Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La basílica de Santa Maria acull la beatificació del sacerdot Josep Samsó, assassinat a Mataró el 1936

Escoltar

La basílica de Santa Maria acull la beatificació del sacerdot Josep Samsó, assassinat a Mataró el 1936

És la primera beatificació que té lloc a Catalunya des del segle XII

Demà dissabte, 23 de gener, a les 11.30 h tindrà lloc a la basílica de Santa Maria la beatificació del sacerdot Josep Samsó i Elias, que durant 17 anys va ser rector de la parròquia de Santa Maria de Mataró abans de ser empresonat i assassinat el dia 1 de setembre de 1936. A més, amb motiu de l’Any Sacerdotal, els bisbes de les diòcesis catalanes han convocat una jornada de tots els sacerdots que tindrà lloc el mateix dia de la beatificació.


 

La beatificació del Dr Josep Samsó serà la primera beatificació que es farà a Catalunya des del segle XII, seguint les disposicions que sobre les beatificacions i canonitzacions ha donat el Sant Pare Benet XVI.

 

L’acte, organitzat per l’Arquebisbat de Barcelona, estarà presidit pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, l’arquebisbe prefecte de la Congregació per la causa dels sants, monsenyor Angelo Amato, i el nou nunci apostòlic, monsenyor Renzo Fratini. També hi assistiran bisbes de tot Catalunya i d’altres punts de l’Estat espanyol i uns 400 mossens que participaran en la celebració de l’Any Sacerdotal.

 

També està previst que hi assisteixin el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, l’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, el vicepresident tercer de la Mesa del Congrés dels Diputats, Jorge Fernández Díaz, l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, diputats, senadors i regidors de la corporació, entre d’altres autoritats.

 

La celebració es podrà veure des de l’interior de la basílica, on s’instal·laran diferents pantalles per facilitar la visibilitat de l’acte, així com també s’instal·larà una pantalla a la plaça de Santa Maria perquè es pugui seguir la celebració.

 

Pel que fa a les afectacions al trànsit, de les 10 fins a les 15 h el carrer de Sant Francesc d’Assís quedarà tallat al trànsit. I, mentre duri l’acte, l’accés dels veïns dels carrers de la Beata Maria, de Sant Simó i d’en Narcís Feliu de la Penya es farà per la Baixada de les Espenyes.

 

L’Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM) ha informat els comerciats de l’entorn de la celebració de la beatificació perquè ho tinguin en compte al ser un dia de gran afluència de públic.

 

Per a després de la beatificació, la basílica de Santa Maria ha programat dos concerts d’orgue en homenatge al nou beat. El primer anirà a càrrec de Montserrat Torrent Serra (dissabte 30 de gener, a les 21 h) i el segon a càrrec de Raúl Prieto Ramírez (dissabte 6 de febrer, a les 21 h).

 

 

Biografia del Dr. Samsó

 

Josep Samsó i Elias (Castellbisbal, 1887 – Mataró, 1936) va estudiar al Seminari Conciliar de Barcelona. El 12 de març de 1910 va ser ordenat prevere i va celebrar la seva primera missa el dia de Sant Josep al Centre Obrer Catequístic de la Sagrada Família.

 

El 23 de juliol de 1910 va ser nomenat vicari coadjutor de la parròquia de Sant Julià d’Argentona, on va col·laborar-hi durant 7 anys. El gener de 1917 va prendre possessió com a rector de la parròquia de Sant Joan de Mediona (Alt Penedès), on va ser-hi durant 2 anys.

 

El 30 d’agost de 1919 es va traslladar a Mataró, a la parròquia de Santa Maria. El gener de 1924 va guanyar les oposicions que el van permetre ser el rector de la parròquia. S’hi va estar 17 anys, fins a la seva mort.

 

El Dr. Samsó, com se’l coneixia popularment, es va distingir sobretot per la seva dedicació a la catequesi, treballant per formar els catequistes en el coneixement de la doctrina, i en l’amor i la pedagogia envers els infants per tal que la catequesi s’adeqüés a la seva mentalitat. La seva activitat a la catequesi el va dur a publicar el 1936 el llibre “Guia per a catequistes i directors de catequesi” i una instrucció per preparar els infants a la confessió.

 

També va treballar intensament en la decoració interior de l’església de Santa Maria, que el 1928 va ser distingida amb el títol de Basílica menor.

 

La matinada del 30 de juliol de 1936 el van detenir, després d’haver abandonat la rectoria uns dies abans per les persecucions que s’estaven donant aquells temps, i va ser portat a la presó de Mataró. L’1 de setembre, a les onze del matí, els guardes van cridar el Dr. Samsó . El motiu era que la columna de milicians havia demanat que, abans de sortir cap al front, morís el rector de Santa Maria.

 

Va ser traslladat al cementiri de Mataró i el van afusellar. Aquell mateix dia es va comunicar la mort del Dr. Samsó des del balcó de l’Ajuntament. Va ser enterrat en el mateix cementiri. El 22 d’octubre de 1944 les seves despulles van ser traslladades a la basílica de Santa Maria, en un acte solemne presidit pel bisbe de Barcelona, Dr. Gregorio Modrego.