Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró se suma al Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) de la Generalitat

Escoltar

Mataró se suma al Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) de la Generalitat

Des de l’atenció primària es prescriurà exercici físic a determinats pacients

La regidora de Benestar Social, Salut i Consum, Carme Esteban i el president de l’Institut d’Esports, Ivan Pera, han presentat avui el Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES), una campanya engegada per la Generalitat de Catalunya per augmentar el nivell de la pràctica d’activitat física de la població. A la roda de premsa també hi han assistit la codirectora del programa PAFES de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Mariona Violan; la directora del Sector Sanitari Vallès Oriental-Maresme, Aurora Dueñas i representants de l’Institut Català de la Salut i del Consorci Sanitari Maresme.

Mataró, a través de les regidories de Salut i Esport, se suma a la campanya PAFES, un programa pioner que recepta pràctica esportiva a través del personal sanitari dels centres d’atenció primària per millorar la qualitat de vida dels pacients i prevenir l’aparició de determinades malalties. Aquesta iniciativa va iniciar-se el febrer de 2009 i des d’aleshores s’han sumat un centenar de municipis de tota Catalunya. Mataró és el sisè municipi de la comarca del Maresme que s’implica en aquesta tasca transversal per millorar la salut dels ciutadans.

Prescripció d’activitat física

El programa es canalitza a través de la via sanitària cap a l’activitat física. En el cas de Mataró, el Metge de l’Esport de l’Hospital de Mataró formarà a metges de família i personal sanitari de les set àrees bàsiques de la ciutat. També serà l’encarregat de fer d’interlocutor entre els responsables de la Generalitat del programa PAFES i el municipi així com resoldre els dubtes que puguin tenir els professionals a mesura que posen en marxa la campanya.

La prescripció de l’activitat física es farà a través de tres canals:

- La recomanació de participació en l’oferta esportiva municipal, mitjançant un díptic amb la informació de l’oferta esportiva que hi ha a la ciutat o a través del web www.mataro.cat.

- La prescripció de rutes saludables com a hàbit de salut. En aquesta línia, l’Ajuntament de Mataró va dissenyar l’any 2007 el programa “A peu, fem salut!, 32 itineraris urbans per Mataró” del que s’han extret 4 itineraris com a exemple. D’altra banda, el personal sanitari facilitarà la informació sobre les 32 rutes (de diferents dificultat i intensitat) als pacients que ho necessitin.

- Com a tercera via, la proposta és la d’un programa supervisat. El professional de la salut podrà derivar determinats casos al Metge de l’Esport de la Unitat de Medicina Esportiva de l’Hospital de Mataró perquè aquest els revisi mèdicament, avaluï l’estat del pacient i pugui formar un grup amb 15 usuaris. Aquests pacients, durant 6 mesos, assistiran a dues sessions setmanals dirigides per fer alguna pràctica esportiva al Centre Municipal d’Esports El Sorrall. Després d’aquest període, l’usuari s’haurà d’incorporar a alguna de les activitats de l’oferta esportiva que ofereix la ciutat.

Actualment el 40% de la població catalana és totalment sedentària o mínimament activa. La inactivitat física és un dels 10 factors de risc que contribueixen a l’aparició de malalties cròniques que, d’altra banda, són la principal causa de mortalitat als països desenvolupats.