Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Nau Gaudí acull la primera exposició de la Col·lecció Bassat d’Art Contemporani de Catalunya

Escoltar

La Nau Gaudí acull la primera exposició de la Col·lecció Bassat d’Art Contemporani de Catalunya

La mostra consta de 79 obres d’art català del període 1947-1969

El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat, inaugurarà demà dijous 11 de novembre a la Nau Gaudí (carrer de la Cooperativa, 47), la primera exposició de la Col·lecció Bassat d’Art Contemporani de Catalunya que comprèn obres del període 1947-1969.


 

L’alcalde i president del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, Joan Antoni Baron, el president de la Fundació Carmen & Lluís Bassat, Lluís Bassat, i el president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès, i la directora del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró i comissària de l’exposició, Núria Poch, han ofert avui una roda de premsa per presentar aquesta primera exposició.

 

 

Una col·lecció d’art català

 

La Col·lecció Bassat és única al constituir un dels fons més representatius del que ha estat l’art català de la segona meitat del segle XX, omplint el buit cronològic existent a d’altres col·leccions als museus de Catalunya. Moltes de les obres que es veuran a Mataró no han estat mai exposades al públic abans.

 

L’exposició mostrarà 79 obres realitzades per 21 artistes entre el 1947 i el 1969 i és la primera d’una sèrie d’exposicions programades per donar a conèixer el fons de la col·lecció i del futur Museu. Aquesta primera mostra és molt representativa i permet seguir l’evolució de l’art en el període citat, incloent com a plat fort tres obres de Picasso: ‘Home amb barretina’, del 1954, ‘Ram de flors’, del 1962, i molt especialment ‘Mosqueter assegut’, del 1967, juntament amb obres de Modest Cuixart, Antoni Tàpies, Joaquín Torres García, Àngel Jové, Joan Miró, Maria Girona, Albert Ràfols-Casamada, Rafael Bartolozzi, Joan Vilacasas, Josep M. de Sucre, Joan Ponç, Josep M. Subirachs, Antoni Clavé, Josep Guinovart, August Puig, Joan Hernández Pijuan, Daniel Argimon, Joan Josep Tharrats, Joan Brotat i Eduard Arranz-Bravo.

 

 

Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró

 

El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró està presidit l’alcalde, Joan Antoni Baron, i la directora és Núria Poch. L’ens es va constituir el mes de juny d’enguany amb l’objectiu de contribuir a la conservació del patrimoni col·lectiu i la divulgació del coneixement que aquest patrimoni representa pel que fa a uns artistes, a uns corrents, a un territori i a uns períodes determinats. Es tracta d’una iniciativa que aposta, des de Mataró, per l’art i la cultura del país i que a través de la Col·lecció Bassat contribuirà a omplir el buit cronològic pel que fa a la representació d’aquests artistes als museus de Catalunya. Es pretén explicar la successió de circumstàncies i de fets que han propiciat l’art contemporani i, mitjançant les activitats que s’organitzaran, situar la Col·lecció Bassat i la Nau Gaudí als circuits del Maresme, de Barcelona i, a ser possible, de més enllà de les nostres fronteres.

 

 

Més exposicions programades

 

La col·lecció que la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat cedirà al futur Museu constituirà un fons de prop d’un miler d’obres de les quals s’han seleccionat ja unes 825. Aquesta primera selecció representa a 111 artistes a través de més de 600 pintures, més de 150 dibuixos i una vuitantena d’escultures.

 

Cadascuna de les exposicions programades tindrà una durada de sis mesos i seguirà el següent ordre cronològic: 1970-1974 (del maig al novembre 2011); 1975-1979 (del novembre 2011 al maig 2012); 1980- 1989, (del maig al novembre 2012); 1990-1999 (del novembre 2012 al maig 2013); i finalment, la del període 2000 fins als nostres dies, que s’inaugurarà al maig 2013 i finalitzarà al novembre. Cada exposició tindrà el seu propi catàleg i desplegarà activitats (dossiers pedagògics, conferències...) destinades a donar a conèixer els autors, les obres i el moment històric de les mateixes, tant al públic en general com a la comunitat educativa i altres grups d’interès.

