Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La rehabilitació de Can Masjuan convertirà l’edifici en un espai de difusió ambiental

Escoltar

La rehabilitació de Can Masjuan convertirà l’edifici en un espai de difusió ambiental

La casa de l’arquitecte Jordi Capell es troba a dins al Parc Central

El Servei d’Obres va començar la setmana passada la rehabilitació de l’edifici de Can Masjuan, de l’arquitecte Jordi Capell, que es convertirà en un equipament d’ús públic dedicat a la formació i informació sobre la sostenibilitat. La rehabilitació de l‘habitatge unifamiliar que durà a terme l’Ajuntament es farà respectant la configuració dels espais inicials.

 

Can Masjuan, popularment coneguda com a Casa Capell, va ser construïda entre els anys 1959 i 1960,  i és un dels primers exemples d’arquitectura del moviment modern presents a Mataró, conjuntament amb Can Rossell i Can Nogueras, obres del mateix arquitecte. L’edifici està situat a l’interior del Parc Central, al costat de la ronda de mossèn Jacint Verdaguer i està protegit pel Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic amb nivell de protecció A (façanes, volumetria i estructura general de l’edifici).

 

El total de la superfície útil de l’habitatge és de 238,41 m².

  

Educació per la sostenibilitat

 

L’obertura d’aquest nou equipament municipal s’emmarca en el projecte Mataró Educació i Sostenibilitat (projecte MES). L’objectiu és que faciliti la comunicació, informació, formació i aprenentatge sobre la sostenibilitat de la ciutat i les bones pràctiques d’aquest àmbit. El centre, que també promourà la creació d’una xarxa d’usuaris digital, preveu un punt d’informació i acollida, una sala polivalent, un punt de documentació, una sala de reunions, un despatx per als tècnics, sala de material, cuina, wc adaptats i magatzem.

 

El projecte preveu una nova distribució de les dues plantes de l’edifici i la restauració dels elements originals. Es manté l’entrada al passeig de l’Orfeó però es projecta un nou accés principal accessible mitjançant una rampa que conduirà al punt d’informació, orientació i acollida de l’edifici. Les dues habitacions actuals de la planta baixa es destinaran a despatxos, i els altres dos espais de la façana principal els ocuparà el punt de documentació. 

 

La planta semisoterrani es transformarà per crear dos banys nous, un d’ells adaptats, i una sala polivalent que utilitzarà també l’espai del porxo contigu, mitjançant un tancament mòbil.

 

Intervenció a les façanes

 

Pel que fa a l’exterior de l’edifici, s’emfatitzarà el valor arquitectònic de les dues façanes principals: la del sud i la de llevant. Totes dues parts estan formades per diversos materials que es conservaran, com ara ferro, vidre, fusta i pedra. El projecte també inclou l’enderrocament de la llosa del balcó de la façana de ponent i la reforma de la balconada per igualar-la a la resta de finestres, tot retornant al projecte original.

 

Les obres estan adjudicades a l’empresa REHAC, SA, i tenen una durada prevista de 6 mesos. El pressupost d’adjudicació és de 328.886,68 € (IVA inclòs).

 

La rehabilitació de Can Masjuan està finançada pel Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL), que pretén crear ocupació mitjançant l’execució d’obra pública. L’Ajuntament durà a terme 52 obres amb els ajuts del FEIL, que suposen una inversió de 21 milions d’euros a la ciutat i una previsió d’ocupació de 582 llocs de treball.