Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els tractaments contra l’escarabat morrut han salvat fins ara totes les palmeres de propietat municipal a Mataró

Escoltar

Els tractaments contra l’escarabat morrut han salvat fins ara totes les palmeres de propietat municipal a Mataró

Hi ha hagut 48 exemplars afectats, la major part de privats

Cap de les palmeres de titularitat municipal de Mataró han hagut de ser tallades a conseqüència de la plaga de l’escarabat morrut. El control i els tractaments preventius que duu a terme l’Ajuntament de Mataró han fet que la incidència de la plaga sigui al municipi molt menor que a les localitats dels voltants i al Maresme en general.

 

En concret, al mes de gener s’havien registrat 48 palmeres afectades a Mataró: 44 privades i 4 municipals. De les privades, 40 han hagut de ser tallades i cremades, mentre que 4 s’han salvat. Les 4 d’àmbit públic continuen en peu i s’han salvat gràcies als tractaments i a les inspeccions que han permès actuar a temps davant el contagi.

 

Pel que fa a les espècies afectades, 47 són palmeres canàries i s’ha donat un primer cas al municipi de palmera datilera amb la plaga. En percentatges, l’afectació és del 4,7% de les palmeres canàries (sobre 1.000 unitats a tot el terme municipal) i del 0,08 % de les datileres (sobre 1.300 unitats). La disminució de les palmeres canàries al Maresme, on al gener hi havia 2.712 palmeres afectades, ha propiciat que l’insecte s’estigui introduint també a les datileres.

 

 

Inversió en tractaments

 

El Servei de Manteniment i Serveis de l’Ajuntament ha invertit en els darrers tres anys 66.500 € en els tractaments fitosanitaris a les palmeres municipals i en les inspeccions visuals preventives. Les inspeccions de control es realitzen a totes les palmeres, tant públiques com privades, que són visibles des de la via pública.

 

L’Ajuntament recorda a tots els propietaris de palmeres privades la importància de controlar l’estat dels seus exemplars i tractar-ne els afectats. D’aquesta manera s’evita tant la pèrdua de noves palmeres com la proliferació de la plaga. Els propietaris particulars poden acudir a l’Ajuntament per resoldre els dubtes que tinguin sobre les mesures més adients per prevenir o tractar la plaga.