Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La temporada d’estiu a Mataró proposa activitats lúdiques i culturals i serveis per gaudir de les platges

Escoltar

La temporada d’estiu a Mataró proposa activitats lúdiques i culturals i serveis per gaudir de les platges

L’Ajuntament treballa per aconseguir el certificat “Q” de qualitat de les platges

La presidenta de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), Alícia Romero, va presentar ahir en roda de premsa les activitats lúdiques i culturals per a aquest estiu a Mataró així com la planificació dels diferents serveis que s’oferiran a les platges de la ciutat.


 

El Ple municipal del febrer va aprovar el Pla de serveis de temporada de les platges de Mataró durant el 2009, que estableix les dotacions i efectius que s’hi destinaran.

 

La posada a punt de tots els serveis requerits per a un bon desenvolupament de la temporada de bany implica a la majoria de departaments de l’Ajuntament: Serveis i Manteniment, Policia Local, Protecció Civil, Mobilitat, Medi Ambient i Sostenibilitat, Llicències d’Activitats, Imatge, a més de l’IMPEM, l’Institut d’Esports i l’Institut Municipal d’Acció Cultural.

 

El terme municipal de Mataró té 6,5 km de litoral, dels quals 2,2 km són de platges de sorra granítica dividits en 4 zones: Sant Simó, platja del Callao, platja del Varador i platja de Ponent.

 

La temporada baixa s’ha establert de l’1 de gener al 30 d’abril i de l’1 d’octubre al 31 de desembre; la mitjana de l’1 de maig al 19 de juny i del 14 de setembre al 30 de setembre i la temporada alta del 20 de juny al 13 de setembre.

 

L’Ajuntament està treballant per millorar i adaptar tots els serveis i equipaments del front marítim als requeriments de qualitat que exigeix la norma “Q”, amb l’objectiu d’obtenir-ne la certificació i que aquest valor afegit sigui un element diferenciador respecte a d’altres destinacions de la costa.

 

 

Quioscos i serveis

 

Les platges de Mataró ofereixen aquest any 11 guinguetes, de les quals n’hi ha 6 de menjars i begudes, destinades a la venda d’entrepans, tapes, menjar i begudes de tota mena, i 5 on es venen gelats, begudes i productes envasats. Tots els quioscos tenen dret a una zona exterior per situar-hi la terrassa, en el cas dels quioscos de menjar i begudes de 100 m2, i de 42 m2 en el cas dels gelats.

 

La novetat d’aquest any és el nou servei de lloguer de bicicletes ubicat a la platja del Varador i que està en funcionament des del passat diumenge 10 maig i que funcionarà durant tota la temporada d’estiu.

 

A les diferents platges hi haurà les següents instal·lacions:

 

Platja de Ponent

 

·        1 mòdul de gelats, begudes i productes envasats

·        1 mòdul de caseta sanitària de la Creu Roja

·        1 lavabo automàtic

 

Platja del Varador

 

·        2 mòduls d’entrepans, tapes, menjar i begudes

·        3 mòduls de gelats, begudes i productes envasats

·        1 mòdul d’informació turística

·        1 mòdul de lloguer de gandules

·        1 servei de lloguer de bicicletes

·        1 mòdul de caseta sanitària de la Creu Roja

·        1 torre de vigilància dels socorristes

·        2 lavabos automàtics

·        1 camp de futbol sala i 1 camp de futbol 7

·        1 cistella de bàsquet

·        4 xarxes de voleibol

 

Platja del Callao

 

·        2 mòduls d’entrepans, tapes, menjar i begudes

·        1 mòdul de gelats, begudes i productes envasats

·        1 mòdul de lloguer de gandules

·        Equipament fix de la Creu Roja (cases del Callao)

·        1 mòdul de caseta sanitària de la Creu Roja

·        1 mòdul d’intervenció immediata de la Creu Roja

·        1 torre de vigilància dels socorristes

·        1 cistella de bàsquet

·        1 xarxa de voleibol

 

Platja de Sant Simó

 

·        2 mòduls d’entrepans, tapes, menjar i begudes

·        1 xarxa de voleibol

 

 

A més dels lavabos automàtics instal·lats, 9 dels 11 mòduls d’entrepans i gelats també disposen d’aquest servei que és públic, a més del que hi ha fixos a la platja del Callao.

 

Hi ha també 17 dutxes, 5 fixes i 12 desmuntables, dues més que la temporada passada situades a les platges del Varador i del Callao.

