Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde visita les obres de rehabilitació de la nau curta de Can Marfà on s’ubicarà el futur Museu del Gènere de Punt

Escoltar

L’alcalde visita les obres de rehabilitació de la nau curta de Can Marfà on s’ubicarà el futur Museu del Gènere de Punt



L’alcalde, Joan Antoni Baron, ha visitat avui les obres de la primera fase de rehabilitació i adequació de la nau curta de Can Marfà que allotjarà el futur Museu del Gènere de Punt.




El Servei d’Obres de l’Ajuntament duu a terme les obres mitjançant l’empresa adjudicatària G-56, SA, per un pressupost de 3.071.667,93 (IVA inclòs), més 20.868,40 € (IVA inclòs) de la redacció del projecte i 20.868,40 € (IVA inclòs) de la direcció de l’obra. Aquesta actuació està finançada pel Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL). Les obres de rehabilitació de la nau està previst s’acabin el proper mes de juny de 2011.




El conjunt fabril de Can Marfà consta de dues naus i està inclòs en el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Mataró i declarat Bé Cultural d’Interès Local. Se situa entre els carrers de Cristòfor Colom, de Jordi Joan i el Camí Ral.



La nau curta data del 1851, té 53 m de llarg per 15 d’ampla. L’any 1996 l’Ajuntament va acordar amb la Fundació Jaume Vilaseca la creació d’un museu per exposar la col•lecció de màquines antigues del tèxtil que té l’entitat. En realitat, aquest museu tèxtil representa la primera fase d’actuació del futur Museu de Mataró. Durant el 2009 es van dur a terme obres de consolidació estructural de tot el conjunt fabril, amb l’estabilització de les façanes.





Rehabilitació de patrimoni i adequació



L’immoble de la nau curta consta de planta baixa, planta primera i planta segona. També té un espai a sotacoberta per allotjar-hi les instal•lacions. Està previst que en una següent fase es pugui connectar a través d’un soterrani a la nau del costat. La superfície útil total de la intervenció és de 2.527, 30 m².



Per adequar-la a les normatives d’evacuació i accessibilitat, s’està construint un nucli d’escales i un ascensor-muntacàrregues a la façana sud de la nau, i una escala en la torre existent a la façana nord i un segon ascensor per tal de millorar els recorreguts dels usuaris a l’interior de l’edifici.



L’equipament municipal es destinarà bàsicament per a exposicions, que seran permanents en la primera i segona planta i temporals en la planta baixa. També s’ha previst una zona de taller tècnic per al manteniment i posada en funcionament de les màquines de gènere de punt i una zona interna de despatxos i sala de reunions, així com lavabos.



El projecte mantindrà i reforçarà la fonamentació existent i contempla l’ampliació de l’edifici. S’han mantingut també els pilars de fosa centrals (situats cada 3,20 m) i els sostres de volta catalana de rajola ceràmica.



La façana de l’edifici existent, que és de fàbrica de maó amb acabat arrebossat, s’està rehabilitant. Les escales seran de llosa de formigó i el mur lateral del muntacàrregues de formigó armat amb acabat vist.



Les parets interiors s’estan construint amb maó ceràmic i al paviment de les sales d’exposicions amb parquet industrial. El projecte inclou també el sistema de climatització, instal•lacions de telecomunicacions i de seguretat.





Espai d’exposició permanent



L’àmbit d’exposició permanent es planteja com a espais diàfans, lliures de compartimentacions, que allotjaran les diferents seccions del museu.



- Secció 1 (Et posarem a punt). Serà un espai introductori sobre la naturalesa del gènere de punt, característiques i qualitat de la malla.



- Secció 2 (La indústria domèstica). Història de la producció del gènere de punt. Exposició d’eines i màquines. L’organització de la producció i les peces més típiques.



- Secció 3 (El punt mecanitzat). L’exposició de la Col•lecció Vilaseca. Explicació del procés de teixir, tallar i confeccionar.



- Secció 4 (Una gamma ampla de punt). Història de les màquines. Evolució de la moda i la maquinària en la producció de moda.



- Secció 6 (Evolució tècnica del sector). Secció adreçada a especialistes i historiadors de la tecnologia.





Espai d’exposició temporal



- Secció 5 (Can Marfà). Allotjarà exposicions temporals del Museu de Mataró i també una exposició permanent que explicarà el funcionament de la fàbrica de Can Marfà des dels punts de vista social, productiu, logístic, energètic i arquitectònic.