Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La posidònia oceànica floreix malgrat els efectes negatius del temporal de desembre de l’any passat

Escoltar

La posidònia oceànica floreix malgrat els efectes negatius del temporal de desembre de l’any passat

La floració s’ha observat a les dues estacions d’estudi

L’última immersió de l’equip de seguiment de l’estudi de l’alguer de Mataró va constatar que a les dues estacions d’estudi la posidònia oceànica havia florit, tot i els efectes negatius que va produir sobre aquesta comunitat submarina el temporal del 26 de desembre de l’any passat. La immersió es va realitzar el 24 de novembre.


 

Després de 14 anys de seguiment, la floració només s'havia observat els anys 2001, 2003, 2004, 2005 i 2006. La floració del 2009 té la particularitat que s'ha observat a les dues estacions d'estudi que es troben a 12 i 20 m de fondària. Aquest fenomen només s'havia donat el 2006 mentre que la resta dels anys només s’havia produït en una de les dues zones d'estudi.

 

El projecte de l’alguer de Mataró està coordinat des del seu inici per l’Escola del Mar de l’Ajuntament de Badalona i compta amb la participació de l’Ajuntament de Mataró, del Museu de Mataró, de la Confraria de Pescadors de Mataró, del centre d’immersió Blaumar i de la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques. Així mateix, la Universitat de Barcelona fa l’assessorament científic al projecte i és la que ha dissenyat la metodologia de l’estudi. Aquest projecte té un valor social afegit ja que les dades del seu estat s'obtenen mitjançant un programa de voluntariat ambiental format per submarinistes.

 

 

L’alguer: un signe d’identitat biològica del Mediterrani

 

La posidònia oceànica és una planta submarina que només es troba en el Mar Mediterrani, el que la converteix en un signe d’identitat biològica d’aquest mar. A diferència de les algues, com a planta superior que és, a la posidònia se li poden distingir fulles, arrels i tija. Les fulles tenen forma de cinta i poden arribar al metre d’alçada per un centímetre d’amplada. La tija de color marró té aspecte plomós i les arrels són curtes i tenen un aspecte llenyós.

 

La importància ecològica de la posidònia no rau en la planta en si mateixa sinó en la comunitat que forma i la seva contribució de conjunt en l’ecosistema litoral.

 

La posidònia, com a planta que és, realitza la fotosíntesi i per tant produeix oxigen. L’alguer és una comunitat amb una alta producció primària el que es tradueix en una gran quantitat de matèria orgànica en forma de fulles que nodreix altres zones properes. Té una elevada biodiversitat i és una zona de posta de moltes espècies i molts animals en la seva fase juvenil hi troben refugi.

 

També actua com a filtre biològic i pot tenir un efecte d’immobilització de diferents compostos. Així mateix, les prades més superficials protegeixen les platges de l’erosió ja que tenen un efecte amortidor de les onades.

 

Tot i aquesta importància ecològica, els alguers són comunitats molt sensibles que es poden degradar molt ràpidament. La seva recuperació, en canvi, és molt lenta.

 

El proper informe de seguiment, que tindrà en compte aquesta immersió i la que es realitzarà el proper juny, valorarà l'estat d'aquesta comunitat submarina vital per a l'ecosistema litoral català i quins efectes va produir sobre l'alguer de Mataró el temporal del passat desembre.