 

Tota aquesta informació està recollida als sis panells informatius de localització que estan distribuïts al llarg del front marítim. Dos d’aquests panells són nous d’aquest any i s’han ubicat als accessos principals a la platja del Varador i a la platja del Callao. Aquests nous senyalitzadors informen de tots els serveis de totes les platges. En tots els panells es notifica els resultats de les analítiques de la qualitat de l’aigua i la sorra.

 

 

Seguretat i vigilància

 

La Creu Roja disposa de dues torres de vigilància a la platja del Varador i a la del Callao i de quatre cadires de vigilància repartides per totes les platges. També s’encarrega de l’assistència sanitària dels usuaris a partir dels tres punts que tenen situats a les platges de Ponent, del Varador i del Callao. Els cinc pals de bandera de la zona informaran de l’estat del mar i el sistema de megafonia, que actua coordinadament amb els serveis de vigilància, socorrisme i salvament, realitzarà comunicacions relatives a l’obertura i tancament del servei de vigilància i socorrisme, el color de la bandera i la qualitat de l’aigua.

 

El servei de socorrisme està actiu del 20 de juny al 13 de setembre tots els dies de 10 a 19 h.

 

Quant al servei de vigilància ordinària que du a terme la Policia Local, entre el 16 de maig i el 13 de setembre es realitza un servei específic de policia de platja, com ja s’ha fet els anys anteriors. Aquest consisteix en 5 policies que patrullen a peu i en bicicleta, en horari de matí i tarda de dilluns a diumenge, amb els objectius de vigilar la seguretat dels usuaris, informar els ciutadans que ho necessitin, controlar el trànsit dels accessos i els estacionaments i combatre les activitats prohibides a la platja (especialment la venda ambulant).

 

Una novetat d’aquest any és la signatura d’un conveni de col·laboració entre el consorci Port de Mataró i Creu Roja de Mataró, que permetrà que els mariners del Port rebin formació sobre situacions d’emergència. El que possibilitarà, entre d’altres, millorar el servei d’assistència, tant a dins de l’equipament com en aigües properes.

 

 

Neteja de platges

 

Pel que fa a la neteja de platges, tot l’any es fa un manteniment per tenir aquesta zona en condicions però és durant l’època de platges que s’intensifica per la quantitat de gent que l’usa. Així, a la temporada baixa (de l’1 d’octubre a Setmana Santa) la neteja mecànica, que és nocturna, es realitza cada 15 dies i la manual, diürna, una vegada a la setmana. Entre la Setmana Santa i el 31 d’abril i del 15 al 30 de setembre, la neteja mecànica es fa un dia a la setmana i la manual 4 dies per setmana. I durant la temporada alta, que va de l’1 de maig al 15 de setembre, hi ha més treballadors netejant: durant el dia, un vehicle i un grup de 2 a 4 operaris realitzen la neteja manual i a la nit, dos tractors fan la mecànica.

 

Cada 50 m hi ha instal·lada una paperera.

 

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) un dia a la setmana fa una inspecció de la qualitat de l’aigua i diàriament en fa una altra de l’aspecte de la sorra, l’aigua i els accessos. A més, cada matí un vaixell neteja els residus flotants del mar.

 

 

Transport públic

 

Les platges de Mataró estan ben connectades per poder-hi arribar amb transport públic. S’hi pot arribar amb tren a partir de l’estació de la Renfe (situada a l’avinguda del Maresme), que compta amb una parada de taxis al costat o a partir de diferents línies d’autobusos.

 

Hi ha parades a les següents localitzacions: Estació de Renfe (1, 2, 3, 4, 5 i 8 del Mataró Bus; línies del Barcelona Bus de Mataró-Dosrius-Argentona, Mataró-Argentona-La Roca-Granollers, Mataró-Veïnat del Cros-Argentona, Mataró-Granollers-Sabadell i les línies nocturnes N-80 i N-82); avinguda del Maresme amb carrer de Juan de la Cierva (línia nocturna N-82); el Cargol (línia 1, 3 i 4 del Mataró Bus); plaça del Gas (línia 3 del Mataró Bus) i ronda de Joan d’Àustria (línia 3 del Mataró Bus).

 

Com a iniciativa privada, el servei de bus del Càmping Barcelona ha ampliat el servei que ofereix als seus clients per apropar-los a Mataró amb una parada davant l’estació de Renfe.

