Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La 4a Setmana de la Informació i l’Orientació Professional recull l’oferta formativa i d’orientació laboral a la ciutat

Escoltar

La 4a Setmana de la Informació i l’Orientació Professional recull l’oferta formativa i d’orientació laboral a la ciutat

Orientació, igualtat d’oportunitats i emprenedoria són els eixos centrals

La presidenta de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), Alícia Romero, i la presidenta de l’Institut Municipal d’Educació (IME), Conxita Calvo, han presentat avui en roda de premsa la 4a Setmana de la Informació i l’Orientació Professional a Mataró (SIOP). Les activitats programades tindran lloc a diversos espais de la ciutat del 8 al 12 de març. L’objectiu principal és donar a conèixer els recursos formatius de què disposa Mataró un cop s’ha superat l’edat d’escolarització obligatòria.



Al llarg de la setmana es duran a terme tot un seguit d’activitats adreçades a diferents públics: joves i adults, estudiants, persones en actiu i persones en situació d’atur, professionals del món de l’educació, de la formació i de l’orientació, pares i mares d’alumnes.


 

Les activitats tindran lloc en 6 espais diferents de la ciutat: Centre de Formació d’Adults Can Noè (carrer de Josep Punsola, 45-47), Institut Thos i Codina (Riera de Cirera, 57), Institut Miquel Biada (avinguda de Josep Puig i Cadafalch, 89-99), Nau Gaudí. Ocupació Jove (carrer de la Cooperativa, 47), TCM. Escola Universitària Politècnica de Mataró (avinguda de Josep Puig i Cadafalch, 101-111), IMPEM (carrer de Francisco Herrera, 70). Totes les activitats es duran a terme dins la franja horària de 9 a 14 h i de 15 a 20 h, de dilluns a divendres, excepte divendres tarda.





Objectius generals de la 4a Setmana de la Informació i l'Orientació Professional 

 

A banda d’informar sobre tota l’oferta formativa que la ciutat posa a l’abast dels ciutadans, incloses totes les opcions universitàries a nivell de territori català i espanyol, la SIOP té altres objectius com:

 

. Oferir assessorament als ciutadans, especialment als joves, sobre el seu propi projecte professional. 

. Informar sobre el procés d’acreditació de competències i les oportunitats que comporta per a les persones de cara a millorar la posició en el mercat de treball.

. Donar eines de reflexió i treball per als i les professionals de l’orientació professional entorn al procés de presa de decisions.

. Sensibilitzar, informar i fomentar actituds vers l’emprenedoria.

. Informar les famílies sobre les novetats i possibilitats del sistema educatiu reglat i no reglat, per tal de poder guiar els seus fills en la presa de decisions sobre el futur professional.

 



Orientació, igualtat d’oportunitats i emprenedoria són els eixos centrals

 

El programa d’activitats s’ha dissenyat per acomplir els objectius descrits però tenint en compte tres conceptes al voltant dels quals s’articulen totes les activitats: l’orientació al llarg de tota la vida, la igualtat d’oportunitats i l’emprenedoria.

 

. Orientació al llarg de la vida. El context actual marcat per la crisis, pels canvis accelerats en l’economia i la seva concreció en el teixit empresarial de la nostra ciutat fa evident la necessitat de crear i impulsar recursos, i en aquest sentit l’orientació professional és una aposta fonamental de futur. Les persones es veuen sotmeses a canvis continus en la seva situació professional que requereixen intervencions preventives i respostes davant d’un món del treball en continua transformació.

 

. Igualtat d’oportunitats. Els recursos d’informació i orientació professional han de permetre a les persones abordar el canvis des de la perspectiva de la cohesió social i de la igualtat d’oportunitats. Les persones han de poder triar el seu futur professional sense condicionants ni prejudicis.

 

. Emprenedoria. La SIOP tracta l’emprenedoria des de la vessant de la sensibilització a l’alumnat amb l’objectiu de familiaritzar els joves estudiants amb el món de l’empresa, fomentar l’actitud emprenedora i afavorir la futura aparició de persones amb perfil emprenedor com a pas previ a la creació d’empreses.

 



Xerrades i tallers gratuïts



Les activitats programades s’organitzen en tres tipologies: xerrades d’informació sobre l’oferta formativa, activitats vinculades a l’orientació professional i activitats entorn l’emprenedoria.

 

Dins de cadascun d’aquests àmbits es proposa un seguit d’activitats:

 

Conferència: les ocupacions i els aprenentatges de futur



Conferència al voltant dels requeriments actuals i tendències en quant als nivells formatius que es requeriran i els principals sectors que generaran ocupació en els propers anys. Posteriorment es faran tres taules rodones que aprofundiran sobre les oportunitats professionals en els sectors de la informàtica, el turisme, la sanitat i els serveis socials. A les taules rodones intervindran empreses, professionals i estudiants vinculats a aquests sectors.

                             

Xerrades sobre l’oferta formativa



A càrrec de professionals i adreçades a joves de 4rt ESO, programes de qualificació professional inicial, cicles formatius, batxillerat i a la població en general. Pretenen informar sobre l’oferta d’estudis a la ciutat. Les xerrades es concreten en: 


  • Xerrades informatives sobre les especialitats de cicles formatius de grau mitja i de grau superior.

  • Xerrades informatives sobre els programes de qualificació professional inicial.

  • Xerrades informatives sobre l’oferta formativa de les escoles d’adults.

  • Xerrada informativa sobre el nou espai europeu d’estudis universitaris i estudis del Tecnocampus.

  • Xerrada adreçada als pares i mares sobre les sortides de formació de nois i noies majors de 16 anys.

  • Xerrada sobre l’acreditació de les competències professionals i en concret sobre el programa Qualifica’t.


 

Activitats vinculades a l’orientació professional 

 


  • Tallers “Ni més ni menys, iguals” Aquesta activitat pretén sensibilitzar el jovent envers una presa de decisions sense prejudicis i fomentar la igualtat d’oportunitats i la perspectiva de gènere.

  • Seminari per a professionals de l’àmbit educatiu o l’orientació professional.


 

Activitats entorn l’emprenedoria

 


Conjunt d’activitats que pretenen sensibilitzar el jovent cap a l’emprenedoria.



 Xerrada: Què és una incubadora d’empreses tecnològiques i/o innovadores?


  •  Joc “Com crear una empresa innovadora”.

  •  Taller: Els 10 factors claus d’èxit per crear una empresa innovadora.

  •  Xerrada: “Noves competències professionals: la capacitat d'innovar i d'emprendre”. 


 

Les inscripcions a les activitats es poden fer a través del telèfon 010 i per Internet.