25 vehicles i uns 350 voluntaris per al Maresme

 

- 2 guaites forestals dels Bombers situats al Corredor i al Castell de Burriac i 2 de la Diputació de Barcelona situats al Turó de Mata

 

- Defensa Forestal de la Diputació de Barcelona

 

- Policia Local i Mossos d’Esquadra, i

 

- Creu Roja.