 

 

Activitats nàutiques i esportives

 

En el marc del Pla d’actuació per a la Promoció de la Ciutat i concretament dins el posicionament marítim de la ciutat, l’IMPEM ha establert per a l’any 2009 l'impuls del conjunt d’iniciatives que es desenvolupen al front marítim, així com la promoció del turisme nàutic com a instrument dinamitzador de l'espai turístic litoral, amb la participació dels agents implicats al desenvolupament nàutic de Mataró.

 

Els 13 operadors del sector nàutic de la ciutat ofereixen un ampli ventall d’activitats que va des del submarinisme amb batejos subaquàtics, busseig a les praderies de l’alguer de Mataró i altres sortides de busseig i cursos de tots els nivells; la navegació amb el lloguer de velers i d’embarcacions a motor des del Port de Mataró, sortides en barca i bany a alta mar, passejos des del Port de Mataró a d’altres ports, sortides actives per gaudir i aprendre de la mar i per conèixer la morfologia de la costa o les aus marines; activitats com la vela, que possibilita la realització de batejos de vela, cursets de vela lleugera i de creuer, xàrter de velers, entre d’altres; practicar la pesca esportiva amb lloguer d’embarcacions amb patró, o realitzar cursets de windsurf. Com a novetat d’aquest estiu s’ofereix el lloguer de caiacs i sortides nocturnes amb vaixell per descobrir els estels des del mar.  

 

El front marítim també ofereix la possibilitat de gaudir de l’esport amb les diferents instal·lacions gestionades per l’Institut d’Esports: 6 xarxes de volei, 2 cistelles de bàsquet, 1 camps de futbol sala i 1 camp de futbol 7.

 

A més, hi ha esdeveniments esportius previstos com: la 9a Triatló Ciutat de Mataró i la 3a Aquatló Infantil el 31 de maig; i el 4 i 5 de juliol la celebració del Torneig de futbol platja; la primera quinzena de setembre el Concurs de pesca al llançat i l’11 de setembre la Cursa Popular Interesport-Mataró. A més de totes les activitats previstes dins el programa de Les Santes esportives.

 

 

Oci vora el mar i a tota la ciutat

 

El passeig Marítim i el Port ofereixen una gran oferta gastronòmica mediterrània i d’oci nocturn. De nit els establiments proposen activitats que van des de concerts, espectacles diversos, monòlegs o cinema entre d’altres propostes.

 

Més enllà del front marítim, Mataró té un patrimoni cultural i històric que es pot conèixer a través de les rutes i visites guiades que estan organitzades per l’IMPEM i l’IMAC:

 

. Visita guiada a Ca l’Arenas, Centre d’Art del Museu de Mataró (dimarts, 19 h)

. Ruta guiada El Modernisme a Mataró (dimecres, 19 h), inclou com a novetat la visita a la Nau Gaudí

. Ruta per la història de Mataró (dijous, 19 h)

. Visita guiada a la Vil·la romana de Torre Llauder (dissabtes, 19 h)

. Visita guiada a la Basílica de Santa Maria i al Conjunt Barroc dels Dolors (divendres, 19 h)

. Ruta del Mar (diumenges, 19 h)

. Ruta audioguiada per Mataró (tots els dies de la setmana), que a més permet la visita audioguiada als interiors dels següents espais:

. Visita audioguiada a la Nau Gaudí(de dilluns a dissabte fins al 24 de juliol d’11 a 13 h i de 17 a 19 h i del 25 de juliol i durant l’agost els dimecres, divendres i dissabtes de 18 a 20 h)

. Visita audioguiada al Conjunt dels Dolors (de dilluns a dissabte de 18 a 20 h)

. Visita audioguiada a la Casa Coll i Regàs (dilluns i dimecres de les 18 a les 20 h).

. Ruta audioguiada comercial (tots els dies de la setmana).

 

Totes aquestes rutes i visites es poden fer sense reserva prèvia i són gratuïtes.

 

Fent reserva prèvia es poden fer les següents:

. Visita guiada al Museu de Mataró i a les sales d’exposicions de Can Palauet

. Ruta Puig i Cadafalch Mataró-Argentona, organitzada conjuntament amb l’Ajuntament d’Argentona (primer dissabte de juliol i setembre). Aquesta ruta és de pagament atès que s’ha de contractar un transport col·lectiu per poder anar als dos municipis.

. Visita guiada a la instal·lació solar fotovoltaica de la Biblioteca Pública Pompeu Fabra (primer divendres de mes, excepte a l’agost).

 

El servei d’audioguia es podrà trobar a l’Oficina de Turisme de Mataró (La Riera, 48) i al Museu Arxiu de Santa Maria (carrer de la Beata Maria, 3).

