Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La campanya per al reconeixement de la sardana engegada per l’Ajuntament rep el reconeixement de la Generalitat

Escoltar

La campanya per al reconeixement de la sardana engegada per l’Ajuntament rep el reconeixement de la Generalitat

El Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat, el gener del 2009, una proposta de resolució presentada pel grup de Convergència i Unió (CiU) perquè el Parlament de Catalunya declarés la sardana com a dansa nacional de Catalunya.
La Generalitat de Catalunya va enviar, el passat 25 d’octubre, una carta a l’Ajuntament de Mataró on l’informava que la sardana s’ha inclòs com a Element patrimonial d’interès nacional dins del Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya. El Ple d’ahir, 2 de desembre, va donar compte d’aquesta decisió.


 

Segons el document, l’actual normativa respecte a Patrimoni Cultural no preveu la declaració del patrimoni immaterial, per la qual cosa es va optar per incloure la sardana com a Element patrimonial d’interès nacional dins del Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya. I afegeix que “així el dia 1 de juny de 2010, vista la documentació elaborada pels tècnics del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, el Consell de Cultura Popular va informar favorablement sobre aquesta proposta destacant el paper de la sardana com a manifestació cívica i cultural de participació comunitària, de caràcter evolutiu i variable paral·lel als canvis socials que ha anat experimentant la societat catalana, arribant a esdevenir símbol de catalanitat dins i fora de Catalunya”.

 

 

Mataró, Ciutat Pubilla de la Sardana 2009

 

Aquesta resolució arriba després que Mataró hagi estat Ciutat Pubilla de la Sardana 2009. Un nomenament que va servir per potenciar i donar a conèixer aquesta dansa amb nombrosos actes arreu de la ciutat.

 

Un monument a la plaça Santa Anna, que es va inaugurar el 26 d’abril de 2009, és l’element material que ha quedat a la ciutat d’aquesta celebració. Es tracta d’un obelisc, obra de Iago Vilamanyà, amb un grup de figures que ballen una sardana.