Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Alumnes de 13 centres educatius i de cicles formatius participen en el projecte Aprenentatge Servei 2010

Escoltar

Alumnes de 13 centres educatius i de cicles formatius participen en el projecte Aprenentatge Servei 2010

En aquesta edició s’han realitzat 27 projectes amb la implicació de 47 entitats

El primer tinent d’alcalde, Ramon Bassas, ha presidit avui l’acte de cloenda dels projecte d’Aprenentatge Servei (ApS) 2010 amb la presència de la presidenta de l’Institut Municipal d’Educació (IME), Conxita Calvo, i la presidenta de la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, Carme Esteban.


 

En el transcurs de l’acte hi ha intervingut el professor del Departament de Teoria i Història de l'Educació de la Universitat de Barcelona, Josep Maria Puig, i s’han presentat dues experiències: “Cap entitat sense web” i “Visita Guiada per la Muralla de Mataró”, que han anat a càrrec dels alumnes i les entitats participants. També s’ha procedit al lliurament dels diplomes als participants.

 

Aprenentatge Servei són uns projectes impulsats per l’IME amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aprenentatge i el servei que s’ofereixen a la comunitat units en un sol projecte. Els alumnes es formen treballant sobre les necessitats reals de l’entorn amb la finalitat de millorar-lo i amb una intencionalitat solidària. Els participants poden veure que l’aprenentatge té un sentit, és útil i que la seva feina és tradueix en un servei real a la comunitat.

 

Aquest any s’han desenvolupat projectes des de diferents àmbits formant part en el currículum escolar, en tutories, crèdits de síntesi o de recerca, pivotant en una o vàries matèries o destinant un temps específicament al tema. A secundària 4 instituts han desenvolupat diversos projectes i a primària aquest any 4 escoles han realitzat projectes utilitzant aquesta perspectiva i 5 centres concertats. Pel que fa a l’educació fora de l’etapa obligatòria, en aquesta edició han començat 2 cicles formatius de grau superior a fer projectes mitjançant aquesta metodologia i hi ha hagut 1 projecte dins l’educació no formal. S’han realitzat aquest curs 27 projectes amb la participació de 47 entitats.

 

El curs 2006-07 es va començar a potenciar el desenvolupament de projectes d’Aprenentatge Servei als centres educatius de la ciutat. Mataró és un municipi pioner en el desenvolupament de projectes mitjançant aquesta metodologia, en la qual els alumnes es formen tot treballant sobre les necessitats reals del seu entorn immediat. Des del seu inici, hi han participat 14 centres educatius i més de 70 entitats, moltes de les quals dins l’àmbit sociosanitari. A finals d’aquest curs ja s’hauran portat a terme 65 projectes, amb la implicació de més de 2.000 alumnes.

 

Els projectes d’ApS requereixen d’un treball en xarxa que coordini les institucions educatives i les entitats socials que faciliten la intervenció a la realitat. Aquest lligam és fonamental per tal que les institucions educatives puguin obrir-se a l’entorn i les entitats socials puguin exercir una influència formativa que completi l’acció de les institucions educatives i contribueixi a crear una ciutat educadora.

 

L’IME potenciant i donant suport a la posada en marxa d’aquest tipus de projectes i facilita a les institucions educatives obrir-se al seu entorn, a l’hora que promou que les entitats socials es puguin convertir en agents educatius. A més dóna suport a las institucions educatives i a les entitats socials en la preparació de projectes, elaborar propostes conjuntes i a relacionar interessos complementaris. Aquest any també ha col·laborat amb el projecte el Consell Municipal de la Gent Gran.

 

Pel que fa a la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, en aquesta edició 28 entitats inscrites a l’Agenda per la Solidaritat Local hi han participat.