Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El consistori mostra el seu rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut de Catalunya

Escoltar

El consistori mostra el seu rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut de Catalunya

El Ple municipal celebrat ahir dijous va aprovar una proposta de resolució presentada per urgència pels grups municipals del PSC, CiU, ERC i ICV-EUiA, en què mostra el seu rebuig i indignació per la sentència emesa pel Tribunal Constitucional sobre l’Estatut de Catalunya. Els grups municipals del PPC i la CUP van votar en contra.



El Ple va rebutjar una proposta alternativa presentada in voce pel grup municipal de la CUP. Per la seva banda el grup municipal del PPC va presentar, també in voce, una esmena a la totalitat de la proposta d’urgència, que tampoc va prosperar.





El text íntegre de la proposta aprovada és el següent:



“El 30 de setembre de 2005, el Parlament de Catalunya va aprovar, per amplíssima majoria, el projecte de nou Estatut d’Autonomia. Aquell text, expressió unitària dels anhels d’autogovern del nostre poble, va ser aprovat posteriorment pel Congrés dels Diputats amb les modificacions que ja garantien la seva plena constitucionalitat. El mateix poble de Catalunya, en referèndum convocat el 18 de juny de 2006, hi va mostrar el seu suport.


 

En resposta als recursos d’inconstitucionalitat presentats, el passat 28 de juny, després de 3 anys, el Tribunal Constitucional (TC) va emetre la sentència sobre l’Estatut el que ha significat una retallada i un xoc de legitimitats.

 

D’una banda, suposa una col·lisió amb la legitimitat del poble de Catalunya, que ja va expressar a les urnes per referèndum el seu consentiment. D’altra banda, el fet que la sentència l’hagi emès 10 magistrats d’un alt tribunal fortament desprestigiat, evidencia novament aquesta deslegitimació.

 

El TC, finalment ha anul·lat 14 articles, reinterpreta altres 23 i accepta el preàmbul tot i negar eficàcia jurídica a l’al·lusió de Catalunya com a "nació" .

 

Les institucions, des de la responsabilitat, hem anat desplegant aquesta norma durant els quatre anys que porta en vigor, i desplegant, per tant, l’autogovern i els drets socials dels catalans i les catalanes arreu del territori.

 

El poble de Catalunya ha estat, sempre, un poble de diàleg i enteniment. Ara més que mai cal actuar amb serenitat però amb la màxima fermesa. Aquesta sentència és un atac a la dignitat i a la llibertat de tots i cadascun dels ciutadans de Catalunya, vinguin d’on vinguin i parlin la llengua que parlin. Ens cal, doncs, una resposta democràtica, unitària i coherent amb els valors que ens han mantingut vius com a país al llarg de la història. Com a institució que som, tenim el dret d’expressar la nostra indignació amb serenitat i respecte a la legalitat, des de la seny que ha caracteritzat el nostre poble.

 

 

En relació als antecedents exposats, els sotasignants proposem al ple l’adopció dels següents,

 

Acords:

 

Primer.- Mostrar el rebuig, decepció i indignació de l’Ajuntament de Mataró a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, que mai no s’hauria d’haver produït.

 

Segon.- Mostrar el suport de l’Ajuntament de Mataró a la Presidència de la Generalitat en l'aplicació de les resolucions que de manera majoritària es prenguin al Parlament de Catalunya en la sessió monogràfica que es celebrarà els propers dies. 

 

Tercer.- Reiterar el nostre convenciment de la plena constitucionalitat de tot l’Estatut, aprovat per les Corts Generals, el Parlament de Catalunya i el poble de Catalunya.

 

Quart.- Defensar, més que mai, l’Autogovern de Catalunya i l'Estatut aprovat pel poble de Catalunya al qual els catalans i catalanes no pensem renunciar.

 

Cinquè.- Reiterar el nostre malestar envers un Tribunal Constitucional que considerem desacreditat i moralment deslegitimat per haver dictat aquesta sentència.

 

Sisè.- Fer sentir la nostra veu expressant el nostre sentiment d’afirmació nacional i la nostra voluntat de governar-nos, donant suport, responent massivament i animant als nostres conciutadans a participar a la convocatòria de la manifestació unitària convocada pel proper 10 de juliol a Barcelona per Òmnium Cultural amb el lema “Som una nació. Nosaltres decidim”, que amb el suport de les forces polítiques i socials de manera conjunta, es vol expressar cívicament i democràtica la nostra voluntat d’autoafirmació i d’autogovern, demostrant que som una nació i que formem un sol poble.

 

Setè.- Comunicar l’adopció d’aquests acords als grups polítics del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat, al Govern espanyol, a la Federació de Municipis de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, al Tribunal Constitucional, als grups polítics de les Corts Generals i i a l’entitat Òmnium Cultural.”