Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament aprova una moció en suport als Reglaments per a l’ús de la llengua catalana a les administracions locals

Escoltar

L’Ajuntament aprova una moció en suport als Reglaments per a l’ús de la llengua catalana a les administracions locals

El Ple d’ahir, 2 de desembre, va aprovar una moció presentada pels grups municipals d’ERC, PSC, ICV-EUiA, CUP i CiU en suport als Reglaments per a l’ús de la llengua catalana a les administracions locals. El text es va aprovar amb els vots favorables del PSC, CiU, ICV-EUiA, ERC i CUP i el vot negatiu del PPC.


 

La moció íntegra és la següent:

 

“La llengua catalana és, entre altres, una eina més de convivència a la societat catalana a dia d’avui. La llengua catalana és avui un instrument de cohesió social del país. Sortosament, tal com s'evidencia en la vida quotidiana a casa nostra, l'ús de la llengua catalana no provoca cap tipus de confrontació social. I, per coherència i per responsabilitat, aquesta és una realitat que cal no alterar.

 

En relació amb l’ús de la llengua en l'àmbit institucional, en aquest sentit, l’article 9 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, sobre la llengua de les administracions de Catalunya, estableix que la Generalitat, les administracions locals i les altres corporacions públiques de Catalunya “han d'emprar el català en llurs actuacions internes i en la relació entre ells” així com també “l'han d'emprar normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l'àmbit lingüístic català, sens perjudici del dret dels ciutadans i ciutadanes a rebre-les en castellà, si ho demanen.”. A més, l'article 9.3 de la mateixa disposa que les corporacions locals i les universitats han de regular l'ús del català en l'àmbit de les seves competències.

 

Atenent aquests fets, expressem el nostre rebuig més profund vers la deriva partidista i, en conseqüència, judicial, que han demostrat alguns col·lectius tot presentant recursos contra els reglaments d’ús del català a diferents administracions locals. En concret, cal fer esment a la recent suspensió cautelar d'alguns dels articles dels reglaments d'ús del català de l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Lleida per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, després de constatar, a més, que aquests recullen els drets lingüístics tant de les persones de parla catalana com castellana, complint amb el compromís de preservació de totes les llengües oficials reconegudes a Catalunya, el català i el castellà, tenint en compte que l’elaboració d’aquests reglaments va ser anterior a la recent aprovació de l’aranès com a tercera llengua oficial. Així mateix, rebutgem l'ús partidista i l'ofensiva contra la llengua catalana que demostra el nou anunci per part de l'Associació Cívica Ciutadana de portar també el reglament de la Diputació de Girona als jutjats.

En relació als antecedents exposats, proposem al ple de l’Ajuntament l’adopció dels acords següents acords:

 

Primer.- Donar suport a les administracions locals que disposen de reglaments vigents per a l’ús de la llengua catalana on el català és llengua preferent i esperonar a la resta a aprovar-ne.

 

Segon.-  Fer arribar aquest acord als grups parlamentaris amb representació al Parlament de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC)”.