Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament presenta l’avanç de programació de Les Santes 2010

Escoltar

L’Ajuntament presenta l’avanç de programació de Les Santes 2010

La Generalitat ha catalogat Les Santes com Festa Tradicional d’Interès Nacional

El president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès, i el president de l’Institut d’Esports (IE), Ivan Pera, van presentar dimecres 16 de juny en roda de premsa l’avanç de programació de la Festa Major de Mataró, Les Santes 2010.

 

Aquest any la Festa Major ve marcada per dues celebracions destacades: el 25è aniversari de les Diablesses i la 25a Postal de Gegants, un dels actes més importants de Les Santes que protagonitza la Família Robafaves. Les Diablesses celebraran aquesta data amb una exposició que s’inaugurarà el 21 de juliol a l’Espai f (espai de la botiga) i també preparen alguna sorpresa per al final de l’Escapada a Negra Nit. Quant a la Família Robafaves, hi haurà una exposició a les Sales d’exposicions de Can Palauet que s’inaugurarà el 23 de juliol, en la qual es farà un repàs dels 25 actes de Postal de Gegants que s’han celebrat, i a més a més hi haurà un espai dedicat a la història, els balls i els principals actes en què participa la Família Robafaves.

 

L’exposició de fotografies anirà enguany a càrrec de Salvador Alsina, sota el títol “Sis segons, un instant de Santes”. S’inaugurarà el dia 2 de juliol, a les 19.30 h, a l’Ateneu Caixa Laietana.

 

 

El circ, protagonista

 

Una altra de les novetats és l’espai de circ que hi haurà al Passeig Marítim pel Sarau el 27 de juliol, i també l’endemà dia 28. Així, per tercer any consecutiu, el circ serà un dels protagonistes de Les Santes.

 

Durant el Sarau s’han previst diferents espectacles de petit format repartits pel passeig i amb una seqüència pensada per poder-los presenciar tots. Com a acte central destaca un espectacle francès de gran espectacularitat, “Cocons”, de la companyia Treteaux du coeur volant.

 

L’espai de circ també estarà present l’endemà, dia 28, a partir de les 19 hores, per poder atraure un públic més familiar.

 

També aquest any canvia d’ubicació el Concert de gòspel, que es farà dissabte 24 a les 20.45 h al passeig del Callao.

 

Pel que fa l’actuació de teatre, aquest any l’obra triada és “No som res. Viatge a un enterro en un sol acte”, dels Teatre de Guerrilla, al Teatre Monumental el dijous 29 a les 22.00 h.

 

Aquest any el programa no inclou concert de pagament. Així mateix, desapareix la Xeringada del dia 29 de juliol, que es transforma en un nou acte, La Ruixadeta, el dia 26 de juliol al migdia. La Ruixadeta, al Parc Central, aprofitarà la mateixa instal·lació de la Ruixada que s’haurà fet la nit abans.

 

 

Les Santes esportives

 

El programa de Santes aplega 32 actes esportius en 12 dies, entre el 17 i el 28 de juliol. Hi haurà 4 actes esportius més que l’any passat i 9 actes nous. Entre les novetats destaquen un Torneig de rugby 7 platja, el dissabte 17 de juliol a la platja del Varador; un Torneig de lliga catalana de futbol platja, que tindrà lloc el diumenge 18 de juliol a la mateixa ubicació que l’anterior; una Exhibició de twirling el dimarts 20; la III Regata de la Lliga Catalana de rem de Banc Fix, el diumenge 18 i el 1r Open BMX Les Santes, que tindrà lloc al nou circuit municipal que s’està habilitant a Can Pilé pera curses de bicicletes BMX.

 

La meitat dels actes esportius són oberts a la participació popular, com els actes més tradicionals: la Cursa Popular, que arribarà a la 32a edició, o la Travessa nedant el Port, que complirà 21 edicions.

 

Les Santes esportives mobilitzen prop de 10.000 persones, entre esportistes i espectadors.

 

 

Les Santes, catalogades

 

Les Santes, Festa Major de Mataró, han estat inscrites dins del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

 

El Consell Assessor de Cultura Popular ha informat favorablement de la proposta de declaració de Les Santes de Mataró com a Festa tradicional d’interès nacional i de la Família Robafaves i la Missa de les santes com a elements festius patrimonials d’interès nacional, destacant la bona conducció de la recuperació i transformació de la festa fins a l’actualitat.

 

Tot i la satisfacció d’aquest reconeixement, l’Institut Municipal d’Acció Cultural ha presentat, per la seva banda, al·legacions amb la finalitat d’aconseguir que es declari Les Santes com a Festa patrimonial d’interès nacional, a part que altres elements i actes de la festa mataronina també siguin declarats elements festius patrimonials d’interès nacional.