Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les platges de Mataró llueixen la bandera verda després d’un episodi de contaminació per restes d’hidrocarburs

Escoltar

Les platges de Mataró llueixen la bandera verda després d’un episodi de contaminació per restes d’hidrocarburs

L’Ajuntament va activar ahir el Pla d’actuació municipal

L’Ajuntament de Mataró ha desactivat aquest matí el Pla d’actuació municipal per contaminació accidental de les aigües marines, que des d’ahir a la tarda es trobava en fase d’alerta per la presència a les platges de restes d’hidrocarburs d’origen desconegut. Les quatre platges del municipi tenen hissada la bandera verda que garanteix el seu bon estat per al bany.

 

Les taques, possiblement de cru, van aparèixer ahir a la tarda a tres platges de la ciutat –Sant Simó, El Callao i Varador– en una extensió aproximada d’uns 3 quilòmetres de costa. Es tractava de petites taques en forma de galeta de prop d’1 centímetre de diàmetre, que s’anaven dipositant a la sorra just a la zona de trencament d’ones. L’Ajuntament va decidir llavors activar el pla d’actuació municipal i donar avís a la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, que també va activar en fase d’alerta el Pla especial d’emergències per contaminació accidental de les aigües marines de Catalunya (CAMCAT).

 

Ahir a la tarda es va hissar la bandera groga a les tres platges afectades, mentre es mantenia la bandera verda a la platja de Ponent, on no hi havia afectació pel vessament. A primera hora d’aquest matí ja estaven en perfecte estat les tres platges afectades ahir, i en canvi havien arribat algunes taques a la platja de Ponent. Per aquest motiu, aquesta platja ha lluït la bandera groga fins al migdia, quan s’han donat per finalitzades les tasques de neteja i també s’ha hissat la bandera verda en aquesta part del litoral. Les platges de Mataró disposen d’un servei de megafonia que ha permès mantenir informats els banyistes sobre la situació.

 

Efectius dels serveis municipals de Protecció Civil, vigilància de platges (a càrrec de Creu Roja) i del servei de neteja de platges han treballat en el dispositiu activat per resoldre la incidència. Ahir a la tarda es va començar a treballar en la neteja de les platges, tasques que es van reprendre a primera hora del matí. La neteja s’ha fet de manera manual i s’han recollit prop d’1 quilo i mig de residu.

 

També aquest matí, un helicòpter de Salvament Marítim (Sasemar) del Ministeri de Foment ha voltat durant mitja hora per la costa de Mataró, fins a tres milles endins, i no ha localitzat cap altra taca ni residu. L’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat de Catalunya ha recollit mostres de les restes d’hidrocarburs per analitzar-les.