Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró se suma a la declaració “Els municipis, també en defensa de la dignitat de Catalunya”

Escoltar

Mataró se suma a la declaració “Els municipis, també en defensa de la dignitat de Catalunya”

El Ple de desembre que va tenir lloc el passat dijous va aprovar la proposta de declaració institucional “Els municipis, també en defensa de la dignitat de Catalunya” acordada per la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques. La proposta va ser presentada pels grups municipals del PSC, ICV-EUiA i ERC i va ser aprovada pels vots a favor dels PSC, CiU, ICV-EUiA i ERC i els vots en contra del PPC i la CUP. El grup municipal de CiU va presentar una altra proposta de resolució sobre el mateix tema que va retirar per poder sumar-se a aquesta proposta.


 

El text íntegre és el següent:

 

“El passat 27 de novembre, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques van acordar aquesta declaració conjunta.

 

‘Els ajuntaments catalans volem expressar el nostre suport a l’editorial conjunt que, amb el títol La Dignitat de Catalunya, diversos mitjans de comunicació han publicat en defensa de Catalunya i de l’Estatut.

 

Ens volem sumar a l’esperit que inicia aquest editorial, i reafirmar-nos en l’esperit que ha caracteritzat els 30 anys de la democràcia local: el compromís amb les institucions i amb el poble de Catalunya des de la proximitat.

 

L’aprovació de l’Estatut va marcar un abans i un després en la manera d’expressar la voluntat pública del nostre país, d’administrar-nos institucionalment, però sobretot en l’oportunitat de comptar amb mecanismes de gestió justos, eficaços i eficients. Això és especialment important en el cas dels ajuntaments.

 

Ara, després que el Parlament de Catalunya i les Corts aprovessin el text, que el poble de Catalunya el refrendés, portem tres anys esperant la sentència del Tribunal Constitucional davant les demandes d’inconstitucionalitat interposades. I això dibuixa escenaris preocupants, especialment per al futur de la gestió municipal.

 

L’Estatut inclou els municipis, per primera vegada, dins del sistema institucional de la Generalitat, igual que hi estan presents el Govern, el Parlament i les altres institucions. Ens reconeix, per primer cop, competències pròpies dels ajuntaments i la necessitat de comptar amb el finançament necessari per desenvolupar-les.

 

L’Estatut determina també l’obligació de l’aprovació d’una llei de finances locals de Catalunya en el marc de la garantia de suficiència de recursos. Posar en perill els avenços aconseguits en la redacció de l’Estatut, tant pel que fa als governs locals, com a les diverses millores socials, econòmiques o d’infraestructures que inclou és amenaçar, greument, la cohesió social que tant hem treballat per mantenir a Catalunya.

 

Per això, reiterem el nostre suport a l’editorial, i a l’esperit que emprèn; i fem una crida a tots els ajuntaments de Catalunya perquè, individualment, s’hi adhereixin’.

 

Per tant, els sotasignants demanem al Ple de l’Ajuntament de Mataró l’adopció dels següents acords:

 

1.      Donar suport a la declaració conjunta de la Federació de Municipis de Catalunya i l’associació Catalana de Municipis i Comarques van acordar aquesta declaració conjunta “Els municipis, també en defensa de la dignitat de Catalunya” de suport a l’editorial conjunt de la majoria de mitjans de comunicació de Catalunya.

 

2.      Remetre aquests acords a la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques”.