Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde visita les obres de la nau de la fàbrica de Cabot i Barba on anirà el Telecentre i un espai cívic

Escoltar

L’alcalde visita les obres de la nau de la fàbrica de Cabot i Barba on anirà el Telecentre i un espai cívic

A l’edifici també s’instal·larà l’Associació de Veïns de Mataró-Centre

L’alcalde, Joan Antoni Baron, ha visitat avui les obres de rehabilitació de la nau de la banda mar de la fàbrica de Cabot i Barba, situada a la confluència entre el carrer de Cosme Churruca i la plaça de Miquel Biada. En aquest edifici està previst instal·lar el Telecentre, el servei Ocup@ció Jove i un equipament cívic municipal.

 

El projecte s’executa amb el finançament del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL).

 

 

Nous usos per a un edifici catalogat

 

La nau forma part del conjunt d’edificis de l’antiga fàbrica de Cabot i Barba catalogats dins del Pla Especial del Patrimoni de Mataró del 1999. L’edifici té forma rectangular i consta de planta baixa, una planta pis, una planta sotacoberta situada a les golfes i coberta a dues aigües. La seva estructura respon a la tipologia típica de les construccions industrials de finals del segle XIX, que en aquest cas estava dedicada al gènere de punt.

 

L’edifici es rehabilitarà a partir de la seva imatge original i perquè sigui un centre polivalent amb diverses funcions i usuaris que compartiran espais i infraestructures. L’objectiu és que sigui un espai per fomentar i fer créixer la participació ciutadana a la vida cultural i social de la ciutat.

 

Està previst que la nau aculli el Telecentre que ara està ubicat al Casal de Joves de la plaça d’Espanya, el servei Ocup@ció Jove de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), un espai cedit a l’Associació de Veïns de Mataró-Centre com a local social, un bar i punt de trobada, un despatx de direcció de l’equipament, tres sales de reunions i tallers, un despatx de gestió per a entitats, dues sales polivalents i un magatzem.

 

 

Estat de les obres de rehabilitació

 

Des de l’inici de les obres, al mes d’abril, s’han efectuat els següents treballs:

 

- Enderroc dels paviments, estructures metàl·liques, fusteries interiors i exteriors, i construcció de nous fonaments en el fossar de l’ascensor, que s’instal·larà properament, i a l’inici de l’escala.

 

- Instal·lació d’una nova xarxa d’evacuació d’aigües tant de les pluvials com de les fecals i residuals dels sanitaris.

 

- Substitució del tancament de coberta i de la coberta per garantir l’estanquitat, augmentar l’aïllament tèrmic i millorar-ne l’aspecte. Desmuntatge d’un part de la coberta conforme a les normatives de residus contaminants, atès que tenia un contingut amb amiant.

 

- Neteja i restauració de les façanes per millorar la imatge exterior de l’edifici i eliminació d’humitats, esquerdes i fissures. Actualment, s’estan enllestint els treballs d’estuc.

 

En aquests moments s’està col·locant el nou paviment, de pedra artificial a la planta baixa i de parquet al primer pis, i s’ha fet l’estructura de formigó de l’escala. També s’està instal·lant un sistema contraincendis i la nova instal·lació elèctrica. Queda pendent la instal·lació de la fusteria exterior d’alumini i la fusteria interior, que serà principalment de fusta.

 

L’empresa Dentell, SL executa les obres, que tenen un pressupost d’1.264.747,56 € (IVA inclòs), a més de les despeses de redacció del projecte 20.868,40 € (IVA inclòs), de la direcció d’obra (34.800 €, IVA inclòs) i de mobiliari (33.059,63 €, IVA inclòs). Es preveu que els treballs estiguin enllestits a finals d’any.

 

 

Urbanització de l’entorn

 

L’entorn de l’edifici s’urbanitzarà tenint en compte una solució que requereixi un baix manteniment. Comporta la millora del clavegueram, la pavimentació, la plantació d’arbres Tipuana, papereres i l’enllumenat.