Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró acollirà la celebració de la Gran Festa de la Pesca Catalana

Escoltar

Mataró acollirà la celebració de la Gran Festa de la Pesca Catalana

El Projecte Alguer serà guardonat amb la Placa de la Pesca Catalana

Mataró acollirà el proper dissabte, 16 de maig, la celebració de la Gran Festa de la Pesca Catalana. El director general de Pesca i Acció Marítima de la Generalitat de Catalunya, Martí Sans, la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Quitèria Guirao, i el patró major de la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Mataró, Pau González, han explicat avui en roda de premsa en què consistirà aquesta trobada i han parlat sobre els guardons de l’edició d’enguany.

 

El Govern de la Generalitat concedirà tres Medalles i una Placa de la Pesca Catalana, en reconeixement de les actuacions que han dut a terme persones i institucions a favor del sector pesquer català. El lliurament dels guardons anirà a càrrec del conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joaquim Llena.

  

Actualització de la Nit de la Pesca

 

Durant gairebé vint anys, i en el marc de l’acte d’entrega de guardons per al reconeixement d’actuacions en favor del sector pesquer català, s’ha celebrat la Nit de la Pesca Catalana.

 

Aquest any, l’entrega dels guardons es farà en el marc d’una trobada que, durant el dissabte, permetrà als assistents participar en un seguit d’activitats al port i la façana marítima de Mataró. Per tant, s’ha actualitzat la fórmula de la Nit de la Pesca Catalana per orientar-la cap a la Gran Festa de la Pesca Catalana i, alhora, i tenint en compte la situació econòmica actual, fer-la més assequible per a les confraries. A data d’avui ja han confirmat la seva assistència quasi 600 persones, membres de les 31 confraries catalanes i les seves famílies.

 

La Gran Festa de la Pesca Catalana se celebrarà a la dàrsena de la Confraria de Pescadors de Mataró, que és la confraria encarregada aquest any de l’organització de la trobada. A més de l’entrega dels guardons es faran diverses activitats a partir de les 11.00 hores: demostració de pesca amb artó, recorregut per la Ruta del Mar, exposició “Un fons marí ple de vida: l’alguer de Mataró” i dos vaixells de vela llatina estaran amarrats al port. També hi haurà activitats per als més petits: tallers de nusos i un castell inflable. El dinar es realitzarà a la mateixa dàrsena, i consistirà en cuina de ranxo. Després hi haurà l’actuació d’un grup d’havaneres i cremat per a tothom.

  

Medalla i Placa de la Pesca Catalana

 

Amb els guardons, el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural pretén reconèixer la tasca de les persones físiques i jurídiques, nacionals o estrangeres, que amb el seu esforç i la seva dedicació, han contribuït al desenvolupament del món de la pesca, prestant serveis rellevants al sector o contribuint amb la seva exemplaritat professional i la seva cooperació als interessos del sector pesquer.

 

Els guardons són de dues classes: la Medalla i la Placa de la Pesca Catalana. La Medalla de la Pesca Catalana distingeix les persones físiques que hagin contribuït amb el seu esforç i dedicació a la millora del sector pesquer català. Per la seva part, la Placa de la Pesca Catalana distingeix les persones jurídiques, públiques o privades que hagin destacat per la seva activitat a favor del foment de la pesca a Catalunya. Aquests guardons són a títol exclusivament honorífic i no comporten cap aportació econòmica.

 

Enguany, els guardonats són:

 

Medalla de la Pesca Catalana

 

Josep Ayza Rosales, per tota una vida dedicada al món de la pesca. Fill de família marinera, va néixer a Vinaròs però des dels 17 anys ha estat pescador d’arrossegament de Vilanova i la Geltrú. Abans que les noves tecnologies ens portessin l’ús de plotters, ordinadors i GPS, el senyor Ayza elaborava plànols, mapes i maquetes amb enfilacions, senyes i escandalls. Ha escrit articles sobre pesca i temes relacionats amb la mar, ha fet conferències i cursets educatius per a escolars sobre la mar i l’ofici de pescador i ha publicat el llibre Les barques grogues. Actualment és el responsable de la conservació del bot de salvament Víctor Rojas, un dels símbols dels pescadors vilanovins, que ell, desinteressadament neteja, pinta i calafateja.

 

Joan Josep Blasco París, treballador de la Confraria de Pescadors de Barcelona des de l’any 1969. Va néixer a Barcelona el 31 de maig de 1940. Fill de pescadors i patró de pesca, ha fet de subhastador de la llotja i ha col·laborat activament i desinteressada en tots els esdeveniments de la Confraria. Gran afeccionat a la cuina, especialitzat sobretot en fumets i cassoles de peix, ha cuinat per a personalitats del món polític i cultural de l’Estat i en les fires Barcelona-Degusta i Saló Nàutic. Cada any participa en els actes de celebració de la Mare de Déu del Carme, preparant la seva “cremaeta” de rom per a més de cent assistents.

 

Josep Nin Alsina, pescador del tremall, avui dia jubilat. Nascut a Vilassar de Mar l’any 1934. Des que es va afiliar a la Confraria de Pesadors de Mataró sempre ha estat vinculat a la Junta General i ha estat, durant 25 anys, el vicepresident primer de la Confraria. Gràcies al seu treball i a la seva empenta, la Confraria de Mataró compta avui amb una nova llotja, un edifici modern, cintes per a la subhasta automàtica i nevera per dispensar el gel.

 

Placa de la Pesca Catalana

 

Projecte Alguer de Mataró, per la seva tasca de seguiment de l’estat de la comunitat d’alguers i actualització d’una cartografia de les superfícies ocupades pels alguers situats a Mataró. El projecte té com a objectiu conèixer l’estat d’aquesta comunitat i el seu funcionament a nivell ecològic, i generar un corrent de participació per part del voluntariat ambiental i les institucions.