Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró engega una campanya per mantenir i augmentar els nivells de recuperació de la fracció orgànica de la brossa

Escoltar

Mataró engega una campanya per mantenir i augmentar els nivells de recuperació de la fracció orgànica de la brossa

Els ciutadans han reciclat des del 2006 prop de 16.000 tones de matèria orgànica

L’Ajuntament de Mataró ha posat en marxa una campanya per reforçar la recollida diferenciada de la brossa orgànica, amb l’objectiu de mantenir i fins i tot millorar els bons nivells de recuperació d’aquesta fracció dels residus.

 

La campanya es basarà en visites porta a porta, material informatiu de suport i anuncis, i s’estendrà d’abril a juny. A part de recordar als veïns els avantatges ambientals que suposa la recollida diferenciada de la fracció orgànica i agrair-los la seva col·laboració, també s’aprofitarà per recordar com s’ha de fer la recollida selectiva de la resta de fraccions de la brossa i el funcionament de les deixalleries.

  

Resultats de la recollida selectiva

 

Mataró va desplegar a tot el municipi la recollida selectiva de la fracció orgànica a finals de 2006. Des de llavors, gràcies a la implicació dels ciutadans s’han reciclat prop de 16.000 tones de brossa orgànica, l’equivalent a un 30% del total que genera el municipi. S’ha aconseguit reciclar més de 60 quilos per habitant i any.

 

A més, Mataró és un dels municipis catalans on és més baix el percentatge d’impropis a la fracció orgànica (residus que haurien d’anar a un altre contenidor). Els impropis només arriben al 6,6%, fet que indica que els ciutadans fan molt bé la selecció.

 

Amb tota la brossa orgànica reciclada s’han produït més de 3.000 tones de compost (adob). La producció d’aquest adob ha suposat un estalvi de 10.000 tones d’emissions de CO², que les 16.000 tones de fracció orgànica haurien produït d’haver anat a abocador.

  

Desplegament de la campanya

 

La nova campanya es basarà en les següents actuacions:

 

- Porta a porta: tres equips de 5 educadors ambientals visitaran tots els habitatges de la ciutat per oferir informació i repartir fulletons de recordatori sobre com fer la recollida selectiva de la fracció orgànica. Les visites es fan de dimarts a divendres en horari de tarda. El porta a porta va començar el 2 d’abril pels barris dels Molins, Vista Alegre i Camí de la Serra.

 

- Punts informatius: s’instal·laran tres punts informatius itinerants al carrer on, com agraïment per l’esforç, es lliurarà als veïns una bossa amb compost fet a partir de la brossa orgànica generada per Mataró. Els ciutadans que no tinguin el cubell que es va repartir durant la campanya d’implantació de la recollida de la brossa orgànica podran obtenir-lo als punts d’informació presentant el tiquet que entregaran els informadors durant la visita als domicilis. L’horari dels punts informatius és de 16 a 21 hores. Els punts informatius s’instal·laran en cada moment als diferents indrets de la ciutat on s’estigui realitzant el porta a porta.

 

- Actuacions a comerços, escoles i entitats: està previst realitzar també visites porta a porta als establiments productors de fracció orgànica (per exemple bars i restaurants). També s’oferiran tallers de reciclatge per als centres escolars i s’enviarà una carta a les entitats veïnals amb informació sobre la campanya.

 

- Anuncis i material de suport: pel que fa els materials de suport de la campanya, s’editaran fulletons informatius, es col·locarà publicitat exterior (opis a les marquesines) i s’inseriran anuncis en premsa i ràdio. La campanya també tindrà presència al web municipal. El lema és “Imagina quanta brossa orgànica recollirem entre tots si gràcies a la col·laboració de molts ja n’hem recollit 16.000 tones”.

 

També està previst que durant la campanya s’instal·li en algun punt de la ciutat un estand que contindrà diferents plafons amb informació sobre el cicle de la matèria orgànica i sobre la recollida selectiva de les diferents fraccions.

 

La campanya té un cost de 200.000 € que subvenciona íntegrament l’Agència de Residus de Catalunya, de la Generalitat.