Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament de Mataró guanya el Premi Ciutat Sostenible en la categoria d’Aigua

Escoltar

L'Ajuntament de Mataró guanya el Premi Ciutat Sostenible en la categoria d’Aigua

S’ha galardonat un sistema de reg de les zones verdes controlat per internet

El Saló Ecocity de Fira de Barcelona ha acollit aquest matí l’acte d’entrega dels Premis Ciutat Sostenible, que per setè any consecutiu atorga la Fundació Fòrum Ambiental, amb el suport del Ministeri de Medi Ambient i el patrocini d’Amitech Spain SA, com a reconeixement als municipis i ens locals supranacionals de l’Estat espanyol que hagin apostat per projectes i actuacions adreçades a potenciar la sostenibilitat. Mataró ha estat guardonada amb el Premi Ciutat Sostenible en la categoria d’Aigua pel sistema de reg de les zones verdes.


 

Aquest any, Múrcia ha estat la guanyadora en la categoria de Ciutat Sostenible, pels seus nombrosos projectes iniciats en diferents àmbits que contribueixen a la conservació del medi ambient. Els altres municipis premiats en aquesta edició han estat Mataró (en la categoria d’Aigua), Tolosa (en la categoria d’Atmosfera), Puerto del Rosario (en la categoria d’Energia), Rubí (en la categoria de Residus) i Gozón (Menció especial en la categoria de Recursos Naturals). Com a novetat d’aquest any, la Fundació Fòrum Ambiental ha atorgat també 5 finalistes: un per a cada categoria.

 

Els premis els ha entregat SAR la Infanta Cristina en un acte acompanyada per la secretària d’Estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera. També hi han estat convidats els alcaldes de les ciutats guanyadores, que han recollit el seu respectiu premi, i el vicealcalde d’Estocolom, Hada Cars, com a representant de la ciutat que ha obtingut el reconeixement de Ciutat Verda 2010 per la Unió Europea.

 

L’alcalde, Joan Antoni Baron, ha recollit el premi concedit a la ciutat de Mataró.

 

 

Un sistema de reg que es controla per internet

 

El sistema de reg guanyador d’aquesta edició dels Premis Ciutat Sostenible en la categoria d’Aigua és un sistema de gestió remota i centralitzada de la xarxa de reg municipal que permet la consulta de l’estat del reg i el telemanteniment de tota la xarxa.

 

La implantació d’aquest procediment ha suposat un estalvi d’aigua superior al 40% del consum total dedicat al reg de les zones verdes, principalment mitjançant l’aprofitament de l’aigua de pluja per al reg i l’ajustament dels programes de reg a les condicions climatològiques. A més, el sistema facilita la gestió del reg i una reducció del 90% del temps dedicat a les tasques de manteniment.

 

Així, aquest sistema de centralització remota és avantatjós per a l’estalvi d’aigua, l’estalvi de temps en manteniment, aprofita els equips ja instal·lats i la versatilitat, atès que pot actuar com a interruptor (inhabilitació i habilitació del reg) o com a programador (programació remota de tots els punts de reg de la xarxa).

 

L’empresa especialitzada SAMCLA va ser l’encarregada d’implantar aquest sistema que està instal·lat des del 2007 i que a finals de 2009 està previst que funciona a totes les zones verdes de la ciutat.

 

L’octubre de 2007 aquest sistema va guanyar el Premi X + Verd en la categoria Serveis de Manteniment i Sistema de Gestió que es va atorgar en el marc del II Congrés Ciutat Verda.

 

 

Fundació Fòrum Ambiental

 

La Fundació Fòrum Ambiental és una entitat sense ànim de lucre que té com a principal objectiu crear una plataforma de diàleg i col·laboració entre les empreses, les administracions i la resta de la societat, per aconseguir i aplicar conjuntament un model de desenvolupament més sostenible que l’actual.

 

El seu treball s’articula entorn a tres línies d’activitat: informació i divulgació, desenvolupament de projectes i suport a programes de formació i d’investigació. Aquestes línies persegueixen:

 

. la incorporació de la cultura ambiental a la cultura empresarial

. la difusió entre la societat de la compatibilitat entre el desenvolupament empresarial sostenible i la protecció de la qualitat medioambiental

. el desenvolupament i la protecció d’un sector autòcton d’activitats econòmiques basades en el Medi Ambient.