Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró enceta el procés d’elaboració del Programa d’Actuació Municipal i el pressupost de 2010

Escoltar

Mataró enceta el procés d’elaboració del Programa d’Actuació Municipal i el pressupost de 2010

Una sessió extraordinària del Consell de Ciutat dóna el tret de sortida

El procés per a l’elaboració del Programa d’Actuació Municipal (PAM) i els pressupostos per al 2010 va començar dilluns passat, 13 de juliol, amb una reunió extraordinària del Consell de Ciutat oberta també a la participació dels membres dels consells sectorials i territorials. A la sessió van assistir un centenar de persones que, organitzades per grups, van poder presentar i prioritzar les seves propostes perquè siguin debatudes i, si s’escau, incorporades al PAM de 2010.

 

Prèviament al Consell de Ciutat, el govern municipal havia presentat als diferents grups polítics les línies d’actuació prioritàries.

  

Desenvolupament del Consell de Ciutat

 

Durant la primera mitja hora de la sessió, el govern va presentar als assistents l’estat d’execució del PAM 2009 durant el primer trimestre de l’any, el marc socioeconòmic i el document de prioritats.

 

Pel que fa a l’estat d’execució del PAM 2009, a finals de març un 91,2% (486) de les accions programades per aquest any, que són 533 en total, avançaven segons el calendari previst. D’altra banda, un 6% (32) patien algun retard; un 2,4% (13) tenien dificultats importants per ser dutes a terme i un 0,4% (2) de les accions s’havien suspès.

 

L’actual situació econòmica ha provocat un deteriorament generalitzat del mercat de treball i un increment espectacular dels usuaris del Servei de Benestar Social i del Servei d’Ocupació. Aquest marc socioeconòmic condiciona i limita el pressupost municipal per al 2010. Es preveu una davallada dels ingressos municipals a conseqüència de tres factors: el descens dels ingressos vinculats a l’activitat immobiliària, el descens de les transferències d’altres administracions i per la previsió de no incrementar els impostos municipals al 2010.

 

La previsió és que el pressupost de l’Ajuntament i els organismes autònoms arribi a 132.159.876 €, un 3,57% menys que al 2009 (137.056.231,18 €). Es preveu destinar 31.583.404 € a inversió, un 6,52% menys que al 2009 (33.786.589,99 €). Malgrat el descens pressupostari, es mantindria un fort nivell d’inversió pública, a la vegada que es continuaran aplicant polítiques de contenció de la despesa.

 

Les prioritats del govern de cara al 2010 són:

 

- L’atenció social bàsica: amb una atenció ràpida i àgil, i un reforç dels serveis socials municipals.

- L‘escolarització: amb la posada en marxa de noves escoles i equipaments educatius.

- L’habitatge: seguint desenvolupant el Pla Local de l’Habitatge.

- Mantenir l’ocupació: promovent les polítiques actives per facilitar la reincorporació al món laboral de les persones aturades.

 

A partir d’aquestes línies prioritàries, els assistents a la reunió del Consell de Ciutat es van dividir per grups per plantejar i debatre les aportacions individuals. Les conclusions de cada grup es van presentar finalment al plenari. A partir d’aquest document de conclusions, junt amb les prioritats del govern, s’elaborarà una primera proposta de PAM 2010.

 

Calendari del procés

 

La primera proposta de PAM es presentarà als consells sectorials i territorials entre el 7 i el 30 de setembre. Després, aquesta primera versió es debatrà de nou al Consell de Ciutat en una reunió prevista per al 13 d’octubre. D’aquesta manera, amb dues sessions de debat sobre el PAM, enguany es potencia el paper estratègic del Consell de Ciutat com a òrgan de debat i participació ciutadana.

 

Es preveu que el pressupost municipal es porti a aprovació inicial del Ple municipal el 29 d’octubre i es presenti en audiència pública el 3 de novembre per recollir les aportacions ciutadanes. Fins al 18 de novembre estarà obert el període perquè qualsevol entitat o ciutadà puguin presentar formalment al·legacions a la proposta inicial. Per últim, es preveu que el pressupost de 2010 s’aprovi definitivament el 21 de desembre.