Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra el Dia Mundial d'Internet amb una jornada de difusió i reflexió sobre els punts Òmnia

Escoltar

Mataró celebra el Dia Mundial d'Internet amb una jornada de difusió i reflexió sobre els punts Òmnia

S’hi organitzen tallers, taules rodones i una conferència

L’Ajuntament de Mataró organitza una jornada de difusió i reflexió sobre els punts Òmnia amb motiu de la celebració del Dia Mundial d’Internet que se celebra el proper 17 de maig.


 

La jornada tindrà lloc el mateix dia 17 al Centre Cívic Pla d’en Boet (carrer de Juan Sebastián Elcano, 6) i consistirà en la realització de diferents accions vinculades a les formacions que s’ofereixen des dels punts Òmnia de Mataró. 



Els objectius de la jornada són:



- donar a conèixer i promocionar el Dia Mundial d’Internet a Mataró.

- Difondre el treball dels punts Òmnia a la ciutadania del municipi.

- Promoure l’ús de les xarxes socials, informar sobre els riscos i la privacitat de les dades que s’hi introdueixen i conèixer les mesures de seguretat existents.

- Facilitar l’ús de les TIC per fer tràmits quotidians amb les administracions públiques (gestions telemàtiques).

- Reflexionar sobre el present i el futur del projecte Òmnia i consensuar propostes de millora.



Pel que fa al programa d’actes és el següent:

 

-De 10 a 12 h. Taller de gestions telemàtiques (amb les administracions).



-De 16 a 17.45 h. Taller de Facebook.



-De 18 a 18.50 h. Conferència: “Xarxes socials a Internet , una finestra

a la comunicació ”. A càrrec de Carlos Fernández, regidor de Presidència i Participació i d’Ismael Peña, professor de la Universitat Oberta de Catalunya i doctor en Societat de la Informació i la Comunicació.



- De 19 a 20 h. Taula rodona: “Visions d’Òmnia ” .



-De 20 a 20.15 h. Cloenda. Visionat d’un petit àlbum fotogràfic amb imatges de les activitats dels punts Òmnia a Mataró.





El projecte Òmnia



Òmnia és un projecte preventiu i socioeducatiu adreçat a tothom. El seu àmbit de treball són les noves tecnologies vistes des d’una òptica d’eina de millora i promoció de l’autonomia de les persones i d’element de participació afavoridor de la cohesió social.

 

Els seus objectius són: 

 

- Desenvolupar les habilitats i capacitats ocupacionals a través de l’accés a les noves tecnologies i de processos de formació i reciclatge, facilitant la convergència entre la demanda del mercat laboral i l’oferta de formació.

 

- Dinamitzar, en barris o territoris on s’apliqui, les diferents associacions del barri perquè accedeixin a la societat de la informació.

 

- Promoure les xarxes existents per afavorir la cohesió social.



 

El projecte neix l’any 1999 i en l'actualitat està promogut per la Secretaria d'Acció Ciutadana i per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya.

 



Els punts Òmnia a Mataró



Mataró disposa des de 2005 de dos punts Òmnia. Un situat al Centre Cívic Cerdanyola, i l’altre al Centre Cívic Molins. Ambdós compten amb una aula equipada amb 8 ordinadors i amb el suport d’una professional dinamitzadora que programa les diferents activitats que es desenvolupen i que assessora i acompanya els usuaris en les activitats a l’aula. La Generalitat assumeix el cost dels equips informàtics i la formació dels dinamitzadors, mentre que l’Ajuntament s’encarrega de la contractació dels mateixos.

 

Quant al nombre d’usuaris que els fan servir, durant el 2009 ha estat de 1001, en la major part dones de mitjana edat, amb un total de 11.670 usos al llarg de l’any. Aquesta xifra representa un augment considerable respecte l’any 2008 en què que va ser de 599 usuaris. El pressupost per a l’any 2010 és de 54.028,85 €.



Les accions formatives que s’hi ofereixen són informàtica bàsica, informàtica avançada, tallers de Photoshop, de Power Point, o tallers monogràfics. Se n’ofereixen 26 cursos al Centre Cívic Cerdanyola i 29 cursos al Centre Cívic Molins.

 

A més de la formació pròpiament dita els punts Òmnia disposen d’àmbits d’actuació com l’espai Aula oberta, un espai creat perquè usuaris que ja tenen coneixements informàtics puguin practicar per adquirir agilitat.



Una altra línia d’actuació és el programa  +Òmnia que pretén presentar l’informàtica des d’una òptica més lúdica amb accions com:

 

 “Òmnia al Forn”, on s’intercanvien coneixements culinaris i es recopila material per elaborar un llibre de receptes de cuina en format digital.

 

“VolOmnia”, que impulsa el voluntariat dels mateixos usuaris que han superat tots els estadis de d’Òmnia i adopten el rol de formador.



“Fem una guia turística”, on es recopila material d’imatge i vídeo, així com informació històrica i experiències, per elaborar una guia turística on conflueixin el tractament d’imatge i text a nivell digital.

 

“Comunitat punts Òmnia de Mataró”, que consisteix en la creació d’un espai virtual on estar en contacte, poder compartir experiències, recursos i anècdotes a més d’estar informat dels moviments que es produeixen en els punts Òmnia en quant a noves accions formatives, esdeveniments, etc.

 



Novetats en la programació



La novetat de cara al proper curs serà la divisió de la programació en semestres, ja que s’han detectat mancances en la consolidació dels coneixements adquirits. Aquesta programació englobarà formació en aplicacions d’ofimàtica elemental (processador de text, full de càlcul, creació de presentació de diapositives)i en edició d’imatge, àudio i vídeo, així com en les noves eines i activitats que s’utilitzen per realitzar una informàtica mes comunitària i propera al usuari.

 

Al mateix temps s’està treballant perquè els punts Òmnia de Mataró rebin la distinció de centre ACTIC, per tal de poder oferir el procés d’acreditació dels coneixements en la Tecnologies de la Informació i la Comunicació que ofereix la Generalitat de Catalunya.