Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El parc de Rocafonda s’inaugura amb una festa ciutadana

Escoltar

El parc de Rocafonda s’inaugura amb una festa ciutadana

El nou pulmó verd té prop de 25.000 m² i relliga els equipaments de la zona

La inauguració el proper diumenge, 23 de maig, del nou parc de Rocafonda s’emmarcarà en una gran festa ciutadana amb activitats que es desenvoluparan al llarg del matí. Les obres de construcció del parc, que està situat entre la ronda de Rafael Estrany, el camí de Ca la Foneria i la carretera de Mata, han convertit un solar erm en una zona verda de 24.737 m².

 

Està previst que l’alcalde, Joan Antoni Baron, i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, presideixin la inauguració a les 11.00 hores. El programa d’actes inclou activitats a partir de les 10.00 hores, amb gegants, conta-contes, inflables, teatre, balls tradicionals i folklòrics i un concert a càrrec de l’Escola Municipal de Música de Mataró, entre altres.

 

Les obres de construcció del parc de Rocafonda van començar al novembre de 2008, però abans ja s’havien realitzat actuacions prèvies necessàries per desenvolupar el projecte. En concret, es van eliminar les torres i línies de mitja tensió que ocupaven els terrenys, i es va dur a terme la construcció de l’aparcament soterrat de l’avinguda de Rafael Estrany. La plaça creada sobre aquest aparcament ara es configura com l’entrada principal al parc.

 

El disseny i el desenvolupament de les obres del parc han estat debatuts en el marc del Consell Territorial del Pla integral de Rocafonda-El Palau-Escorxador. El resultat final recull les aportacions de les entitats i ciutadans que formen part d’aquest consell de participació.

 

 

Passeig continu amb zones diferenciades

 

La nova zona verda forma part de l’àrea d’equipaments del barri, que relliga i connecta entre ells. El parc s’ha construït en paral·lel a la riera de Sant Simó, i es configura com a passeig continu però amb zones tractades amb diferents materials i vegetació en funció de la finalitat de l’espai i la seva aproximació a la trama urbana o a la zona natural de la riera.

 

- Nova plaça sobre l’aparcament soterrat de la ronda de Rafael Estrany: dóna accés principal al parc des de la ronda de Rafel Estrany. És l’espai més urbà, que combina paviments durs i tous, i zones de jocs infantils.

 

- Camí perimetral als equipaments: uneix la carretera de Mata, a l’extrem del parvulari de l’Escola Germanes Bertomeu, amb la plaça de Lluís Terricabres “Terri”, i permet el passeig dels ciutadans. Al camp de futbol s’ha col·locat un quiosc-bar amb una zona d’ombra i uns bancs en forma de grada.

 

- Camí paral·lel a la riera de Sant Simó: s’ha creat amb elements constructius més naturals, com llamborda envoltada de prat, murs de gabions de protecció i una passera de fusta. Hi ha miradors de fusta enlairats sobre la riera per observar aquest espai natural. El passeig finalitza a l’alçada del camí de Ca la Foneria.

 

- Espais vegetals i camins: als espais que s’ha creat pels diferents camins del parc s’hi ha plantat arbre si arbustos autòctons, com garrofers recuperats que tenen entre 80 i 110 anys. Als talussos de la riera de Sant Simó s’ha recuperant la vegetació pròpia de les lleres, com són els alocs –se n’han plantat 16.000–, i s’han eliminat les canyes. Entre el camí perimetral als equipaments i el paral·lel a la riera s’han fet diferents terrasses amb usos diferents.

 

En el futur es preveu construir una passera de fusta que permetrà travessar per sobre de la riera i connectarà el parc amb el polígon industrial.

 

En tots els murs del parc s’han fet grafits decoratius que, a la vegada, tenen un objectiu dissuasori per evitar pintades il·legals. Els grafits són obra de Jordi Zaragoza “Radoxx”, que en molts dels murs ha reproduït dibuixos fets pels nens del parvulari de l’Escola Germanes Bertomeu que expliquen com els infants veuen el barri.

 

 

Projecte amb ajuts de la Llei de barris

 

El parc de Rocafonda és una de les actuacions més destacades del Projecte d’intervenció integral de Rocafonda-El Palau-Escorxador, que està subvencionat amb 6,91 milions d’euros dels ajuts de la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una especial atenció de la Generalitat de Catalunya.

 

Les obres d’urbanització del parc l’ha executat l’UTE Parc de Rocafonda.

 

El conjunt de les actuacions realitzades ha tingut un cost de 3,8 milions d’euros. La intervenció al parc de Rocafonda està finançada al 50% per l’Ajuntament i per la Generalitat de Catalunya, amb l’ajut procedent de la convocatòria de la Llei de barris.