Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La campanya per foragitar els estornells dóna una resultat satisfactori

Escoltar

La campanya per foragitar els estornells dóna una resultat satisfactori

Produeixen problemes higiènics, sanitaris i de soroll

La campanya de control d’estornells que va iniciar l’Ajuntament a principis d’agost i fins al desembre ha donat un resultat satisfactori. El balanç de la campanya s’ha donat a conèixer avui a la Comissió Municipal Informativa de Serveis Personals.


L’objectiu d’aquesta iniciativa ha estat foragitar els estornells que passen la nit a La Rambla, a la plaça de Les Tereses, a la Residència Municipal Sant Josep, Les Esmandies i a la plaça d’Occitània i evitar-ne els problemes higiènics, sanitaris i de molèsties que produeixen.

 

Els excrements d’aquests animals són una molèstia pels veïns i ciutadans però també el soroll que emeten els estornells guia quan avisen als altres perquè han trobat un lloc on niar. Una altra de les conseqüències negatives de l’arribada d’aquests ocells a la ciutat és que foragiten els pardals del seu hàbitat natural.

 

Per combatre la problemàtica, l’Ajuntament va instal·lar un sistema acústic a La Rambla que emetia sons imitadors dels crits d’avís que fan els estornells guia per avisar als altres sobre els perills de la zona. L’espantaocells acústic estava equipat amb 4 altaveus que apuntaven en diferents direccions i el quadre de control es va instal·lar al primer pis d’un edifici de La Rambla. A més del dispositiu fix, també es va treballar amb un dispositiu mòbil, un làser que dirigia un tècnic que en el moment que un grup d’estornells s’instal·lava els foragitava; i un espantaocells acústic portàtil. Aquest aparell és una mena de megàfon que emet els mateixos sons que els fixos i que es pot utilitzar en qualsevol moment i a qualsevol lloc.

 

Una vegada finalitzada la campanya, s’ha determinat que aquesta ha aconseguit disminuir molt el nombre d’exemplars que feien nit als arbres de La Rambla, tot i que no s’ha arribat a fer desaparèixer completament l’adormider d’aquest espai.

 

Una de les conclusions que s’ha extret de l’experiència d’aquest any i del resultat obtingut és que s’ha de controlar de forma més intensiva, dia a dia, l’arribada dels primers exemplars per així intentar canviar la seva conducta i foragitar-los de La Rambla en el temps més curt possible.

 

  

Resultats de la campanya

 

A començaments de setembre van aparèixer de cop milers d’ocells a La Rambla (en el cens del 8 de setembre es van calcular prop de 3.500 exemplars) que intentaven passar la nit a La Rambla.

 

Les actuacions dels tècnics amb el làser i l’espantaocells acústic portàtil van rebaixar-ne la quantitat, dues setmanes després ja n’eren menys de 1.000 i al cap de tres setmanes menys de 500. A principis de novembre es quedaven a fer nit uns 200 exemplars i a partir de començaments de desembre van desaparèixer tots els ocells.

 

Pel que fa a la plaça de Les Tereses, hi arribaven cada vespre entre 100 i 400 exemplars que eren foragitats amb el làser i s’hi quedaven a la nit uns 100 exemplars concentrats en dos o tres arbres. A la Residència Municipal Sant Josep només s’hi van observar algunes desenes d’estornells que es van foragitar i a la resta d’espais a controlar els ocells no hi van anar.

 

 

Segona experiència

 

L’any 2004 es va fer una primera campanya per foragitar els estornells. Els resultats van mostrar que es va aconseguir espantar uns 2.900 exemplars.