Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Galeria de Mataronins Il·lustres incorporarà al botànic Pere Montserrat i al catedràtic de la llengua Antoni Comas

Escoltar

La Galeria de Mataronins Il·lustres incorporarà al botànic Pere Montserrat i al catedràtic de la llengua Antoni Comas

Destaquen per la seva trajectòria professional en els respectius àmbits

El Ple municipal va aprovar ahir per unanimitat atorgar el títol de membres de la Galeria de Mataronins i Mataronines Il·lustres al botànic Pere Montserrat i Recoder i al catedràtic i divulgador de la llengua catalana Antoni Comas i Pujol.


 

El reglament de protocol honors i distincions de l’Ajuntament de Mataró preveu atorgar aquesta distinció per mèrits rellevants des del punt de vista històric, tant en èpoques anteriors com en l’època actual. La distinció consisteix en la col·locació d’un retrat a l’esmentada galeria, situada a l’Ajuntament, amb la finalitat de perpetuar la memòria d’aquelles persones que han prestat distingits serveis al municipi o han tingut una trajectòria personal indiscutiblement meritòria.

 

 

Pere Montserrat i Recoder

 

Nascut a Mataró el 8 d’agost de 1918, és un científic de prestigi reconegut en els àmbits de la botànica, l’ecologia i l’agronomia. Va publicar al 1955 de “Collectanea Botanica”, que encara és avui treball de referència per als botànics que treballen en l’àmbit geogràfic del Maresme i de Catalunya.

 

Al 1953 va ingressar al Consejo Superior de Investigaciones Científicas. A principis dels anys 60 es va traslladar a Madrid i, des de l’Instituto d’Edafología (avui Centro de Ciencias Mediambientales), va estudiar el centre, oest i sud d’Espanya, així com la conca de l’Ebre.

 

Al 1964 va participar en la creació del Centro Pirenaico de Biológia Experimental, avui Instituto Pirenaico de Ecología (Jaca i Saragossa) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, del qual va ser vicedirector i cap de botànica fins a la seva jubilació l’any 1985. Al 1969 va fundar l’Herbari de Jaca, col·lecció d’estudi convertida en una de les primeres d’Espanya pel volum de mostres (unes 350.000) i per la seva activitat i intercanvi.

 

És autor de més de 500 articles, llibres i notes sobre botànica i ecologia terrestre, i ha rebut nombroses distincions des d’institucions públiques i privades espanyoles i estrangeres. A l’octubre de 2006, la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró li va retre homenatge amb diferents actes, i al juny de 2007 li va dedicar un número de la revista L'Atzavara.

 

La petició d’incorporació de Pere Montserrat a la galeria de Mataronins i Mataronines Il·lustres la van presentar al 2006 representants de les entitats Moviment Educatiu del Maresme, Associació d’Amics de l’Escola Pia al Senegal, Associació d’Amics de la Ciutat de Mataró, Club Esportiu d’Orientació Oros, Associació Oikos Ambiental i Agrupació Científico Excursionista de Mataró.

 

 

Antoni Comas i Pujol

 

Nascut a Mataró al 1931 i mort a Barcelona l’any 1981, va destacar per una importantíssima i brillant trajectòria intel·lectual, científica, acadèmica i personal en pro de la recuperació i divulgació de la llengua i la cultura catalanes.

 

Al 1949 edita, junt amb altres companys universitaris, la revista literària en català “Curial”, que seria prohibida però inaugurava un seguit de manifestacions polítiques expressades fora dels canals autoritzats. Al 1953 va començar a exercir de professor a la Universitat de Barcelona (UB) on es doctorà al 1956. Quatre anys més tard iniciava classes de llengua catalana, les primeres després de la Guerra Civil.

 

Al 1965 va guanyar la càtedra de Llengua i Literatura Catalanes a la UB, la primera creada després de la guerra.

 

Va promoure tota mena d’iniciatives en defensa i estudi de la llengua i la literatura catalanes. Per exemple, va ser un dels creadors al 1956 del premi La Lletra d’Or, que cada any guardonava el millor llibre de l’any anterior i en la primera edició va distingir el poeta Salvador Espriu. A finals del franquisme, va tenir un paper molt destacat en el procés de normalització institucional de l’ensenyament de la llengua catalana.

 

Va ser professor als Estudis Universitaris Catalans i a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada, i autor d’una extensa i prolífica obra sobre escriptors i poetes catalans, així com de nombroses seleccions, edicions i pròlegs, i de llibres com “Literatura catalana” (1977).

 

Va dedicar la seva maduresa professional a la investigació de la literatura catalana a la Decadència. Va ser membre electe de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, de la Junta Consultiva d’Òmnium Cultural, de la Societat Catalana d’Estudis Històrics i de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, i va rebre nombrosos premis ajuts i beques.

 

Malgrat la seva intensa activitat acadèmica, de recerca científica i divulgativa sempre va mantenir els lligams amb Mataró i s’hi va implicar en la vida cultural i social. Una mostra és que al 1976 va rebre la distinció de Mataroní de l’Any. Al 2006, coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort, es van organitzar diferents actes d'homenatge a la ciutat. Així mateix, la futura biblioteca municipal que es construirà a l’Escorxador portarà el seu nom.

 

La petició d’incorporació d’Antoni Comas a la Galeria de Mataronins i Mataronines Il·lustres la van presentar al 2006 la Delegació de Mataró d’Òmnium Cultural en nom propi i d’altres entitats.