Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Diputació finança un estudi per actualitzar la cartografia i conèixer l’estat de conservació de l’alguer de Mataró

Escoltar

La Diputació finança un estudi per actualitzar la cartografia i conèixer l’estat de conservació de l’alguer de Mataró

 

L’empresa Intecsa-Inarsa està realitzant aquests dies un sofisticat treball de camp sobre la pradera de posidònia oceànica situada davant la costa mataronina amb l’objectiu de fer una cartografia molt més precisa que l’existent fins ara. El nou plànol de l’alguer de Mataró donarà també informació actualitzada sobre l’estat de conservació de les plantes, atès que els treballs de geolocalització es complementaran després amb un estudi de caracterització biològica que anirà a càrrec de l’empresa Entorn.

 

Els alguers estan protegits per llei donat el seu alt valor mediambiental, donat que estabilitzen els sediments, oxigenen l’aigua i beneficien els ecosistemes marins. 

 

El treball de camp que s’està realitzant a Mataró és pioner quant a la metodologia i consisteix en la utilització d’una ecosonda multifeix i un sònar de feix lateral que van escombrant el fons marí des d’una embarcació. A través d’aquests aparells és possible obtenir un geomosaïc, és a dir, una mena d’imatge cartogràfica i georeferenciada.

 

L’estudi té un cost de 96.000 euros i serà finançat per la Diputació de Barcelona, que va rebre una petició de l’Ajuntament per atendre una demanda de la Societat de Pesca i Activitats Subaqüàtiques (SPAS) de Mataró. Aquesta entitat, que s’encarrega habitualment a través de les immersions que realitzen els seus voluntaris de les tasques de seguiment de l’estat de conservació de l’alguer, està interessada a saber quins han estat els efectes dels temporals de novembre de 2001 i Sant Esteve de 2009 sobre l’alguer, així com preveure si les obres d’ampliació del Port podrien afectar-lo.

 

La realització d’aquest estudi va ser presentat dilluns al matí a les oficines del Consorci del Port i a l’acte hi van assistir l’alcalde i diputat de Medi Ambient, Joan Antoni Baron; el coordinador de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació, Ferran Vallespinòs; el president de l’SPAS, Xavier Martínez; i els representants de les empreses Intecsa i Entorn, Luís Martín Garzo, i Pere Pujol, respectivament.