Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La tercera edició del projecte Zona Intrusa acosta l’art contemporani als centres de secundària

Escoltar

La tercera edició del projecte Zona Intrusa acosta l’art contemporani als centres de secundària

El mes de febrer l’Espai f farà una exposició conjunta de tot el material creat

El projecte Zona Intrusa de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) va iniciar, dilluns passat, la tercera edició. El projecte es presenta oficialment avui dimecres 7 d’octubre, a les 20 h, conjuntament amb el projecte We Can Xalant a l’Espai Can Xalant de Can Palauet. El projecte s'emmarca dins del programa Artwork’09, una iniciativa de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona i la Xarxa Audiovisual Local i està subvencionat pel programa Projectes Innovadors i patrocinat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, cofinançat pel Fons Social Europeu.


 

L’objectiu de Zona Intrusa, comissariat per Oriol Fontdevila i LaFundició, és apropar l'art als joves. Enguany hi participen 7 centres de la ciutat: Escola Pia Santa Anna, FRETA, GEM i els IES Thos i Codina, IES Pla d’en Boet, IES Alexandre Satorras i IES Miquel Biada.  

 

La iniciativa comença amb l’arribada cada dilluns als centres escolars d’una rulot de color groc que s’instal·la al pati. Aquesta ha estat creada per Pau Faus i el col·lectiu A 77 que fins ara dormia a Can Xalant. Durant dos mesos es convertirà en el centre d’operacions del que els alumnes treballin a classe, de la reflexió i experimentació entre l’art, l’educació i el territori més proper al centre.

 

Enguany el projecte es basa en treballar amb l’alumne el triangle educació, art i territori i incorpora altres col·laboradors com el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Mataró, Jesús Nieto, Can Xalant, l’arquitecte Pau Faus i el col·lectiu A77.

 

A diferència de les passades edicions, els alumnes no treballaran sobre obres exposades, sinó que ells seran els protagonistes de l’exposició. La novetat d’enguany és que el que els alumnes vagin treballant durant la setmana al centre s’exposarà a l’interior o exterior de la rulot en el “Zona Intrusa Portes Obertes”. Consistirà en treure la rulot/exposició a fora del centre escolar cada divendres a la tarda i obrir-la al barri. Durant aquestes sessions els professors i alumnes que vulguin podran ampliar els treballs que han fet a l’aula amb l’ajuda dels comissaris del projecte i de Pau Faus, Jesús Nieto i Pep Dardanyà, director de Can Xalant. El primer “Portes Obertes” serà el dia 9 d’octubre al FRETA de 16 a 18 h.

 

En aquesta edició de Zona Intrusa els alumnes treballaran sobre 4 eixos temàtics: el monument, amb la col·laboració de Jesús Nieto (historiador de l’art i urbanista); el projecte d’art públic, a través de l’experiència de Pau Faus i A77; l’equipament cultural tot estudiant el cas de Can Xalant i les pràctiques culturals dels habitants de Mataró.

 

L’Espai f acollirà durant el mes de febrer de 2010 una exposició amb tot el material sorgit del projecte Zona Intrusa 3, fruit de les activitats i de la reflexió treballades al voltant del fet artístic.