 

A part d’aquestes propostes municipals, altres rutes i visites que es poden realitzar a la ciutat són:

 

. Visita guiada a laFundació Jaume Vilaseca “Una volta pel món del gènere de punt” (dijous de 15 a 19 h, excepte agost). La Fundació també organitza visites guiades concertades al seu fons de maquinària tèxtil (passatge de Baldomer Vila, 9, tots els dies de la setmana prèvia concertació).

. El Museu Arxiu de Santa Maria organitza una visita guiada al Conjunt dels Dolors i al Museu Arxiu (primer dissabte de cada mes, excepte a l’agost, 18 h).

. Rutes guiades en Segway. Aquesta proposta sobre rodes per Mataró, organitzada per l’empresa mataronina Segway STP SL, fa diferents recorreguts per la ciutat.

 

Música, festa, festivals i Les Santes

 

L’estiu vindrà farcit d’una important oferta musical i festiva. Com ja és tradicional, la platja serà l’escenari del primer concert del Festival Mataró, Cruïlla de Cultures que començarà aquesta nova edició amb el Sant Joan a la platja. La novetat d’aquest any és el condicionament d’un espai vora el mar situat al Rengle, anomenat Espai l’Arquera, on es faran 5 dels concerts programats. Enguany, també s’ha sumat al festival el restaurant Lasal que oferirà 6 concerts en el seu establiment del passeig Marítim, a la platja del Varador.

 

A la platja també tindran lloc diversos actes englobats dintre de Les Santes. La Festa Major de Mataró, del 20 al 29 de juliol, és la festivitat que reuneix més gent durant l’any. Hi haurà més de 130 actes per als més petits i els més grans.

 

Per segon any, Mataró organitza el Festival Shakespeare que s’iniciarà el 27 de juliol i finalitzarà el 9 d’agost. El festival es farà a la masia de Can Ribot i proposa al públic espectacles de música, dansa i teatre a l’entorn de la figura de William Shakespeare.

 

 

Punts d’informació turística

 

Mataró disposa de dos punts d’informació turística i un punt de suport. Un dels punts informadors és temporal, el situat a la platja que enguany amplia el període d’obertura, i l’altre que està obert tot l’any: l’Oficina de Turisme de Mataró.

 

Al punt d’informació turística de la platja, situat a la platja del Varador, que funciona des de l’1 de maig i fins al 30 de setembre, : de l’1 de maig al 19 de juny i del 14 al 30 de setembre, obrirà els divendres a la tarda i els dissabtes, diumenges i festius d’11 a 15 h i de 17 a 20 h. Del 20 de juny al 13 de setembre s’obrirà diàriament d’11 a 20 h.

 

Com la temporada anterior, aquest punt d’informació durant els mesos de juliol i agost oferirà el punt de lectura,unservei que ofereixguies turístiques, història de la ciutat i premsa local i internacional en anglès, francès, alemany i italià i com a novetat també en holandès. I per primera vegada també s’oferirà un sistema wifi que tindrà un abast de 20 m.

 

Una altra de les novetats d’aquest espai són les Tertúlies literàries d’estiu, organitzades amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística del Maresme. Tindran lloc a la tarda dels dimarts 7, 14 i 21 de juliol al mateix punt de lectura. Consisteixen en la lectura en veu alta de textos breus, poesies i contes sobre l’estiu, el mar, Mataró i el Maresme. L’objectiu de l’activitat serà llegir els textos en veu alta i comentar-los de manera que es puguin compartir les sensacions. L’activitat és oberta a tothom.

 

El punt també acollirà un espai d’exposició de productes de marxandatge de la ciutat, que es podran adquirir a l’Oficina de Turisme de Mataró (La Riera, 48).

 

Durant el mesos de juliol i agost l’Oficina de Turisme de Mataró amplia l’horari fins a les 20 h. L’horari és de dilluns a diumenge de 10 a 13 h i de 17 a 20 h.

 

El punt de suport informatiu està situat al Museu Arxiu de Santa Maria que estarà obert el juliol i agost de 18 a 20 h.

 

Tota la informació turística al voltant de les platges s’ha recollit en un fulletó informatiu en diferents idiomes amb continguts informatius generals (atenció ciutadana, transports urbans, emergències...), i la informació sobre les diferents instal·lacions i serveis ubicats al front marítim com el servei d’assistència sanitària de Creu Roja als usuaris de les platges, les recomanacions de civisme, condicions sanitàries i l’oferta d’oci al front marítim, entre d’altres.