Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró participa en un projecte de voluntariat per facilitar l’accés a la TDT a col·lectius amb risc d’exclusió

Escoltar

Mataró participa en un projecte de voluntariat per facilitar l’accés a la TDT a col·lectius amb risc d’exclusió

Està organitzat pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya

Les ciutats de Mataró i Segòvia són les primeres a Espanya on es duu a terme el projecte “Voluntariat TDT”, una iniciativa que té com a objectiu facilitar l’accés a la Televisió Digital Terrestre als col·lectius amb risc d’exclusió –jubilats, persones amb grau de dependència, discapacitats i majors de 65 anys que viuen sols–. El projecte pilot està impulsat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya (COETCC).

 

L’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron; l’alcalde de Segòvia, Pedro Arahuetes; el director de l’Oficina Nacional de Transición TDT, José Antonio Quintela; i el degà del Colegio Oficial de Ingenieros Técnicos de Telecomunicaciones i del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya, Ferran Amago, han presentat avui a Segòvia en roda de premsa el projecte pilot. La iniciativa, que ja s’ha posat en marxa aquest mes d’abril, es desenvoluparà inicialment a les ciutats de Mataró i Segòvia, dos dels principals nuclis urbans que viuran l’apagada d’emissions analògiques per anticipat, el proper 30 de juny de 2009.

 

El projecte “Voluntariat TDT” facilitarà als grups socials que tenen més dificultats l’adaptació de les seves llars a la nova Televisió Digital Terrestre. La iniciativa consistirà en voluntaris que instal·laran els receptors de TDT i formaran els beneficiaris sobre el seu funcionament amb l’objectiu que ningú es quedi sense la possibilitat de veure la televisió en obert quan es produeixi l’apagada de les emissions analògiques.

 

Els voluntaris, que es poden inscriure al programa mitjançant el telèfon 902 51 53 53 o la pàgina web www.voluntariostdt.com, seran seleccionats i formats pel COETCC i aniran de manera gratuïta a les llars per oferir a les persones en situació de risc d’exclusió d’aquesta tecnologia l’ajuda tècnica necessària per instal·lar el descodificador TDT, entendre el funcionament i conèixer els avantatges i possibilitats de la nova tecnologia digital.

 

Paral·lelament, les persones que es troben dins d’aquest col·lectiu en risc d’exclusió podran sol·licitar l’assistència dels voluntaris trucant al telèfon gratuït 900 84 20 01, mitjançant el qual concertaran una cita individualitzada.

 

Com ser voluntari?

 

Malgrat que no existeixen requisits específics per ser voluntaris, la campanya per reclutar-ne s’ha iniciat a les dues ciutats que formen part de la prova pilot a les escoles universitàries i instituts que imparteixen cicles formatius de grau superior. D’aquesta manera, s’han penjat cartells promocionals en aquests centres. En el cas de Mataró, formaran part del “Voluntariat TDT” alumnes dels següents centres:

 

- Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPM)

- IES Miquel Biada

- Escola Pia Santa Anna

- IES Josep Puig i Cadafalch

- Universitat Autònoma de Barcelona

- Universitat Ramon Llull (La Salle Enginyeria i Arquitectura).

 

Les persones interessades a fer de voluntari han de fer la sol·licitud al telèfon 902 51 53 53 o mitjançant la pàgina web www.voluntariostdt.com. Per facilitar-ne la inscripció, s’han acordat un seguit d’incentius com la convalidació de crèdits universitaris o d’hores de pràctiques, l’accés gratuït al transport públic durant el període de durada de la campanya i l’entrada gratuïta a recintes esportius, entre altres avantatges.

  

Els municipis afectats: Mataró i Segòvia

 

Mataró i Segòvia són dos dels més de 1.300 municipis inclosos a la Fase I del Pla Nacional de Transició i que, per tant, viuran l’apagada analògica en només uns mesos. Impulsa TDT, Asociación para la Implantación y el Desarrollo de la Televisión Digital Terrestre, calcula que gairebé el 9% dels habitants d’ambdues localitats pertanyen a aquest grup en risc d’exclusió i que prop del 80% dels mateixos encara no s’ha adaptat a la TDT. En total, la iniciativa preveu unes 2.000 actuacions.

 

El pla pilot durarà dos mesos. A més d’una via d’ajuda directa, vol ser el primer pas d’un projecte que s’estengui a tot el territori espanyol i que permeti identificar i facilitar l’accés als col·lectius més necessitats en les properes fases d’apagada analògica.

  

Sobre la TDT

 

El 30 de juny de 2009, 1.286 municipis de tota Espanya viuran l’apagada d’emissions. Això suposa que prop d’un 11,6% de persones deixaran de rebre les emissions analògiques durant la primera fase. Uns sis mesos més tard, el 31 de desembre de 2009, l’apagada d’emissions analògiques afectarà a un altre 19,8% de la població i, finalment, el 3 d’abril de 2010 tindrà lloc l’apagada definitiva perquè totes les llars passin a rebre exclusivament el senyal televisiu mitjançant la TDT.

 

Per rebre correctament la TDT cal completar tres passes bàsiques: confirmar que es troba en una àrea de cobertura de TDT (actualment més del 92% de la població es troba en zones de cobertura); adaptar la seva antena en el cas que visqui en un edifici amb antena col·lectiva, i finalment adquirir un sintonitzador TDT que permeti al seu televisor descodificar el nou senyal digital.

 

La TDT ofereix a l’usuari una millor qualitat d’imatge i so, a més d’un augment en l’oferta de canals disponibles. Actualment, la TDT està present a gairebé la meitat de les llars espanyoles i més de 12 milions d’espectadors veuen la televisió a diari mitjançant el senyal digital terrestre.

  

Sobre Impulsa TDT

 

La Asociación para la Implantación y Desarrollo de la Televisión Digital Terrestre en España (Impulsa TDT) està integrada pels radiodifusors d’àmbit nacional RTVE, Telecinco, Sogecable, Antena 3, La Sexta, Net TV i Veo Televisión, l’associació de televisions autonòmiques FORTA i l’operador de xarxa Abertis Telecom.

 

Impulsa TDT té com a finalitat promoure la TDT i el desenvolupament del procés de transició en col·laboració directa amb les administracions públiques espanyoles.