Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró acull l’acte de constitució del Consorci del Govern Territorial de Salut del Maresme Central

Escoltar

Mataró acull l’acte de constitució del Consorci del Govern Territorial de Salut del Maresme Central

El nou ens comprèn una població de més de 250.000 habitants

L’alcalde, Joan Antoni Baron, i la consellera de Salut, Marina Geli, han presidit aquest matí l’acte de constitució del Consell Rector del Govern Territorial de Salut del Maresme Central. L’acte ha tingut lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament a les 9.30 h.


 

Els Governs Territorials de Salut tenen com a principal objectiu potenciar la participació del món local en la direcció i la gestió del sistema sanitari, creant un marc de col·laboració entre l’Administració de la Generalitat i els ens locals en matèria de planificació i prevenció de la salut. De fet, aquests consorcis donen veu als ajuntaments en la política nacional de salut, i per això tenen una composició equilibrada que garanteix la paritat en l’adopció de decisions entre els membres designats per les entitats locals i els designats pel Departament de Salut.

 

Amb la creació d’aquest tipus de consorcis, el Govern vol contribuir a la millora de la salut dels ciutadans del seu àmbit territorial. Les seves funcions bàsiques són l’ordenació i la coordinació dels recursos per garantir la millor prestació dels serveis sanitaris. El Govern Territorial de Salut del Maresme Central comprèn una població de 258.096habitants.

 

El Pacte per a la Salut del Maresme Central es va signar el 19 de abril de 2005 entre el Departament de Salut, el Servei Català de la Salut i els municipis d’Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Dosrius, Mataró, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar. Posteriorment, s’hi van adherir Arenys de Mar i Arenys de Munt.

 

 

Governs territorials de Salut a Catalunya

 

La creació d’aquest consorci és un pas més en la descentralització del sistema sanitari català, que té previst formalitzar 37 governs territorials. Amb aquest, ja són 31 els ens amb consell rector constituït (Barcelona ciutat; Val d’Aran; Osona; la Garrotxa; el Baix Vallès; el Garraf; l’Alt Urgell; Lleida; el Baix Llobregat Litoral; el Baix Empordà; el Baix Camp, el Montsià; el Bages i el Solsonès; el Berguedà; el Baix Llobregat Nord; el Baix Montseny; l’Alta Ribagorça; el Ripollès; el Pallars Jussà i Pallars Sobirà; el Vallès Occidental Oest; l’Alt Camp i la Conca de Barberà; el Tarragonès; el Baix Penedès; el Baix Llobregat l’Hospitalet i el Prat; el Vallès Occidental Est; la Cerdanya; el Barcelonès Nord i el Baix Maresme; l’Alt Penedès; el Baix Llobregat Centre i Fontsanta; l’Alt Maresme i la Selva Marítima; Maresme Central). És previst que al llarg d’aquest any es constitueixi la resta.

 

Aquests governs tenen un abast territorial definit que parteix, orientativament, de la delimitació pròpia de les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) i de les comarques, i d’un dimensionat que inclogui com a mínim, l’atenció primària, l’hospitalària i la sociosanitària.