 

El futur Museu d’Art Contemporani, que s’ubicarà molt a prop de la Nau Gaudí, disposarà de 7000 m2 i allotjarà de forma permanent la Col·lecció Bassat. A partir de la inauguració del Museu, els 600 m2 de la Nau Gaudí quedaran destinats a d’altres exposicions del mateix museu. Així, en tant que no es disposi de la seu definitiva del futur Museu, la Nau Gaudí en serà la seu provisional.

 

La Nau Gaudí va ser una de les primeres obres que va projectar Antoni Gaudí el 1878, després d’obtenir el títol d’arquitecte. Va ser un encàrrec de la Cooperativa La Obrera Mataronesa que l’utilitzava com a nau de blanqueig tèxtil i és precisament en aquest projecte on el novell arquitecte va experimentar amb el que seria una de les seves grans aportacions -l’arc parabòlic- que va utilitzar aquí per primera vegada. Abandonada durant molt anys, el 2002 l’Ajuntament va decidir, en el marc del denominat “Any Internacional Gaudí”, restaurar-la i rehabilitar-la per donar-li un ús públic i va confiar el projecte a l’arquitecte mataroní Manuel Brullet qui, tot i respectant les pautes gaudinianes, ha aconseguit un edifici modern i un espai versàtil i ambivalent.

 

 

Obres d’adequació de la Nau Gaudí

 

Les obres interiors d’adequació de la Nau perquè s’hi puguin fer exposicions s’han executat amb el finançament del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL) amb un pressupost de 261.617,05 € (IVA inclòs) més 5.890 € (IVA inclòs) dels treballs de coordinació de seguretat i salut.

 

Els treballs han consistit en la col·locació d’un tipus de plafons d’acabat neutre, totalment llisos i amb l’estructura oculta. Els plafons també són desmuntables i autoportants perquè no s’hagin de fixar al terra i tenen incorporats llums a la part superior. S’ha mantingut l’espai rectangular amb fileres de cadires per fer-hi presentacions.

 

Les finestres de la façana nord s’han modificat amb l’objectiu d’augmentar la seguretat de la nau tot i que la seva aparença és similar. Les finestres s’han convertit en tancaments fixos, reforçades amb perfileria metàl·lica i vidres de seguretat.

 

Per protegir les obres exposades de la llum solar, a la façana vidriada que dóna al carrer de la Cooperativa s’hi ha col·locat cortines motoritzades i unes làmines de protecció solar a la façana sud de la nau. També s’ha incrementat el sistema d’alarma antirobatori.

 

 

Jornades de portes obertes

 

Després de la inauguració del dia 11, l’exposició farà unes jornades de portes obertes per a tothom a partir de l’endemà i durant tot el cap de setmana (els dies 12, 13 i 14 de novembre d’11 a 20 h ininterrompudament). El 13 i 14 d’11 a 13 h hi haurà activitats infantils.

 

A partir d’aleshores, la Nau Gaudí obrirà de dimarts a divendres de 18 a 21h, i els dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14h i de 18 a 21h. Es programaran visites guiades per a les escoles i l’entrada serà gratuïta per a tots els públics.

 

 

Visites prèvies

 

Aquesta exposició ja ha estat visitada, en una ronda de preinauguracions, per personalitats del món de la cultura i l’empresa, com són Carmen Cervera, Alicia Koplowitz, Leopoldo Rodés, Joan Uriach, Antoni Vilacasas, Jaume Lanaspa, Arcadi Calzada, Liliana Godia, Mercedes Basso -tots membres del patronat de la Fundación Arte y Mecenazgo-; representants del panorama museístic català com el MACBA, el MNAC i les fundacions Miró, Suñol, Vilacasas, Arranz Bravo, Godia, Palau i Fabre, Daruella, Alorda-Derksen, entre d’altres; així com representants del món empresarial com, Xavier Ferrero (Nutrexpa), Enric Gomis (Inversiones Oliana), Josep M. Huguet (Emihu), Pere Masia (Primerac), Joan Manuel Soler (Cars Barcelona), José Suñer (Industrial Doménech), Salvador Torrens (Magic Lantern), Rafael Tous (G3T SL), Carmen Godia (G3T SL) i Josep M. Xercavins (Metrópolis). A més dels artistes locals.