El Ple municipal del passat dijous va aprovar per unanimitat una proposta de resolució presentada pels grups municipals del PSC, ICV-EUiA, ERC, CiU i PPC sobre el Dia Internacional del Poble Gitano.
La proposta diu el següent:
“El proper 8 d’abril se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano. Aquesta data commemorativa fou adoptada a l’històric Congrés de Londres de 1971 a on molts dels assistents havien sofert els patiments als camps de concentració nazis d’Austwitth-Birkenau i Jasenovac, procés d’extermini gitano conegut com Samudaripen. A aquest congrés es va adoptar la bandera internacional del Poble Gitano: Blau, com el cel; verd, com l’herba dels camps i una roda a sobre que denota la tradició nòmada d’aquest poble.
D’altra banda, el poble gitano fa més de 600 anys que viu i conviu al nostre país, havent-ne constància per escrit de l’estada de grans fluxos migratoris de població per tota la península Ibèrica al segle XV.
El pobre gitano ha patit també durant la història, i també la història més recent, el rebuig i l’antialteritat expressat en els discursos, la discriminació, la segregació física i també a nivell del mercat de treball, quedant-ne completament exclosos. A l’actualitat, quan es parla de pobresa monetària, privació i exclusió social, encara aquest col·lectiu, en termes generals, n’és una víctima.
Des de fa una dècada l’administració catalana, i amb aquesta també l’Ajuntament de Mataró, ha començat a treballar per la plena integració del pobre gitano fent polítiques amb i per al col·lectiu d’ètnia gitana a casa nostra. Un bon exemple és el Pla Integral del Poble Gitano aprovat per la Generalitat de Catalunya l’any 2007 i l’atorgar la Creu de Sant Jordi a un membre del col·lectiu gitano en Manuel Jiménez veí de la ciutat de Mataró.
Malgrat aquests avenços encara queda molt de camí a recórrer, com és la integració de les dones gitanes al mercat de treball, que s’accedeixi als estudis superiors i puguin ocupar llocs de representativitat pública i política.
Amb la voluntat d’adherir-nos a la celebració, l’Ajuntament de Mataró proposa els següents acords:
1. Posar el proper dia 8 d’abril a la porta de l’Ajuntament la bandera gitana com a símbol d’aquesta commemoració del Poble Gitano, dia de convivència, de respecte i de trobada entre tots i totes.
2. Comunicar aquest acord a l’“Instituto de Cultura Gitana”, una fundació pública del Ministerio de Cultura amb signes d’identitat que tracten de divulgar el coneixement de la història i la cultura gitanes, i les entitats gitanes de la ciutat de Mataró”.