Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Institut Municipal d’Acció Cultural presenta la temporada d’exposicions 2010-2011

Escoltar

L’Institut Municipal d’Acció Cultural presenta la temporada d’exposicions 2010-2011

El president de l’Institut Muncipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès, ha presentat avui en roda de premsa la temporada d’exposicions 2010-2011 a les sales i espais municipals.

 

La programació d’arts visuals fins ara esdevenia bàsicament a les Sales d’exposicions de Can Palauet, a l’Espai f i a Ca l’Arenas, centre d’art del Museu de Mataró. Com a novetat, a partir de novembre obrirà les seves portes el Museu d’Art Contemporani de Mataró, que acollirà obres de la col·lecció d’art Lluís Bassat.

 

Les obres que actualment s’estan realitzant a Can Serra, seu del Museu de Mataró, i el tancament temporal d’aquest edifici, han obligat a modificar la programació estable expositiva de patrimoni i a redistribuir algunes de les mostres previstes en altres espais (Can Palauet, Espai f) mantenint, no obstant, la programació prevista de Ca l’Arenas.

 

Per espais, la nova temporada inclou les següents propostes:

 

 

Sales d’exposicions de Can Palauet

 

-         “CAPS.A. La literatura i l’art. Mataró 1982-1985”, dels artistes J. M. Calleja, Jordi Cuyàs i Jaume Simon, sobre una de les primeres revistes objecte que va néixer a nivell estatal a principis dels 80. La mostra es podrà visitar del 25 de setembre al 28 de novembre de 2010.

 

-         “L’art en el pessebre mataroní”, organitzada i produïda pels Associació de Pessebristes de Mataró i el Museu de Mataró, amb una aproximació a la típica icona nadalenca a partir dels fons artístics municipals. Del 10 de desembre de 2010 al 9 de gener de 2011.

 

-         “Construccions líriques. Man Ray i Leandre Cristòfol”. Dins del programa Cultura en gira impulsat per la Direcció General de Cooperació Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, explora les relacions existents entre les fotografies d’objectes de Man Ray, procedents de la col·lecció Goldberg / D’Aflitto de Nova York i les escultures objectuals de Leandre Cristòfol, propietat del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida. Del 21 de gener al 20 de març de 2011.

 

-         “Novellas (1950-2009): amb una mostra significativa de l’artista mataroní Josep Novellas, seleccionades entre una llarga llista de pintures figuratives que s’inscriuen bàsicament en el període conceptual. Del 31 de març al 29 de maig de 2011.

 

-         Una de les sales de Can Palauet seguirà acollint l’Espai Can Xalant, com a punt de difusió de l’activitat de Can Xalant, centre de creació i pensament contemporani.

 

 

Espai f

 

-         “Raül Roncero. El valor dels símbols”, exposició individual del guanyador de la 9a Mostra d’Art Jove. Del 24 de setembre a l’1 de novembre de 2010.

 

-         “Exposició de Bolets del Maresme” (6 al 14 de novembre), que enguany arriba a la seva 26ena. edició i que per les dificultats d’espai, donat el tancament de Can Serra, es presenta a l’Espai f.

 

-         “Taller de gravat”: mostra col·lectiva dels treballs creats al curs 2009-2010 pels alumnes del Taller de gravat de l’IMAC i artistes gravadors de la Catalunya Nord, a través d’un intercanvi amb la Biblioteca de Ceret. Del 26 de novembre de 2010 al 6 de febrer de 2011.

 

-         “Zona intrusa 4”: la mostra constitueix la darrera fase del projecte artístic i pedagògic del mateix nom, adreçat als instituts d’educació secundària i batxillerat de la ciutat. Del 18 de febrer a l’1 de maig de 2011.

 

-         “10a Mostra d’Art Jove”: exposició dels artistes seleccionats pel jurat. Del 7 de maig al 3 de juliol.

 

 

Ca l’Arenas, centre d’art del Museu de Mataró

 

Es manté l’eix temàtic Art i Guerra com a fil argumental a Ca l’Arenas, amb la presentació de diferents exposicions amb la visió d’artistes mataronins directament relacionades amb l’argument de la temporada.

 

-         Planta 1: es prorroga fins al 10 de setembre de 2011 la mostra “Destrucció, espoli i salvaguarda del patrimoni durant la Guerra Civil; l’exemple de Mataró”.

 

-         Sala 1: exposicions de Pere Fradera (“Mans cridant” de l’1 d’octubre al 12 de desembre), Carlos Soriano (“Tristes guerras” del 17 de desembre de 2010 al 3 d’abril de 2011), Marta Duran (“Jardí de silencis” del 8 d’abril al 3 de juliol de 2011) i Jordi Cuyàs (“Quan, a la blanca cambra de l’hospital de la Charité...” del 8 de juliol al 25 de setembre de 2011.

 

-         Menjador: obra dels Germans Arenas de la postguerra mataronina: 4 propostes de l’1 d’octubre de 2010 al 3 de juliol de 2011).

 

-         projecte específic d’arts visuals per a la Sala 2, titulat “Warlike. Atles d’un món difícil”, format per 7 intervencions repartides en 4 exposicions que tindran lloc de l’1 d’octubre de 2010 al 25 de setembre de 2011.

 

 

Museu de Mataró (Can Serra)

 

A partir de la reobertura de la seu del Museu de Mataró, prevista per a la primavera de 2011, es pretén presentar dues mostres temporals en aquest espai:

 

-         “Marta Duran. Tres dècades, una obsessió” (Mataró 1981-2011): retrospectiva en ocasió dels 30 anys dels seus inicis artístics. La mostra obrirà al públic d’abril a juny de 2011.

 

-         “Carnicer i l’hiperrealisme” (títol provisional): antològica de Manuel Carnicer en ocasió de la donació d’obra seva a favor del Museu de Mataró.

 

 

Sales d’exposicions de la Nau Gaudí

 

El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró-Col·lecció Bassat constituït fa uns mesos exposarà a la Nau Gaudí a partir d’aquesta tardor. Les obres de la Col·lecció Bassat constitueixen un dels fons més representatius del què ha estat l’art català de la segona meitat del segle XX.

 

La inauguració es preveu per al proper 11 de novembre. La primera de les quatre exposicions programades mostrarà 79 obres realitzades per 23 artistes entre el 1940 i el 1969, com Modest Cuixart, Antoni Tàpies, Joaquim Torres García, Àngel Jové, Joan Miró, Pablo Picasso, Albert Ràfols-Cassamada, entre d’altres.

 

A les posteriors exposicions, de temporalitat semestral, s’hi mostraran les peces més significatives de la col·lecció de les dècades dels 70, 80 i fins a l’actualitat.

 

 

Horaris d’obertura al públic

 

A partir d’aquesta temporada, totes les sales d’exposicions obriran de manera homogènia de dimarts a diumenge de 18.00 a 21.00 hores. 

 

A part de les exposicions, l’IMAC desenvolupa tot un seguit de projectes paral·lels, com “Topar-se amb l’art”, que pretén obrir el llenguatge contemporani a escenaris no habituals en la difusió artística. També s’han programat per a aquesta temporada activitats educatives per apropar el contingut de les exposicions i es mantenen les visites guiades, rutes i tallers relacionats amb el patrimoni.