Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La nau Minguell s’inaugura com a equipament per a la indústria artística i audiovisual

Escoltar

La nau Minguell s’inaugura com a equipament per a la indústria artística i audiovisual

Aquest nou espai estarà gestionat per la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme

L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, la presidenta de la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, Alícia Romero, i el president de l’empresa municipal Promocions Urbanístiques de Mataró, SA (PUMSA), Ramon Bassas, han inaugurat aquest matí les noves instal·lacions de la nau Minguell, concebudes com un espai per a la indústria artística i audiovisual.




La inauguració ha consistit en una visita a les instal·lacions i unes jornades tècniques sota el títol “Solucions audiovisuals per a la producció de directes”. Les activitats continuen demà dissabte amb visites guiades entre les 18 i les 20 h obertes a tots els ciutadans.


 

 

Obres de rehabilitació a la nau Minguell



La nau Minguell data de l'any 1854 i era un fàbrica de filatura, tint i confecció. Es troba al carrer de Pascual Madoz, 13, de Mataró. L’edifici forma part del Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró i està protegit amb el nivell màxim de protecció (A).

 

Les obres de rehabilitació i reforma que s’han realitzat a la part de la fàbrica propietat de PUMSA afecten una superfície total construïda de 1.575 m2.

 

La intervenció posa de relleu els aspectes més característics de la nau Minguell i ha permès conservar l’estructura original de la nau, recuperar les façanes i tots els elements originals. A l’edifici s’han utilitzat les energies renovables per a la climatització de l’espai i la producció d’electricitat i aigua calenta sanitària, que es du a terme mitjançant un sistema de bescanvi geotèrmic.



La inversió de l’obra ha estat de 3 milions d’euros, 2,7 milions d’euros s’han aconseguit a través d’un crèdit a interès zero del Pla Avanza del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç.



La Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme serà l'encarregada de gestionar aquest nou espai cultural i econòmic de Mataró. És un espai obert a creadors, ciutadans i empreses intensives en creativitat; un punt de trobada entre experiència d’ús, talent i mercat amb l’objectiu de consolidar un clúster audiovisual a la comarca del Maresme que fomenti el desenvolupament empresarial i cultural.

 

Les entitats artístiques Associació Sant Lluc per l´Art i l’Associació Artística "Els dimarts del llimoner" tindran espais propis a la nau Minguell, amb l’objectiu de crear sinergies entre el món artístic i l’audiovisual. Aquestes dues entitats signaran avui sengles convenis de col·laboració amb l’Entitat Pública Empresarial Parc TecnoCampus Mataró-Maresme pels quals aquesta els cedirà un espai a cadascuna d’elles d’uns 30 m2 situats a la planta tercera de la nau Minguell per un període de 2 anys. Com a contrapartida aquestes entitats duran a terme activitats obertes regularment a l’espai Medialab.





Distribució de l’espai

 

La nau Minguell consta dels espais següents:

 

·        Planta primera. Medialab: ciclorama circular de 360º en tres formats: croma, blanc per a projeccions i negre. El Medialab disposa també de sala de control, des d’on es podrà supervisar i controlar l’enregistrament i l’àudio de l’activitat que es porti a terme al Medialab, i d’un locutori i sala de controlper al’enregistrament de petites peces musicals, peces de vídeo, locucions i doblatges.  Espai d’experimentació en el context audiovisual, cultural i artístic. Situat a la planta baixa, és un espai que permet activitats de laboratori audiovisual, enregistraments de petits formats, sessions de formació, tallers de creativitat, showrooms, presentació de productes i serveis, espectacles de petit format o sala. La nau és polivalent i pot funcionar com a sala diàfana o amb grades i equipada amb un

 

·        Planta primera i segona. Espais polivalents per a empreses. Els locals estàndards es poden agrupar en mòduls que oscil·len entre els 16 m2 i els 53 m2, amb la possibilitat de lloguer de la planta primera i segona en la seva totalitat: 213 m2.

 

·        Planta tercera: Espai coworking per al lloguer temporal per a projectes de curta durada adreçats a autònoms o empreses que requereixin un espai addicional en l’entorn audiovisual i artístic per un període de temps determinat. L’espai es troba habilitat amb 30 llocs de treballque poden ser llogats per períodes curts per a la realització de projectes efímers d’acord amb les necessitats de cada empresa o projecte. A la tercera planta també hi tindran la seu les entitats artístiques Associació Sant Lluc per l’Art i l’Associació Artística "Els dimarts del llimoner".

 



Entorns de Can Minguell

 

La nau de Can Minguell està ubicada a l’entorn de la plaça de Josep Moragues, espai que ha resultat del desenvolupament urbanístic de la Unitat d’Actuació 78 Quintana-Puigblanch.

La nova plaça té uns 4.000 m2 aproximadament de superfície i ha tingut un cost de 700.000 € que ha anat a càrrec dels promotors de l’àmbit.

 

En aquest entorn, també hi ha la xemeneia de la nau que ha estat rehabilitada per PUMSA. L’objectiu de la intervenció ha estat recuperar l’aspecte original de la xemeneia i resoldre’n les patologies. Aquesta es va catalogar amb nivell de protecció C quan es va incorporar al catàleg del Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró l'any 2002, tal i com va passar amb la resta de xemeneies de la ciutat.