L’IMAC i la Fundació Jaume Vilaseca presenten el Pla d’usos de la nau petita de Can Marfà
En aquest espai s’hi ubicarà la secció del gènere de punt del Museu de Mataró
El president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès, i el president de la Fundació Jaume Vilaseca, Pere Vilaseca, han presentat avui el Pla d’usos de la nau petita de Can Marfà, que acollirà la secció del Museu de Mataró dedicada a explicar la història del gènere de punt a la ciutat.
En concret, s’ha presentat la primera fase del programa global que preveu convertir el conjunt de l’antiga fàbrica de Can Marfà en el futur Museu de Mataró. Aquesta fase se centra en la rehabilitació de la nau petita de Can Marfà, que és on s’ubicaran les dependències del Museu de Mataró i part de la col·lecció de màquines de la Fundació Vilaseca.
Aquest futur museu té previst en el seu programa museològic un plantejament que dividirà el discurs expositiu en tres eixos temàtics:
. “Iluro i la Laietània”, que girarà entorn del patrimoni arqueològic de la ciutat i mostrarà el fruit de les excavacions ibèriques i romanes que han aportat un gran volum de material a la col·lecció del Museu,
. “Mataró, ciutat mediterrània” que tractarà de manera transversal el mar i la natura per una banda i la cultura per una altra, aprofitant les col·leccions d’història, etnologia i ciències naturals del Museu, i
. “Mataró, capital del gènere de punt”, que esdevindrà el punt de partida i que centralitza la primera fase de la museïtzació de Can Marfà. El Pla d’usos preveu que aquest espai expositiu exhibeixi la col·lecció de maquinària per al gènere de punt que la Fundació Vilaseca donarà a la ciutat en el que ha estat l’activitat industrial més arrelada i característica de Mataró, i que ha donat singularitat i identitat a la ciutat dins del territori català i estatal. El projecte museològic parteix de la interpretació viva dels elements i mecanismes del procés productiu tèxtil, dins del seu context social i situat en la que va ser la fàbrica de gènere de punt més emblemàtica del país. Les tres plantes de la nau acolliran els espais interns de treball del Museu i els espais públics d’exposició permanent, temporal i de magatzem de maquinària visitable.
La proposta, encarregada i finançada per l’IMAC, ha estat elaborada per l’empresa Stoa, la qual n’ha treballat el contingut conjuntament amb la Fundació Jaume Vilaseca.
Està previst que l’any 2010 s’iniciïn les obres de rehabilitació estructural de la nau petita de Can Marfà que estaran subvencionades pel Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL) amb un import de 4.250.000 €.